Η σύγχρονη ελληνική τζαζ σκηνή εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα σχήματα και το Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ – New Generation 4 παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά δείγματα, για τέταρτη χρονιά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου.

Ο Γιώργος Κωστόπουλος διερευνά τη σχέση του πειραματισμού με το mainstream, με ευφάνταστα αποτελέσματα χωρίς κλισέ και στερεότυπα. Οι Groove Elation Project… γκρουβάρουν ακατάπαυστα, με φαντασία και τόλμη. Ο Αντρέας Παπαγιαννακόπουλος, με το Leoforio του, φτιάχνει μουσικά ηχοτοπία που θέλουν να αποτυπώσουν τη «μνήμη» ενός βλέμματος μέσα από το τζάμι λεωφορείου σε ένα ταξίδι χωρίς τέλος…

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Παρασκευή 9 Ιουνίου
Ο Γιώργος Κωστόπουλος με το σεξτέτο του
Ο Γιώργος Κωστόπουλος, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του μουσικές σπουδές στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, έρχεται με το σεξτέτο του στη Στέγη, για να αποδείξει και ζωντανά ότι ξέρει να κινείται, συνθετικά και σολιστικά, με άνεση και φαντασία τόσο στα βαθιά νερά της αφροαμερικανικής παράδοσης όσο και σε σύγχρονες μουσικές κατευθύνσεις. Το αποτέλεσμα είναι μια στέρεα ισορροπία ανάμεσα στο «παλιό» και το καινούριο, το κλασικό και το πειραματικό.

Συντελεστές
Γιώργος Κωστόπουλος: κοντραμπάσο
Δημήτρης Τσάκας: σαξόφωνο
Φίλιππος Παππάς: σαξόφωνο
Γιάννης Παπαδόπουλος: πιάνο
Θοδωρής Κότσυφας: κιθάρα
Βασίλης Ποδαράς: ντραμς 

Σάββατο 10 Ιουνίου
Groove Elation Project
Το σχήμα των Groove Elation Project αποτελεί μια καινούρια πρόταση στο χώρο της ελληνικής τζαζ σκηνής. Πρόκειται για ένα μείγμα στοιχείων nu-jazz, latin, future funk και electro, μέσα από ιδιαίτερες ενορχηστρώσεις και φρέσκο ήχο που ξαφνιάζει το αυτί του ακροατή. Οραματιστές του πρότζεκτ, αλλά και δημιουργοί των συνθέσεων του, είναι ο Γιώργος Μουτάφης (όργανο, συνθέσεις, παραγωγή, ενορχήστρωση) και η Κυριακή Βιδάλη (ηλεκτρική κιθάρα, συνθέσεις, παραγωγή). Το σχήμα έχει ήδη στο ενεργητικό του ένα ζωντανά ηχογραφημένο δίσκο με τίτλο Between Realities.

Συντελεστές
Αντώνης Ανδρέου: τρομπόνι
Βαγγέλης Κοτζάμπασης: τύμπανα
Δημήτρης Παπαδόπουλος: τρομπέτα
Γιάννης Παπαναστασίου: σαξόφωνο
Βαγγέλης Παρασκευαΐδης: βιμπράφωνο
Γιάννης Παπαγιαννούλης: κρουστά
Παναγιώτης Μπουραζάνης: μπάσο

Σε ορισμένα από τα κομμάτια συμμετέχει και η τραγουδίστρια Νάσια Γκόφα

Κυριακή 11 Ιουνίου
“Leoforio” / Andreas Papagiannakopoulos
Το Leoforio είναι το προσωπικό πρότζεκτ του κιθαρίστα Ανδρέα Παπαγιαννακόπουλου, το οποίο δημιούργησε παρέα με τον Θάνο Χατζηαναγνώστου στα τύμπανα και τον Κωνσταντίνο Μάνο στο κοντραμπάσο. Πρόκειται για πρωτότυπες συνθέσεις του Παπαγιαννακόπουλου, με βασικές επιρροές από την αμερικανική και ευρωπαϊκή τζαζ, καθώς και από την ηλεκτρονική και ψυχεδελική μουσική.

Το Leoforio είναι το όχημα στο οποίο επιβιβάζονται οι τρεις μουσικοί αναζητώντας νέες διαδρομές έκφρασης, ενώ παράλληλα αυτοσχεδιάζουν δημιουργώντας μουσική για ένα ταξίδι σε πολλά και διαφορετικά ηχοτοπία.

Συντελεστές
Ανδρέας Παπαγιαννακόπουλος: κιθάρα
Κωνσταντίνος Μάνος: κοντραμπάσο
Θάνος Χατζηαναγνώστου: τύμπανα

Συμμετέχουν ο Σταύρος Παργινός στο τσέλο και η Μαρία Ψαθά στην απαγγελία/ερμηνεία