Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) υποδέχεται στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος τους Σολίστες της Βενετίας (I Solisti Veneti), την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου την πιο φημισμένη Ορχήστρα Δωματίου της Ιταλίας.

Η ορχήστρα ιδρύθηκε στην Πάδοβα το 1959 από τον Claudio Scimone, μαθητή του Δημήτρη Μητρόπουλου. Ο Claudio Scimone παρέμεινε Διευθυντής της μέχρι τον θάνατο του τον Σεπτέμβριο του 2018. Κάτω από την καθοδήγηση του, η ορχήστρα γρήγορα αναγνωρίστηκε διεθνώς από κοινό και κριτικούς και έγινε γνωστή κυρίως για την ιταλική μπαρόκ μουσική, ερμηνεύοντας και ηχογραφώντας πολλά έργα των Antonio Vivaldi, Tomaso Albinoni, Francesco Geminiani, Benedetto Marcello και Giuseppe Tartini.

Μέχρι σήμερα οι Σολίστες της Βενετίας έχουν δώσει περισσότερα από 6.000 κοντσέρτα σε πάνω από 90 χώρες, έχουν λάβει μέρος στα σπουδαιότερα φεστιβάλ κλασικής μουσικής, έχουν ηχογραφήσει περισσότερα από 350 LP, CD και DVD, έχουν τιμηθεί με δεκάδες βραβεία (συμπεριλαμβανομένου ενός βραβείου Grammy και του βραβείου «Una Vita per la Musica» για το σύνολο της καλλιτεχνικής τους προσφοράς) και έχουν συνεργαστεί με μερικούς από τους σπουδαιότερους τραγουδιστές και σολίστες της εποχής μας, όπως οι Placido Domingo, Andrea Bocelli, José Carreras, June Anderson, Marilyn Horne, Ruggero Raimondi, Samuel Ramey, Lucio Dalla και Massimo Ranieri.

Η συναυλία που θα δώσουν οι Σολίστες της Βενετίας στο ΚΠΙΣΝ είναι αφιερωμένη στον ιδρυτή και, για περισσότερο από μισό αιώνα, αρχιμουσικό τους, Claudio Scimone που απεβίωσε πρόσφατα. Μαζί τους θα είναι η διακεκριμένη Ελληνίδα κοντράλτο Μαρίτα Παπαρίζου που θα ερμηνεύσει με μοναδικό τρόπο άριες από όπερες του Βιβάλντι.

Η Μαρίτα Παπαρίζου έχει συνεργαστεί με τους Σολίστες της Βενετίας,  πραγματοποιώντας διάφορες συναυλίες ανά την Ευρώπη, καθώς και στον βραβευμένο προσωπικό της δίσκο Vivaldi Ma non Solo.

Πρόγραμμα

Vivaldi: Κοντσέρτο έργο 3 αρ. 10 για τέσσερα βιολιά, τσέλο και έγχορδα
Vivaldi: Από τον Ορλάνδο Μαινόμενο – “Nel profondo cieco mondo” για μέτζο σοπράνο και έγχορδα
Vivaldi: Κοντσέρτο σε Ρε ελάσσονα για βιόλα και έγχορδα
Vivaldi: Από τον Μοντεζούμα – “La, sull’eterna sponda” για μέτζο σοπράνο και έγχορδα
Vivaldi: Από τον Φαρνάκη – “Gelido in ogni vena” για μέτζο σοπράνο και έγχορδα
Rossini: Σονάτα για έγχορδα αρ. 6 “La Tempesta”
Paganini–Rossini: Παραλλαγές στο “Dal Tuo stellato soglio” από το έργο Ο Μωυσής στην Αίγυπτο για βιολί και έγχορδα
Rossini: Εισαγωγή και Παραλλαγές για κλαρινέτα πάνω σε θέματα από τα έργα Η Κυρά της Λίμνης και Ο Μωυσής στην Αίγυπτο

Η εκδήλωση περιλαμβάνεται στο Φθινοπωρινό Πρόγραμμα της πρωτοβουλίας Tempo Forte Italy-Greece 2018, που διοργανώνει η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα.