Το CineDoc ξεκινάει το 2019 ταξιδεύοντας με τον Υπερσιβηρικό (Ταξίδι στην Γ’ θέση του Rodion Ismailov).

Λίγα λόγια για την ταινία: Μέσα σε επτά μέρες ο Υπερσιβηρικός διασχίζει επτά ζώνες ώρας και 9 χιλιάδες χιλιόμετρα στη μακρύτερη σιδηροδρομική διαδρομή του κόσμου. Τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς του 2016, ο Ρώσος κινηματογραφιστής Rodion Ismailov περιπλανήθηκε στα ανοιχτά βαγόνια της Γ΄ θέσης, ζητώντας από τους συνεπιβάτες του να του αφηγηθούν τις ιστορίες τους και καταγράφοντας τις συζητήσεις τους.

Ένας πρώην κρατούμενος επιστρέφει σπίτι του για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια, ένας ηλικιωμένος κουβαλά λιχουδιές για τα εγγόνια του, μια πολυμελής οικογένεια γιορτάζει την έλευση του νέου χρόνου, δύο Γιαπωνέζοι φοιτητές μεθούν μαζί με Ρώσους εργάτες. Το Ταξίδι στην Γ’ Θέση είναι ένα εξαιρετικό δείγμα αυτού που ονομάζουμε εθνογραφικό ντοκιμαντέρ και μαζί ένα σύγχρονο πορτρέτο μιας χώρας σε αέναη κίνηση.

* Την προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα προλογίσει ο Κώστας Αϊβαλιώτης, συνιδρυτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας-Ethnofest και Διευθυντής Διανομής και Προώθησης (Hellas Film) στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

* Τις προβολές θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Καμπούρογλου. Θα ακολουθήσει Q & A.

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας-Ethnofest