Τη δεκάχρονη πορεία της στο ελληνικό θέατρο γιορτάζει φέτος το καλοκαίρι η 5η Εποχή ταξιδεύοντας στην Ελλάδα. Το «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου» με όχημα τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και τον ποιητικό λόγο του Νίκου Καββαδία παρουσιάζεται το καλοκαίρι του 2017 σε νέα επεξεργασία και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Ο Θέμης Μουμουλίδης, εμπνευστής και σκηνοθέτης της παράστασης που έκανε την πρεμιέρα της στο θέατρο Badminton τον Ιανουάριο του 2016 θα παρουσιάσει σε περιοδεία την ανανεωμένη εκδοχή της, φωτίζοντας νέες εκφάνσεις της λεπτής δραματουργίας που συνθέτουν τη ζωή, το έργο του ποιητή αλλά και τις μουσικές του συνθέτη.

Οι μουσικές και τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου περασμένα πλέον στο DNA της μουσικής μας μνήμης εξακολουθούν να αποκαλύπτουν και να φωτίζουν κάθε φορά, τις διαστάσεις του ποιητικού έργου του Νίκου Καββαδία, που όπως ο ίδιος ο συνθέτης πιστεύει, πρόκειται για έναν ποιητή «που μίλησε για την ελευθερία, για την αξία της ανατροπής, για τη δύναμη της ζωής χωρίς συμβάσεις». Στιγμές από τη ζωή και τη σκέψη του ανασύρονται μέσω της μουσικής και γίνονται οι εικόνες που θα μυήσουν τους θεατές στην ιδιαίτερη προσωπικότητα του και στον έντονο θαλασσινό του βίο.

Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου

Ιστορικές αναφορές, μαρτυρίες αλλά και συναντήσεις σε υποθετικούς χρόνους και χώρους και κυρίως η θάλασσα, τα λιμάνια, η ζωή των ναυτικών, οι γυναίκες, «το ταξίδι για το ταξίδι» είναι τα βασικά υλικά που συνθέτουν το σενάριο του σκηνοθέτη που υπογράφει με τη συμβολή των συνεργατών του Παναγιώτας Πανταζή, Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου και Βίκης Παναγιωτοπούλου.

O σκηνικός χώρος, με την υπογραφή του Γιώργου Πάτσα, δημιουργείται και εναλλάσσεται μέσα από παράλληλες προβολές υπηρετώντας την κινηματογραφική δομή της παράστασης. Ένα μουσικό σύνολο επί σκηνής οδηγούν τον Θάνο Μικρούτσικο, την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Κώστα Θωμαΐδη που ως τραγουδιστές αλλά και ως δρώντα πρόσωπα, ερμηνεύουν τα κλασικά, αγαπημένα σε τρεις γενιές τραγούδια.

Η σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη, πολυσυλλεκτική στα μέσα της, αεικίνητη στην αναζήτησή της, επιχειρεί να μετουσιώσει τη σκηνική δράση σε εμπειρία για τον θεατή κάθε ηλικίας, παρουσιάζοντας μια ποιητική εκδοχή της ζωής αλλά και μια ζωντανή εκδοχή της ποίησης.

 

Πρόγραμμα Περιοδείας

 Ιούλιος

5/7 Πετρούπολη, Θέατρο Πέτρας

6/7 Πάτρα, Αρχαίο Ωδείο

7/7 Γιάννενα,  Υπαίθριο θέατρο ΕΗΜ– Φρόντζου

8/7 Κοζάνη, Ανοιχτό Θέατρο Ποντοκώμης «Μ. Θεοδωράκης»

9/7 Βέροια, Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»

10 & 11/7 Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους

12/7 Βόλος, Ανοιχτό Θέατρο Νέας Ιωνίας

13/7 Λάρισα, Κηποθέατρο Αλκαζάρ

14 & 15/7 Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

17/7 ΒριλήσσιαΘέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη

18/7 Πειραιάς, Βεάκειο Θέατρο

19/7 και 20/7 Δημοτικό Κηποθέατρο – Παπάγου

21/7 Χαλκίδα – Πάρκο του Λαού  

23/7 Ιεράπετρα –  Γυμνάσιο Ιεράπετρας, Κύρβεια 
24 & 25/7 Ηράκλειο, Κηποθέατρο«Νίκος Καζαντζάκης»

26/7 Ρέθυμνο, Κάστρο Φορτέντζα

27 & 28/7 Χανιά, Θέατρο Ανατολικης Τάφρου

30/7 Δελφοί, Θέατρο «Φρύνιχος»

31/7 Αίγιο, Υπαίθριο θέατρο Αιγιαλειας «Γ. Παππάς»

Αύγουστος

4/8 Σπάρτη, Σαϊνοπούλειο Θέατρο

5/8 Αρχαία Ολυμπία, Θέατρο Φλοκά

6/8 Ζάκυνθος, Υπαίθριο Θέατρο

7/8 Αργοστόλι, Δημοτικό Θέατρο «Ανδρέας Βεργιώτης»

8/8 Πρέβεζα, Δημοτικό Θέατρο«Γιάννης Ρίτσος»

9/8 Λευκάδα, Αοιχτό Θέατρο Δήμου Λευκάδας

11/8 Μυτιλήνη, Κάστρο

12/8 Χίος, Θέατρο Καστρομηνά «Μίκης Θεοδωράκης»