Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η αφορμή για την έκθεση με τίτλο «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος», μια σύμπραξη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης και της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017, στις 20:00, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης και διαρκεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2017. Φιλοξενείται επίσης στις βιτρίνες του ΟΤΕ (Καρόλου Ντηλ & Ερμού) από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου 2017, και στον εκθεσιακό χώρο του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης, από τις 9 Φεβρουαρίου έως τις 17 Μαρτίου 2017, ενώ θα πλαισιωθεί από πρόγραμμα παράλληλων δράσεων που θα ανακοινωθεί.

Την οργάνωση της έκθεσης έχουν αναλάβει η Θάλεια Βραχοπούλου, PhD, Καθηγήτρια εικαστικών τεχνών στο John Jay College of Criminal Justice of the City of New York University και ο Χάρης Σαββόπουλος, Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στόχος της έκθεσης «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος» είναι να γνωρίσει στο ευρύτερο κοινό, το έργο καταξιωμένων αλλά και νέων καλλιτεχνών που συμμετέχουν, αλλά και να κάνει τη φωνή των καλλιτεχνών αφορμή για ένα διεθνή διάλογο υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο οικουμενικός ουμανισμός και η κοινωνική δικαιοσύνη μοιράζονται κοινούς στόχους: προσπαθούν να προωθήσουν το δικαίωμα του ατόμου αλλά και των κοινωνιών σε ίση πρόσβαση στην ευκαιρία και το όφελος, καθώς και την υιοθέτηση της ισότητας ως κυβερνώσα αρχή σε όλους τους τομείς της σύγχρονης ζωής. Στη σημερινή εποχή της κρίσης η ανισότητα του πλούτου, η καταστολή της ελευθερίας του λόγου, οι κυβερνητικά κυρωθείσες διακρίσεις, η θρησκευτική μισαλλοδοξία, η πολιτική διαφθορά, όλα λειτουργούν ως τροχοπέδη στα ζητούμενα του Ουμανισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

©Στρατάκης Αναστάσης

©Στρατάκης Αναστάσης

Με την καλλιτεχνική ευαισθησία που διέπει τους καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος στην έκθεση και τους συντονιστές που επιμελούνται την όλη προσπάθεια, ο επισκέπτης θα είναι σε θέση να προσεγγίσει τις τάσεις, τις διαθέσεις και τις επιθυμίες των καλλιτεχνών, σχετικά με την έννοια του δικαιώματος να είσαι άνθρωπος.

Όλοι οι καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένοι, ορμώμενοι από διαφορετικές γενιές, καταθέτουν τον καλλιτεχνικό τους λόγο ως προς το σύνορο αυτών που μας ενώνουν και εκείνων που μας χωρίζουν, στηριγμένοι σε κοινωνικές ή πολιτισμικές εμπειρίες βιώνοντας παράλληλα την αντινομία του σημερινού καλλιτέχνη να αισθάνεται υποκείμενο και να εκφράζεται ως άτομο.

Πρόκειται για μια έκθεση-παραγωγή που θα αγγίξει την ψυχή του επισκέπτη, του ανθρώπου που ενδιαφέρεται για τις σύγχρονες αντιλήψεις, για τις νέες τάσεις, για την ανθρωπιά που πρέπει να διέπει τη ζωή όλων μας, για την ανθρωπιά που δεν έχει χρώμα και γεωγραφικά όρια.

Κεντρική φωτογραφία: Μεϊμάρογλου Δέσποινα©