Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, η ομαδική έκθεση με τίτλο: «Πολιτεία: Μία βιωματική – διαλεκτική προσέγγιση μισόν αιώνα μετά…» στο πλαίσιο της συμμετοχή της Δημοτικής Πινακοθήκης στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017, με θέμα Πόλ(ε)ις.

Στην έκθεση συμμετέχουν 23 καλλιτέχνες οι οποίοι συνομίλησαν με το έργο του Αγήνορα Αστεριάδη Πολιτεία (Λάρισα), ζωγραφισμένο το 1969 και καταθέτουν τον δικό τους σύγχρονο εικαστικό λόγο πάνω στο θέμα της πόλης μεταφέροντάς το στη σημερινή πραγματικότητα. 23 λόγοι σημερινών εν δράσει καλλιτεχνών, απέναντι στον έναν και μοναδικό λόγο του Αστεριάδη, μέσα από ένα βιωματικό διάλογο, ο οποίος τους ενεργοποίησε και τους έδωσε την ευκαιρία να αναστοχαστούν και να παρατηρήσουν με διαφορετική ματιά την πόλη στην οποία ζουν και δημιουργούν.

Σουλιώτου Αναστασία Ζωή, ΑυτοπορτραίτοΤα όνειρα μίας ΜΗΤΡΟπολης

Σουλιώτου Αναστασία Ζωή, Αυτοπορτραίτο: «Τα όνειρα μίας Μητρόπολης», μικτή τεχνική σε καμβά

Θέμα διαχρονικό η πόλις, από την Αρχαιότητα και την «Ιδανική Πολιτεία» του Πλάτωνα και σε όλες τις εποχές, έως τις μέρες μας, απασχολούσε τους καλλιτέχνες, τους ποιητές, τους φιλοσόφους και γενικά τους σκεπτόμενους ανθρώπους, για το λόγο ότι συνεπάγεται τη συνάφεια, τη συνύπαρξη, την κοινωνική δομή, την ομάδα, την αρμονική συνεργασία χάριν ενός κοινού σκοπού.

Προβληματισμός αν ανήκει πραγματικά στους κατοίκους – πολίτες της, αν την βιώνουν, την αγαπούν, τη γνωρίζουν σαν ιστορία και μνήμη, γεγονός που κινητοποιεί το συναίσθημα της ασφάλειας, της ποιότητας και της αρμονικής συνεργασίας για μια ειρηνική και δίκαιη συνύπαρξη.

Ζησοπούλου Μαρία – Σύνθεση από φόρμες και γραμμές, Μαρκαδοράκι σε χαρτί

Προβληματισμός αν η πόλη τους είναι Καβαφική και μένουν εγκλωβισμένοι, σκέψεις πάνω στο δομημένο χώρο και κριτική πάνω σε αυτόν και όλα αυτά που ενοχλούν και πληγώνουν. Ερωτηματικά κατά πόσον οι σημερινές πόλεις ανήκουν στα παιδιά που θα τις κληρονομήσουν και αποτελούν το μέλλον της ύπαρξής τους.

Μνήμες, βιώματα, συναισθήματα αλληλοσυγκρουόμενα, πόλεις της πραγματικότητας και του ονείρου, πόλεις υποδοχής που λειτουργούν ως Μήτρα ασφάλειας και ζεστασιάς, αλλά και πόλεις των αποβλήτων, των περιθωριοποιημένων, αποτελούν το πάζλ που συγκροτεί το ιδεολογικό σώμα της έκθεσης.

Διαμαντή Άρτεμις: «Όνειρο,μνήμη,απόσπασμα», ακρυλικά σε χαρτί

Πολλές και διαφορετικές τεχνικές όπως, ζωγραφική, κολλάζ, ψηφιακές εκτυπώσεις, εγκαταστάσεις στο χώρο και μια performance το βράδυ των εγκαινίων, η οποία θα προβάλλεται βιντεοσκοπημένη στη διάρκεια της έκθεσης, αποτελούν τα υλικά παρουσίασης στο χώρο. Σε μια εποχή του επαναπροσδιορισμού και επανατοποθέτησης αξιών σαν αυτή που διανύουμε, οι καλλιτέχνες της έκθεσης καταθέτουν την προσωπική τους ματιά πάνω στην έννοια της πόλης, άρα και του πολίτη και του πολιτισμού.