Στην έκθεση «Το Βιβλίο ως Έργο Τέχνης– Contemporary Artists’ Books» συμμετέχουν 37 καλλιτέχνες και παρουσιάζονται πάνω από 80 χειροποίητα βιβλία έργα τέχνης σε διάφορα υλικά και μεγέθη.

Η έκθεση έχει σαν σκοπό να αναδείξει τα artists’ books, ένα μέσο έκφρασης των καλλιτεχνών που πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και εξελίχθηκε σε ένα πρωτότυπο και διαφορετικό τρόπο προβολής εννοιών και ιδεών που απασχολούν τον καλλιτέχνη.

Ο καλλιτέχνης με αφετηρία την μορφή του βιβλίου δημιουργεί βιβλία που συνδυάζουν πολλές μορφές τέχνης. Έτσι έχουμε τρισδιάστατα γλυπτά βιβλία, βιβλία με φωτογραφία, σχέδια, ζωγραφική, χαρακτικά, ποίηση, κείμενο, ψηφιακές εκτυπώσεις και ήχο. Είναι άπειρες οι δυνατότητες δημιουργίας και πειραματισμού των καλλιτεχνών με αυτό το μέσο.

Πολλά artists’ books αποτελούν ένα μοναδικό έργο τέχνης, άλλα βγαίνουν σε περιορισμένα αντίτυπα και άλλα κυκλοφορούν σε πολλαπλά αντίτυπα. Κάθε artist’s book ερευνά, αναλύει και πειραματίζεται με μια έννοια ή ιδέα που θέλει να μας μεταφέρει ο καλλιτέχνης. Πολλές φορές αποτελεί και μια προσωπική του κατάθεση.

Τα artists books έχουν μια αμεσότητα σε σχέση με τα έργα μιας έκθεσης. Ο επισκέπτης μπορεί να τα πιάσει, να τα ξεφυλλίσει, να τα διαβάσει. Είναι ένα έργο που όταν το αποκτήσουμε μπορούμε να το πάρουμε μαζί μας στις διακοπές μας, να το δανείσουμε σε φίλους και να το απολαύσουμε. Είναι ένα έργο μοναδικό αλλά συγχρόνως όχι απόμακρο.