Ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος παραστάσεων της γόνιμης συνεργασίας του Μουσείου Μπενάκη με το Εθνικό Θέατρο με τίτλο «Από τη σιωπή της προθήκης στον θεατρικό λόγο».

Ως πρωταγωνιστές, τα αντικείμενα του Μουσείου αφηγούνται πτυχές της ιστορίας τους, με οδηγό τα δραματοποιημένα από τους ηθοποιούς κείμενα. Την πορεία των τριών πρώτων θεματικών παραστάσεων «Νεοπτολέμου Μύησις», «Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε» & «Ερωφίλης κέντημα» διαδέχεται μια νέα, υποσχόμενη θεατρική δράση.

Η πρεμιέρα της τέταρτης παράστασης με τίτλο «Το είπε ο Γέρος», πραγματοποιείται την ερχόμενη Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, στις 20.30, στην αίθουσα 34 του τρίτου ορόφου του κεντρικού κτηρίου του Μουσείου Μπενάκη, που είναι αφιερωμένη στην περίοδο της ανακήρυξης της ελληνικής ανεξαρτησίας. Για την ομαλή μετάβαση στον δραματοποιημένο λόγο, ο επιμελητής των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη Τάσος Σακελλαρόπουλος θα παρουσιάσει τα εκθέματα πριν από την παράσταση.

Η παράσταση βασισμένη στα Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, «Η Διήγησις Συμβάντων της Ελληνικής Φυλής από τα 1770 έως τα 1836», αλλά και σε κείμενα και αφηγήσεις για το πρόσωπο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, φωτίζει άγνωστες πτυχές του αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας, όπως αυτές τις εμπιστεύθηκε ο Γέρος του Μοριά στο Γεώργιο Τερτσέτη.

Με αφορμή τη θεατρική περιπέτεια ενός ολόσωμου πορτραίτου που φέρεται να τον απεικονίζει και ενός σπαθιού που δωρίθηκε από Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στον φιλέλληνα στρατηγό Φαβιέρο και το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο Μπενάκη, ξετυλίγεται ο θρύλος του Γέρου του Μοριά. Ήταν ένα πρόσωπο, ο Κολοκοτρώνης, εμβληματικό για την εξέλιξη και την επιτυχία της ελληνικής παλιγγενεσίας του 1821 αλλά και για την συνέχεια που εκείνη είχε στην εθνική μας μνήμη και στην πατριωτική μας παράδοση. Μια παράσταση για αυτόν, μέσα στον χώρο του Μουσείου, δίπλα στα προσωπικά του αντικείμενα ανανεώνει την μνήμη και μας επανασυνδέει με την ιστορία της ελληνικής επανάστασης, η οποία στάθηκε σε μεγάλο βαθμό η αφετηρία για τα θετικά και για τα αρνητικά του σύγχρονου ελληνικού κράτους.