Συναυλία Αρχαίας Ελληνικής Λύρας & Φωνής

Συνθέσεις, μελοποιήσεις και αυτοσχεδιασμοί από τους Luis Paniagua και Αλίκη Μαρκαντωνάτου

Δύο μουσικοί από διαφορετικές χώρες, με κοινή αγάπη την αρχαιοελληνική λύρα, συναντώνται για πρώτη φορά στην Αθήνα, για μια συναυλία, που θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό γεγονός. Η αρχαία λύρα έχει εκλείψει για αιώνες, και επανεμφανίστηκε, χάρη στις προσπάθειες τολμηρών οργανοποιών και μουσικών. Είναι ένα όργανο που φέρει υψηλή αισθητική και ομορφιά και έχει τη δυναμη να μεταφέρει τους γαλήνιους κραδασμούς του στις καρδιές των ανθρώπων.

Ο Λούις Πανιάγουα, Ισπανός συνθέτης και ερμηνευτής αρχαίας λύρας, έρχεται για τέταρτη φόρα στην Αθήνα. Πρώτη φορά εμφανίστηκε στο Ηρώδειο το 1984 και την τελευταία το 2015 στην Κέρκυρα στο φεστιβάλ Sound and Silence. Η πρώτη του επαφή με τη Λύρα, ήταν το 1974, όταν ηχογράφησε ως μέλος του πρωτοποριακού σχήματος Atrium Musicae of Madrid το κλασσικό, πλέον, άλμπουμ Music of Ancient Greece, με όλα τα σωζόμενα αρχαία σπαράγματα μουσικής. Έχει συνθέσει και ηχογραφήσει 16 άλμπουμ ως σήμερα, κι έχει αποσπάσει το πρώτο Εθνικό Βραβείο καλύτερου Άμπουμ της Ισπανίας, που δίνεται από την Academy of Arts and Science of Music of Spain για τον δίσκο του Nanas de Sol (2002). Επίσης το 2012 πήρε πρώτο βραβείο στο The World Music Torchbearer Award και διακρίθηκε διεθνώς. Δίνει συναυλίες στην Ευρώπη, Αμερική και Ασία, και θεωρείται πρωτοπόρος στην New Music, World Music και Spiritual Music. Χρησιμοποιεί στίχους από ύμνους διαφορετικών θρησκειών ή “σοφά λόγια” και από το 1999 αφοσιώθηκε στην Λύρα και τη μουσική της, που τη θεωρεί βάλσαμο για τους μοντέρνους καιρούς και μονοπάτι αγάπης, ομορφιάς, αγνότητας και αλήθειας.

Η Αλίκη Μαρκαντωνάτου, σπούδασε κλασσική μουσική, πιάνο και ανώτερα θεωρητικά, και ορχήστρα Γκαμελάν της Ινδονησίας. Το 2003 ήρθε σε επαφή με την αρχαία λύρα και, αφού ανακάλυψε το εύρος των δυνατοτήτων της, σύντομα ξεκίνησε να δίνει συναυλίες με το όργανο αυτό, συνδυάζοντάς το με Κρητική λύρα, λύρα Πόντου, αυλούς, σιτάρ, σαξόφωνο κ.ά Από το 2007- 2010 ηχογράφησε συνθέσεις της για λύρα που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, και το 2013 με το σχήμα Lyre ‘n’ Rhapsody το άλμπουμ Awakening of the Muse. Δύο ακόμη CD ηχογραφήθηκαν με το ίδιο σχήμα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται συνθέσεις όλων των συνεργατών. Το τελευταίο τους είναι μιας ιστορικής σημασίας ηχογράφηση με διεθνώς αναγνωρισμένους Κινέζους μουσικούς. Ταξίδεψε με την Λύρα της στην Ινδία, Τουρκία και Παρίσι, όπου έδωσε συναυλίες σε συνεργασία με ντόπιους μουσικούς. Το όραμά της είναι η επανένταξη της Λύρας στα όργανα την μουσικής κληρονομιάς των Ελλήνων, όπου δεν θα αντιμετωπίζεται ως ένα μουσειακό όργανο, αλλά ως αρωγός της ελεύθερης μουσικής έκφρασης.

Η συναυλία θα γίνει την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016, στην αίθουσα του θεάτρου Προσκήνιο. Θα παρουσιαστουν συνθέσεις και των δύο μουσικών, μελοποιήσεις σε αρχαίους και σύγχρονους στίχους, αυτοσχεδιασμοί και θα συμπράξει μαζί τους η βιολοντσελίστρια Ειρήνη Αναστασίου. Επίσης, θα χορέψει η αναγνωρισμένη Flamenco χορογράφος Γιώτα Πεκλάρη.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

10 €
- 14 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.