Η μουσική, όπως κι όλες οι τέχνες, διαπερνάται από τα μεγάλα γεγονότα της εποχής της. Οι συνθέτες επηρεάζονται από την πραγματικότητα που βιώνουν κι εκφράζονται μέσω της δημιουργίας. Να γιατί ο μεγαλύτερος όγκος των κλασικών και ρομαντικών συμφωνικών έργων έρχεται από τη σκιά ή το φως. Τον πόλεμο και την ειρήνη.

Έτσι, με αφορμή και την επέτειο των 100 ετών από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρουσιάζουμε τον θεματικό Κύκλο “Πόλεμος και Ειρήνη”, ο οποίος θα ολοκληρωθεί σε τρεις συναυλίες, περιλαμβάνοντας έργα εμπνευσμένα από συγκρούσεις πολεμικές και κοινωνικές.

Με τον –βαθύ γνώστη της 7ης τέχνης- και αγαπημένο στο ελληνικό κοινό, αρχιμουσικό, Φρανκ Στρόμπελ, να διευθύνει την πρώτη συναυλία με έξοχα δείγματα κινηματογραφικής και συμφωνικής μουσικής. Ανάμεσά τους η σουίτα από τον «Λώρενς της Αραβίας» και «Το Βαλς» του Μωρίς Ραβέλ. Μια συγκινησιακά φορτισμένη βραδιά που κορυφώνεται με την ερμηνεία και προβολή του εμβληματικού «Shoulder Arms» του Τσάρλι Τσάπλιν.

Το πρόγραμμα με μια ματιά:

ΓΚΟΥΣΤΑΒ ΧΟΛΣΤ
(1874–1934)
«Άρης» από τη σουίτα «Οι Πλανήτες», έργο 32

ΜΩΡΙΣ ΖΑΡ
(1924–2009)
Σουίτα από τη μουσική της ταινίας «Ο Λώρενς της Αραβίας»

ΤΖΕΡΙ ΓΚΟΛΝΤΣΜΙΘ
(1929–2004)
Σουίτα από τη μουσική της ταινίας «The Blue Max»

ΜΩΡΙΣ ΡΑΒΕΛ
(1875–1937)
«Το Βαλς», χορογραφικό ποίημα για ορχήστρα

ΤΣΑΡΛΙ ΤΣΑΠΛΙΝ
(1889-1977)
«Smile» από την ταινία «Μοντέρνοι Καιροί»
Μουσική για την ταινία «Shoulder Arms», επεξεργασία και ενορχήστρωση από τον Καρλ Ντέιβις (με παράλληλη προβολή της ταινίας)