Προβολές Δεκεμβρίου & Ιανουαρίου στο Exile Room

Αφιερώματα στον θρυλικό αγώνα του Muhammad Ali και την ταραγμένη Συρία

Οι προβολές του Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου μετατρέπουν το exile room σε έναν κινηματογραφικό παράδεισο. Roll camera!

Δεκέμβριος:
Black Power
Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, το Exile Room χτυπά με μια ειδική προβολή-δυναμίτη: δύο κλασικά πλέον ντοκιμαντέρ που ζωντανεύουν την εκρηκτική ατμόσφαιρα γύρω από τον θρυλικό αγώνα του κορυφαίου πυγμάχου Muhammad Ali με τον πρωταθλητή George Foreman, στο Ζαΐρ του 1974, αλλά και την ανεπανάληπτη, διονυσιακή soul φιέστα που τον πλαισίωσε, με τη συμμετοχή μουσικών όπως ο James Brown και B.B. King. Τα δύο ντοκιμαντέρ θα προβληθούν την ίδια μέρα.

When We Were Kings (1996)
Πέμπτη 17/12 στις 20:00
Σκηνοθεσία: Leon Gast, Χώρα: ΗΠΑ, Διάρκεια: 88’
Ποτέ άλλοτε το μποξ δεν ήταν τόσο δημοφιλές όσο την εποχή που βασιλιάς του σπορ ήταν ο Muhammad Ali. Σε μια κίνηση ματ για την ενδυνάμωση των Αφρο-Αμερικανών τη δεκαετία του ’70, ο Ali επιστρέφει στις ρίζες του με έναν αγώνα-γεγονός: το θρυλικό πλέον “Rumble in the Jungle”, ενάντια στον πρωταθλητή βαρέων βαρών George Foreman, στην Κινσάσα, τον Σεπτέμβριο του 1974. Έπειτα από τρία χρόνια αποχής λόγω της άρνησής του να καταταχθεί στο στρατό, ο Ali επανέρχεται επιθετικά στο ρινγκ, κανείς όμως δεν πίστευε πραγματικά ότι θα μπορούσε να κερδίσει τον νεότερο και ανίκητο Foreman, παρά τις ηχηρές του δηλώσεις. Αν δεν σας αρέσει το σπορ, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε: το συναρπαστικό αυτό ιστορικό ντοκουμέντο πηγαίνει πολύ πιο μακριά από τα γάντια του μποξ. Δικαίως βραβευμένο με Όσκαρ, αποτελεί έναν στοχασμό πάνω στις απαιτήσεις και τις ευθύνες της διασημότητας, σε μια εποχή που η μαύρη Αμερική άρχιζε επιτέλους να αγκαλιάζει τις αφρικανικές ρίζες της, κυρίως χάρη στο παράδειγμα του Muhammad Ali. Float like a butterfly, sting like a bee!

Στα αγγλικά με Αγγλικούς Υπότιτλους

Soul Power (2008)
Πέμπτη 17/12 στις 21:40
Σκηνοθεσία: Jeffrey Kusama-Hinte, Χώρα: ΗΠΑ, Διάρκεια: 92’
Τι συμβαίνει όταν οι θρύλοι της αμερικανικής R&B προσγειώνονται μαζικά στο Ζαΐρ για να πλαισιώσουν μουσικά τον πιο διάσημο αγώνα μποξ όλων των εποχών; Το “Soul Power” συγκεντρώνει τόσο ταλέντο στα 92 λεπτά του, που αρκεί για να σου προκαλέσει ίλιγγο, αφού κάμερα κάνει (μεταξύ άλλων) ο θρυλικός Albert Maysles, στη διοργάνωση ανακατεύεται ο πολύς Don King, επί σκηνής χύνουν ιδρώτα ο James Brown, ο B.B. King, οι Sister Sledge, η Celia Cruz και άλλοι πολλοί, ενώ από τα παρασκήνια παρακολουθούν ο Muhammad Ali και ο George Foreman! Η ζωή στους δρόμους της Κινσάσα αναμιγνύεται με εκρηκτική μουσική, σε ένα ντοκιμαντέρ που έχει πλέον πάρει θέση δίπλα στα πιο θρυλικά concert films όλων των εποχών, όπως το “Monterey Pop”, το “Woodstock” και το “Gimme Shelter”. Αν δεν είχε τύχει να το ακούσετε ως τώρα, είναι γιατί πέρασαν δεκαετίες ολόκληρες μέχρι το υλικό να δει το φως της δημοσιότητας – βλέπε νομικές και άλλες μάχες – από σήμερα, όμως, δεν σας μένει πια καμία δικαιολογία. Τα λέμε εκεί!

Στα αγγλικά με Αγγλικούς Υπότιτλους

Ιανουάριος
Γράμματα από τη Συρία
Το μήνα Ιανουάριο, το Exile Room ταξιδεύει στην ταραγμένη Συρία για αποκαλύψει τις πολλαπλές όψεις του νομίσματος που λέγεται internet και την αμφιλεγόμενη συμβολή του στην τέχνη, τον έρωτα και την πολιτική. Αποτελεί άραγε πολύτιμο όπλο ενημέρωσης ή επικίνδυνη παγίδα παραπλάνησης; Ή μήπως στον έρωτα και στον πόλεμο όλα επιτρέπονται;

The Amina Profile (2015)
Πέμπτη 07/01 στις 21:00
Σκηνοθεσία: Sophie Deraspe, Χώρα: Καναδάς, Διάρκεια: 84’
Μπορεί άραγε ένα διαδικτυακό φλερτ να μετατραπεί σε αγωνιώδη αναζήτηση στα πέρατα του κόσμου, με την εμπλοκή υπηρεσιών πληροφοριών, ενημερωτικών κολοσσών και ακτιβιστικών οργανώσεων; Η Sandra από το Μοντρεάλ και η Amina από τη Δαμασκό γνωρίζονται online και για τους επόμενους μήνες θα περάσουν ατελείωτες ώρες συζητώντας παθιασμένα για τον έρωτα και την πολιτική. Με την προτροπή της Sandra, η Amina ξεκινά ένα μαχητικό blog με τίτλο “A Gay Girl in Damascus”, για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα, ομοφυλόφιλη και Σύρια. Καθώς οι αναταραχές στη Συρία φουντώνουν, οι μαρτυρίες της τραβούν την προσοχή των διεθνών media, που ανακαλύπτουν στο πρόσωπο της μια θαρραλέα επαναστάτρια που δεν διστάζει να υψώσει το ανάστημά της ενάντια στο καταπιεστικό καθεστώς. Όταν όμως οι διαδηλώσεις παίρνουν διαστάσεις εμφυλίου, η Amina αγνοείται και όλα δείχνουν ότι έχει πέσει θύμα απαγωγής από τη μυστική αστυνομία. Ενώ η ανησυχία της Sandra κορυφώνεται, ένα νέο μυστήριο έρχεται στην επιφάνεια: ποια είναι πραγματικά η Amina και γιατί μοιάζει να έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης; Η σκηνοθέτιδα Sophie Deraspe ακολουθεί τα ψηφιακά ίχνη της Amina από το Μοντρεάλ στην Κωνσταντινούπολη και στη Βυρηττό και από το Τελ Αβίβ στο Σικάγο και στο Σαν Φρανσίσκο, ξετυλίγοντας μια ερωτική ιστορία που μετατρέπεται αναπάντεχα σε πολιτικό θρίλερ και συναρπαστική παραβολή για τον θαυμαστό εικονικό μας κόσμο.

Στα αγγλικά, γαλλικά & αραβικά με αγγλικούς υπότιτλους

Silvered Water, Syria Self-portrait (2014)
Πέμπτη 21/01 στις 21:00
Σκηνοθεσία: Wiam Bedirxan & Ossama Mohammed, Χώρα: Γαλλία, Συρία, ΗΠΑ, Λίβανος, Διάρκεια: 92’
Ένα παράδοξο κινηματογραφικό παζλ για γερά στομάχια, το “Silvered Water, Syria Self Portrait” δεν χωράει σε καμία κατηγορία. Πείραμα, ντοκιμαντέρ, δοκίμιο, art installation και ιστορικό ντοκουμέντο ταυτόχρονα, η ταινία αναζητά νόημα στην ίδια την ύπαρξη του κινηματογράφου όταν η βία περικυκλώνει τον πολιτισμό από παντού. Η πρώτη πράξη ξεπηδάει μέσα από την απελπισία του σκηνοθέτη Ossama Mohammed, ο οποίος ταξίδεψε στο Φεστιβάλ των Καννών το 2011 και δεν ξαναγύρισε ποτέ στην πατρίδα του, όταν έμαθε ότι το όνομά του ήταν στη μαύρη λίστα των «ανεπιθύμητων». Βλέποντας από μακριά τη Συρία να καταρρέει, συγκεντρώνει διαδικτυακό υλικό από κινητά και home videos, καταγγέλλοντας τη φρίκη του πολέμου μέσα από «χίλιες και μία» κάμερες. «Στη Συρία, άλλοι τραβάνε πριν πεθάνουν, άλλοι τραβάνε αφού σκοτώσουν», λέει ο Mohammed. «Κι εγώ στο Παρίσι, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να βιντεοσκοπώ τον ουρανό και να συναρμολογώ αυτά που έχουν τραβήξει άλλοι». Μια virtual συνάντηση με μια δασκάλα παγιδευμένη στη Χομς τού δίνει την ευκαιρία να κατευθύνει το φακό της, φτιάχνοντας ένα παράξενο κινηματογραφικό υβρίδιο για έναν πόλεμο που είναι τόσο μακριά κι όμως τόσο κοντά.

Στα αραβικά με αγγλικούς υπότιτλους

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.