22o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Νύχτες Πρεμιέρας»

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου – Νύχτες Πρεμιέρας επιστρέφει για συνεχή 22η χρονιά στην Αθήνα, με νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή, τον Λουκά Κατσίκα. Από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, το κέντρο της Αθήνας μεταμορφώνεται σε μία μεγάλη δεκαήμερη γιορτή αφιερωμένη στην τέχνη του κινηματογράφου, φιλοξενώντας τις πιο συζητημένες πρεμιέρες της χρονιάς, αφιερώματα, πολυαναμενόμενα μουσικά φιλμ, την καλύτερη σοδειά των ετήσιων ντοκιμαντέρ, αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, πάρτι, ειδικές προβολές και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Δείτε το αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ | JULIETA του Πέδρο Αλμοδόβαρ
Καθηγήτρια κλασικών σπουδών, η Julieta έχει περάσει το καθοριστικό σύνορο των 50 ετών και θεωρητικά διάγει μια ήρεμη και τακτοποιημένη ζωή. Μία τυχαία συνάντηση, με μία παλιά της γνώριμη, θα συμβάλλει καταλυτικά ώστε να ξυπνήσουν τα για χρόνια κρυμμένα φαντάσματα του παρελθόντος της. Η πρεμιέρα της ταινίας θα γίνει την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ | ΕLLE / EΚΕΙΝΗ του Πολ Βερχόφεν
Έπειτα από τη βίαιη επίθεση που δέχεται από έναν άγνωστο, μια δυναμική γυναίκα εφευρίσκει απρόσμενους τρόπους προκειμένου να πάρει το Νόμο στα χέρια της και από θύμα να μετατραπεί σε θύτης. Η σκανδαλιάρικη και αρκούντως kinky επιστροφή του Πολ Βερχόφεν στη σκηνοθεσία αποτελεί το συναρπαστικό απόσταγμα της συνεργασίας ενός δημιουργού που δεν εκφοβίζεται εύκολα, μιας ηθοποιού που δεν διστάζει απέναντι στις προκλήσεις (Ιζαμπέλ Ιπέρ) και μιας απολαυστικά αμοραλιστικής ιστορίας που διασκεδάζει να φέρνει το κοινό της σε άβολη θέση. Η ταινία θα προβληθεί το Σάββατο στις 02 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο IΝΤΕΑΛ.

ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ
Φέτος οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν συνολικά 180 ταινίες, οι 104 από τις οποίες είναι μεγάλου μήκους  και όπως κάθε χρόνο θα απονεμηθούν τα Βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών Ελληνικών Ταινιών: στον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη, στον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο άνδρα ηθοποιό και στην καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη γυναίκα ηθοποιό. Υποψήφιες είναι όλες οι ελληνικές ταινίες που έχουν προβληθεί τους τελευταίους 12 μήνες.

Η κριτική επιτροπή έχει Πρόεδρο τον κύριο Λάκη Παπαστάθη (σκηνοθέτη) και μέλη τον κύριο Αρη Σερβετάλη (ηθοποιό), την κυρία Ελενα Χριστοπούλου (κριτικό κινηματογράφου), την κυρία Βαλέρια Χριστοδουλίδου (ηθοποιό) και τον κύριο Βασίλη Σουραπά (διανομέα).

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Το διαγωνιστικό πρόγραμμα φιλοξενεί 46 μικρού μήκους φιλμ (αναλυτικά στο σχετικό ΔΤ). Η κριτική επιτροπή έχει Πρόεδρο τον κύριο Χρήστο Καρακέπελη (σκηνοθέτη) και μέλη τις κυρίες Μαργαρίτα Μαντά (σκηνοθέτη) και Βίκυ Παπαδοπούλου (ηθοποιό) και τους κυρίους Λευτέρη Αδαμίδη (κριτικό κινηματογράφου και διανομέα) και τον Κλαούντιο Μπολιβάρ (διευθυντή φωτογραφίας) να προστεθεί από ποια χώρα μας έρχεται.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ στις ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ
Το φετινό τμήμα των Ελληνικών ταινιών μεγάλου μήκους περιλαμβάνει την παρουσία νέων αλλά και ήδη καταξιωμένων Ελλήνων δημιουργών οι οποίοι θα προβάλλουν τις καινούργιες ταινίες τους: Ο Κωνσταντής Φραγκόπουλος με το «NOCTURNE» που θα σημάνει την έναρξη του ελληνικού προγράμματος, ο Κάρολος Ζωναράς με την νέα του ταινία, «ΠΕΔΡΟ ΝΟΥΛΑ», η Αντζελα Ισμαήλου με την «ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ», την πρώτη της σκηνοθετική δουλειά στο σινεμά μυθοπλασίας, ο Χρήστος Πυθαράς με το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, «ΕΥΤΥΧΙΑ» και ο Ηλίας Γιαννακάκης με το ντοκιμαντέρ «Ο ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ, Ο ΜΙΚΙ ΜΑΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ».

Την καθιερωμένη ημέρα εορτασμού του ελληνικού σινεμά, η οποία θα είναι την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, στον Δαναό θα προβληθεί η «ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ» του Θάνου Αναστόπουλου, σε συν-σκηνοθεσία με τον Ντάβιντε Ντελ Ντεγκάν, λίγους μήνες μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Καννών. Πριν την προβολή της ταινίας θα γίνει η απονομή για τα βραβεία των πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών ελληνικών ταινιών. Το πάρτι που θα ακολουθήσει θα γίνει στο GAGARIN 205.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
Το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ υποδέχεται αλλαγές. Τη θέση του λεγόμενου Youth Jury, της νεανικής δηλαδή επιτροπής από φοιτητές κινηματογραφικών σχολών, που μέχρι πέρσι αποφάσιζαν ια τα βραβεία, αναλαμβάνει μια διεθνής επιτροπή αποτελούμενη από αξιοσέβαστους επαγγελματίες του χώρου.

Πρόεδρoς της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος των 22ων Νυχτών Πρεμιέρας θα είναι η Νίκολα Γκαλάνι, σκηνοθέτης, παραγωγός και επιμελήτρια προγραμμάτων του BFI και υπεύθυνη στο κινηματογραφικό τμήμα του British Council. Η Νίκολα βοήθησε πρώτη το αγγλικό κοινό να έρθει σε επαφή με το σινεμά του Γουόνγκ Καρ Γουάι, του Λαρς φον Τρίερ, του Μίκαελ Χάνεκε και του Αμπάς Κιαροστάμι. Μέλη, οι κυρίες Γιούλια Τάιχμαν, κριτικός κινηματογράφου, Ερση Δάνου, σκηνοθέτης, παραγωγός, ιδρυτικό στέλεχος του Los Angeles Greek Film Festival και ψηφοφόρος στις Χρυσές Σφαίρες, Σίλβια Περέλ, καλλιτεχνική διευθύντια του Φεστιβάλ De Cine De Todos Santos στο Λα Παζ της Βολιβίας, επιμελήτρια και λέκτορας κινηματογράφου Λατινικής Αμερικής. Μαζί τους, ο κύριος Μπερνάρ Ναβ, κριτικός στο μακροβιότατο Jeune Cinema και καθηγητής εισαγωγής στον κινηματογράφου.

Η επιτροπή θα απονείμει τη Χρυσή Αθηνά, αφού προηγουμένως δει τις ταινίες που επιλέχθηκαν για το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, το οποίο φέτος ταξιδεύει από το Ιράν μέχρι τον Καναδά και από την Τυνησία μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες για να παρουσιάσει εξαιρετικές πρώτες ή δεύτερες δουλειές σκηνοθετών που εγγυημένα θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.

FESTIVAL DARLINGS / ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΤΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Σε αυτό το τμήμα προβάλλονται ταινίες που διέπρεψαν στα μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού όπως οι Κάννες, το Βερολίνο, το Σάντανς, η Βενετία και οι οποίες επισκέπτονται την Αθήνα, κουβαλώντας ήδη επαίνους, βραβεία και καθολική αναγνώριση. Ταινίες όπως το NERUDA του Πάμπλο Λαραίν, ένα από τα κορυφαία φιλμ της χρονιάς, την ΥΠΗΡΕΤΡΙΑ του Παρκ Τσαν Γουκ, τον οποίο οι περισσότεροι γνωρίζετε από το «Old Boy», την ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ του Κρίστιαν Μουντζίου, σπουδαιότερου εκπροσώπου του λεγόμενου Νέου Ρουμανικού σινεμά και ήδη βραβευμένου με τον Χρυσό Φοίνικα για το 4 ΜΗΝΕΣ, 3 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ 2 ΜΕΡΕΣ, το SNOWDEN του Ολιβερ Στόουν, το ΤΟΝΙ ΕΡΝΤΜΑΝ, το φιλμ-φαινόμενο των Καννών, για το οποίο, όμως, θα επανέλθουμε σε λίγο και το ΜΕΛΛΟΝ της Μία Χάνσεν Λαβ, την Αργυρή Αρκτο του Φεστιβάλ Βερολίνου, που θα προβληθεί την «ΗΜΕΡΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ TV5 MONDE», την Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ.

AFTER HOURS / ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ
Ένα από τα πλέον δημοφιλή τμήματα των Νυχτών Πρεμιέρας μετονομάζεται στα αγγλικά σε «After Hours». Και στη φετινή διοργάνωση, το πρόγραμμα περιλαμβάνει κάποιες από τις πλέον πολυαναμενόμενες πρεμιέρες τρόμου, ανάμεσά τους και μια warm up προβολή την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, στις 23:59 και στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ, όπου το πρόγραμμα των φετινών Νυχτών Πρεμιέρας θα εγκαινιάσει για το κοινό το υψηλά προσδοκώμενο BLAIR WITCH: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

STRANGER THAN FICTION / ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Το τμήμα των ντοκιμαντέρ μετονομάζεται στα αγγλικά σε Stranger than Fiction. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτής της ενότητας, το Φεστιβάλ θα προβάλει το ντοκιμαντέρ Ο ΧΟΡΕΥΤΗΣ (DANCER) για το οποίο είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε πως το enfant terrible του κλασσικού μπαλέτου, και πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ, Σεργκέι Πολούνιν θα μας τιμήσει με την παρουσία του στην Αθήνα, την Κυριακή, 02 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ 1.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΦΙΛΜ
Στο τμήμα εντάσσονται τα καλύτερα ντοκιμαντέρ της χρονιάς, για να βραβευτεί το καλύτερο από μια Διεθνή Επιτροπή καλλιτεχνών και επαγγελματιών που σχετίζονται με το χώρο της μουσικής και του κινηματογράφου). Της επιτροπής ηγείται η Λένα Πλάτωνος, την οποία πλαισιώνουν, ο κύριος Τάσος Μαρούγκας (μουσικός και ραδιοφωνικός παραγωγός), η STELLA  (τραγουδίστρια, συνθέτης και μουσικός), ο κύριος Χάικο Λανγκ (σκηνοθέτης, παραγωγός και συγγραφέας) και ο κύριος Γιώργος Μουχταρίδης (διευθυντής προγράμματος στον σταθμό PEPPER 96.6).

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ
Μεγάλος τιμώμενος του φετινού Φεστιβάλ είναι ο Νίκος Τριανταφυλλίδης. Με τίτλο «Η ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ», το Φεστιβάλ οργανώνει πλήρες αφιέρωμα στο έργο του, το οποίο θα γίνει παρουσία όλων των συντελεστών και των φίλων του και για το οποίο πρέπει να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως την κυρία Μαρίνα Δανέζη. Στο GAGARIN, το μουσικό ναό που έχτισε ο Νίκος, θα γίνει ένα μουσικό και κινηματογραφικό tribute. Σε αυτό θα προβληθούν δύο ταινίες του και θα ακολουθήσουν live εμφανίσεις των Μπλέιν Ρέινινγκερ, The Boy και dj από τον Αλέξη Καλοφωλιά των Last Drive. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΛΟΥΙ ΜΑΛ
Οι «Νύχτες Πρεμιέρας» είναι το πρώτο φεστιβάλ στον κόσμο το οποίο φιλοξενεί ένα πρόγραμμα με τις 9 κορυφαίες ταινίες ενός από τους μέγιστους σκηνοθέτες του γαλλικού σινεμά, του Λουί Μαλ. Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει για πρώτη φορά σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες, αλλά και 35άρι φιλμ  εκπληκτικές ταινίες όπως το ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΙΤΙ, το ΑΣΑΝΣΕΡ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ, το ΑΝΤΙΟ ΠΑΙΔΙΑ και το ΦΥΣΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ. Αν και σε μεγάλο βαθμό παραμένει, σχεδόν μέχρι σήμερα, στη σκιά πιο διάσημων συμπατριωτών του σκηνοθετών, όπως ο Γκοντάρ, ο Τριφό, ο Ρενέ, ο Ρομέρ και ο Σαμπρόλ, ίσως επειδή προτίμησε να εργαστεί παράλληλα, αλλά στο περιθώριο της Νουβέλ Βαγκ, ο Λουί Μαλ αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο για το γαλλικό -και όχι μόνο- σινεμά, καταφέρνοντας να χτίσει ένα έργο με συνέπεια, συναισθηματικό αντίκτυπο και ουσιαστική γνώση της ανθρώπινης συμπεριφοράς που ελάχιστοι από τους παραπάνω συναδέλφους του θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν.

ITALIAN FILM DAYS / ΜΕΡΕΣ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ
Στο Αφιέρωμα «Μέρες Ιταλικού Σινεμά», παρουσιάζονται μερικές από τις καλύτερες ιταλικές ταινίες της χρονιάς, οι οποίες εκπροσωπούν επάξια αυτό το ανανεωτικό ρεύμα. Τρία χρόνια μετά τον φιλμικό δυναμίτη του ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ο Πάολο Βίρτζι ακολουθεί δύο γυναίκες στο δρόμο προς την ελευθερία, στο Η ΤΡΕΛΗ ΧΑΡΑ (LIKE CRAZY). Ο Πιέρο Μεσίνα κινηματογραφεί τον θρήνο και μεταμορφώνει τη Ζιλιέτ Μπινός σε μεσογειακή μητρική φιγούρα, στο Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΜΟΝΗ (L’ATTESA).

SPOTLIGHT ΤΟΜΑΣ ΒΑΣΙΛΕΦΣΚΙ | Τα Ηνωμένα Καρέ της Αγάπης
Στις ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ (UNITED STATES OF LOVE), που καρπώθηκαν το Βραβείο Σεναρίου στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, οι τέσσερις ηρωίδες αντανακλούν στις ματιές τους τη ζωή σε μια Πολωνία που αλλάζει ταυτότητα, θαμπώνοντας τα χρώματα και ουσιαστικά τις προθέσεις τους. Από την Εντιτα, μία μεσήλικη γυναίκα που ναρκώνει κυριολεκτικά τα ερωτικά της θηράματά, στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΡΕΒΑΤΙ (IN A BEDROOM), μέχρι την ακόρεστη σεξουαλική σερενάτα του ΠΛΩΤΟΙ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ (FLOATING SKYSCRAPERS), όπου δύο άντρες απαξιώνουν τις συντρόφους τους για να ακολουθήσουν το πρωτόγνωρο ένστικτό τους, ο Βασιλέφσκι ανάγκασε τα διεθνή φεστιβάλ να αναγνωρίσουν την παθιασμένη ανάγκη του να αφηγείται τη ζωή σε ένα πολύ προσωπικό σινεμά.

SPOTLIGHT ΜΑΡΕΝ ΑΝΤΕ | Η Αποκάλυψη της Χρονιάς
Στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών, η τρίτη της μεγάλου μήκους απόπειρα, TONI ERDMANN, έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία. Αρχικά, κανείς δεν περίμενε ότι μια τρίωρης σχεδόν διάρκειας ιδιόρρυθμη κωμωδία από τη Γερμανία θα έβρισκε θέση στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα. Οι μυημένοι σινεφίλ, πάντως, είχαν ήδη δεχτεί δύο προειδοποιητικά μηνύματα στο παρελθόν, με το πρώτο να εκπέμπεται πίσω στο 2003, όταν η Aντε υπέγραφε τη σπουδαστική της ταινία, με την οποία θα κέρδιζε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σάντανς, το ΔΕΝΤΡΟ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ (FOREST FOR THE TREES) και να ακολουθήσει η δεύτερη ταινία ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ (EVERYONE ELSE) για να υπενθυμίσει στο κοινό το σπουδαίο ταλέντο της νεαρής δημιουργού.

MINORITY REPORT / TO ΣΙΝΕΜΑ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ
Κλασικές ταινίες όπως το ΩΡΑΙΟ ΜΟΥ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ του Στίβεν Φρίαρς και η θρυλική ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ του Μάικλ Τσιμίνο (την οποία θα δούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην director’s cut και αποκατεστημένη εκδοχή της) αλλά και πρεμιέρες καινούργιων ταινιών όπως το SOY NERO του Ράφι Πιτς θα συνοδευτούν από ομιλίες και q&a, παρουσία  συντελεστών. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και για όλους προσβάσιμη.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ / ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Films on Pinboards
Tη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Αθήνα, ο σκηνοθέτης Νίκος Περάκης θα σχολιάσει υλικά και ντοκουμέντα από ταινίες που σχεδίασε και γύρισε μεταξύ 1970 και 2011, πάνω σε μια εγκατάσταση από 37 τρέχοντα μέτρα pinboard. Την εκδήλωση θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας BOMBER & PAGANINI (1976, Αυστρία / Δ. Γερμανία, 104′) του Νίκου Περάκη. Η είσοδος είναι ελεύθερη.                     

Σεμινάριο: Εκπαίδευση στην Εικόνα – Ιστορία του Γαλλικού Κινηματογράφου και Ανάλυση Ταινιών
Την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου και το  Σάββατο 1η Οκτωβρίου, οι Νύχτες Πρεμιέρας σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Αθήνα διοργανώνουν σεμινάριο με τίτλο  «Εκπαίδευση στην Εικόνα – Ιστορία του Γαλλικού Κινηματογράφου και Ανάλυση Ταινιών» το οποίο έχει ως θέμα την «Ανάλυση του Φιλμ». Εισηγητές του σεμιναρίου θα είναι οι Bernard Nave (κριτικός στο Jeune Cinema και πρώην καθηγητής Εισαγωγής στον Κινηματογράφο) και Se- bastien Layerle (καθηγητής στο πανεπιστήμιο Paris 3 – Sorbonne Nouvelle). Το σεμινάριο είναι με είσοδο ελύθερη και ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά (βλ. Σχετικό ΔΤ)

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ
Οι Νύχτες Πρεμιέρας προσπαθούν να γίνουν όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμες σε συνεργασία με την ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ, κι όχι μόνο στο δομημένο περιβάλλον αλλά και στο περιεχόμενο. Στο ωρολόγιο πρόγραμμα υπάρχουν ειδικές σημάνσεις για τις ταινίες που θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους βάσει διαλόγων, ελληνικούς υπότιτλους για να μπορούν να παρακολουθούν κάποιες ταινίες οι κωφοί και οι βαρήκοοι, ακουστική περιγραφή.

Θα προβληθεί η ταινία ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΕΣ του Νίκου Τριανταφυλλίδη με ακουστική περιγραφή που έχει γίνει από εξειδικευμένη εταιρεία. Θα υπάρχουν ακουστικά με την βοήθεια των οποίων άνθρωποι με αδυναμία ή απώλεια όρασης θα μπορούν να ακούσουν σε περιγραφή ολόκληρο το φιλμ. Η ταινία θα έχει και ελληνικούς υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους (SDH). Επιπλέον, η τελετή έναρξης και λήξης του Φεστιβάλ θα γίνει με διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Η είσοδος για τους θεατές με αναπηρία θα είναι ελεύθερη και, με πρωτοβουλία των Νυχτών Πρεμιέρας, η προσβασιμότητα στις αίθουσες ΙΝΤΕΑΛ και ΔΑΝΑΟΣ 1 θα είναι σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ εφικτή για θεατές με αναπηρία.

Τα Βραβεία του Φεστιβάλ  

Διεθνές Διαγωνιστικό – Χρυσή Αθηνά
Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας αποτελείται από Διεθνή Επιτροπή καλλιτεχνών και επαγγελματιών που σχετίζονται με τον χώρο του κινηματογράφου. Η Χρυσή Αθηνά απονέμεται στον σκηνοθέτη της πιο τεχνικά και αισθητικά άρτιας ταινίας του διαγωνιστικού τμήματος και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ.

Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών
Απονέμεται από την προαναφερθείσα επιτροπή στην ταινία με την πιο ολοκληρωμένη σκηνοθετική άποψη και πρόκειται για αναμνηστική πλακέτα.

Βραβείο Σεναρίου
Απονέμεται στην ταινία που, σύμφωνα με τη γνώμη της προαναφερθείσας επιτροπής, διαθέτει το αρτιότερο σενάριο.

Μουσική & Φιλμ Διαγωνιστικό – Χρυσή Αθηνά
Η ταινία επιλέγεται από πενταμελή διεθνή επιτροπή, που αποτελείται από καλλιτέχνες και επαγγελματίες που σχετίζονται με τον χώρο της μουσικής και του κινηματογράφου.

Βραβείο Κοινού
Η ταινία επιλέγεται με βάση τις καθημερινές ψηφοφορίες του κοινού. Πρόκειται για τιμητική πλακέτα.

Ελληνικές Μικρές Ιστορίες – Διαγωνιστικό
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας στηρίζει τις προσπάθειες των νέων κινηματογραφιστών προσθέτοντας ένα εντελώς νέο τμήμα, το επίσημο διαγωνιστικό τμήμα ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, από την πρόσφατη ελληνική παραγωγή. Ειδική κριτική επιτροπή θα απονείμει τα βραβεία: Καλύτερης Ταινίας (συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ), Β’ Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Σεναρίου, Καλύτερης Διεύθυνσης Φωτογραφίας, Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας και Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
Απονέμεται στον καλύτερο Έλληνα σκηνοθέτη, του οποίου η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους είχε τουλάχιστον μία δημόσια προβολή με εισιτήριο σε κινηματογραφική αίθουσα ή κινηματογραφικό φεστιβάλ σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας στους μήνες που μεσολάβησαν από το προηγούμενο φεστιβάλ.

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού (ένα σε πρωτοεμφανιζόμενο άνδρα και ένα σε πρωτοεμφανιζόμενη γυναίκα ηθοποιό)
Απονέμονται στους ηθοποιούς που ξεχώρισαν για τις ερμηνείες τους, συμμετέχοντας για πρώτη φορά σε οποιαδήποτε ελληνική ταινία μεγάλου μήκους που προβλήθηκε με εισιτήριο στο ίδιο διάστημα. Μια πολυμελής ανεξάρτητη κριτική επιτροπή από άτομα κύρους όλων των ειδικοτήτων του κινηματογράφου συστήνεται με σκοπό να επιλέξει και να απονείμει αυτά τα βραβεία.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 6 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.