Η «Δημοκρατία στην Αμερική» είναι η νέα παραγωγή του Ιταλού σκηνοθέτη Ρομέο Καστελούτσι και παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Ο τίτλος του έργου παραπέμπει στο ομότιτλο θεωρητικό σύγγραμμα του Γάλλου διπλωμάτη Αλεξίς ντε Τοκβίλ (1805-1859), στο οποίο, υπό ευρωπαϊκό πρίσμα και με ανατομική ακρίβεια, καταγράφεται το αμερικανικό πολιτειακό σύστημα.

Ελεύθερα εμπνευσμένος από το έργο και την εποχή του ντε Τοκβίλ, ο Ρομέο Καστελούτσι μάς μεταφέρει στον κοινοτικό βίο των πουριτανών και των ιθαγενών της Αμερικής, για να πραγματευθεί, μέσα από μία στρατηγική των λέξεων και των εικόνων, ζητήματα όπως η γλώσσα της επικοινωνίας, η θρησκεία και η έννοια της κοινότητας. Στον αναδυόμενο Νέο Κόσμο, ο βιβλικός εξισωτισμός έχει πλέον υποκαταστήσει την εμπειρία της Τραγωδίας, της υπέρτατης, κατά Καστελούτσι, μορφής αυτοσυνείδησης και πολιτικής ταυτότητας του ατόμου.

Με τη Δημοκρατία στην Αμερική το κοινό καλείται να ανακαλύψει, σε μία ανάστροφη πορεία, τους σπόρους του νεότερου δημοκρατικού πολιτεύματος, πολύ πριν αυτό βλαστήσει και εξαπλωθεί στον δυτικό κόσμο.