Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» καθιερώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) το 2016 με στόχο το νησί να αποτελέσει τόπο συνάντησης για Έλληνες και ξένους δημιουργούς ντοκιμαντέρ.

Ο σκοπός του Φεστιβάλ δεν περιορίζεται  μόνο στην προβολή ταινιών τεκμηρίωσης που εστιάζουν στην ιστορία, τον πολιτισμό και την πολιτική αλλά επιδιώκει να αποτελέσει έναυσμα για νέους και έμπειρους δημιουργούς ντοκιμαντέρ προσελκύοντας ανθρώπους των τεχνών, των γραμμάτων και του κινηματογράφου κάθε χρόνο στο ακριτικό Καστελλόριζο.

Η χρησιμότητα του Φεστιβάλ δεν περιορίζεται μόνο στην τοπική κοινωνία και στους θερινούς επισκέπτες του νησιού. Σε κομβικό σημείο ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, πολύ κοντά στα παράλια της Λυκίας, το Φεστιβάλ στοχεύει ακόμη και στην πολιτιστική συνεργασία μεταξύ Καστελλορίζου και Αντιφέλλου (Κας). Το Φεστιβάλ, το οποίο πρόσφατα  ταξίδεψε στην Αυστραλία, όπου σήμερα ζει μια μεγάλη και δραστήρια κοινότητα Καστελλοριζιών, στοχεύει ”να ταξιδεύει” στην Αμερική και την Αυστραλία.

Τα βραβεία  απονέμει κάθε χρόνο η Βουλή των Ελλήνων. Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΞ  (ΓΓΑΕ) και του Δήμου Μεγίστης και αποτελεί συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την ΓΓΑΝΠ.

Μεγάλη συμμετοχή από την ελληνική και ευρωπαϊκή κοινότητα δημιουργών ντοκιμαντέρ σημείωσε και φέτος το κάλεσμα που πραγματοποίησε το «Πέρα από τα Σύνορα» καθώς οι συμμετοχές ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες των διοργανωτών.

Παράλληλα με τις προβολές, το Φεστιβάλ είναι πλαισιωμένο από ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες με παραδοσιακά μουσικά σχήματα, εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια κινηματογράφου και άλλα.  Πιο συγκεκριμένα, φέτος το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει την εικαστική έκθεση του Χρήστου Μποκόρου, την θεατρική παράσταση της Φωτεινής Βαξεβάνη με τίτλο «Η Κυρά της Ρω», το «Athens String Quartet», την συναυλία της Ελένης Τσαλιγοπούλου, την stand up παράσταση του Γιώργου Χατζηπαύλου και πολλές άλλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Η έναρξη του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί με την ταινία τεκμηρίωσης του Νίκου Καρακώστα «Μικρό μου Καστελλόριζο» όπου θα παρουσιαστεί και το ομώνυμο βιβλίο του σκηνοθέτη.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στο συλλογικό πένθος των αδικοχαμένων συντοπιτών μας από την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στην Αττική αλλά και στην τεράστια οδύνη των συνανθρώπων μας, το ΙΔΙΣΜΕ αποφάσισε ομόφωνα να μην πραγματοποιηθούν για φέτος οι καθιερωμένες συναυλίες έναρξης και λήξης του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου, 26/8 – 2/9/2018.