Tο Ελληνικό Σχέδιο παρουσιάζει «Ένα διαφορετικό χειμωνιάτικο ταξίδι» στη Στέγη

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ

Ποια είναι τα όρια διαφοροποίησης των ειδών στο τραγούδι; Πόσο αλλάζει ένα τραγούδι με την ενορχήστρωση;

Ποια είναι τα όρια διαφοροποίησης των ειδών στο τραγούδι; Πόσο αλλάζει ένα τραγούδι με την ενορχήστρωση; Πόσο αλλάζει ο χαρακτήρας του τραγουδιού με την ερμηνεία; Για τρίτη χρονιά, το Ελληνικό Σχέδιο πειραματίζεται με τη μουσική και, φέτος, παρουσιάζει «Ένα διαφορετικό χειμωνιάτικο ταξίδι».

Με τον κύκλο Μετασχηματισμοί, το Ελληνικό Σχέδιο θέλησε με ελευθερία να παρουσιάσει ιδέες, τρόπους ακρόασης έργων σύγχρονου ρεπερτορίου ή νέων έργων. Ο εμβληματικός κύκλος τραγουδιών Χειμωνιάτικο Ταξίδι, του Φραντς Σούμπερτ σε ποίηση Βίλχελμ Μύλερ, αποτέλεσε το αντικείμενο πειραματισμού.

Ο κύκλος των lieder μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Διονύση Καψάλη και παρουσιάστηκε στο κοινό τον Νοέμβριο του 2015. Έπειτα, τα μεταφρασμένα ποιήματα του κύκλου μελοποιήθηκαν σε κύκλους τραγουδιών από τους Νίκο Ξυδάκη, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Τάσο Ρωσόπουλο και παρουσιάστηκαν με τίτλο Χειμωνιάτικο ταξίδι: τρεις πορείες, τον Μάρτιο του 2016.

Η σειρά αυτών των μετασχηματισμών κλείνει με ένα πείραμα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σε Ένα Διαφοτετικό Χειμωνιάτικο Ταξίδι τα τραγούδια των Ελλήνων συνθετών, «μετασχηματισμένα» για πιάνο και φωνή, όπως και κάποια από τα lieder του Σούμπερτ, θα ερμηνευθούν από τους διακεκριμένους λυρικούς σολίστες Μυρσίνη Μαργαρίτη και Διονύση Σούρμπη και τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης στις 3 Νοεμβρίου. 

Συντελεστές

Καλλιτεχνική επιμέλεια κύκλου:
Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος

Ποίηση:
Βίλχελμ Μύλερ

Συνθέτες:
Χειμωνιάτικο ταξίδι, κύκλος τραγουδιών για φωνή και πιάνο: Φραντς Σούμπερτ
Χειμωνιάτικο ταξίδι: τρεις πορείες, κύκλοι τραγουδιών για φωνή και πιάνο: Νίκος Ξυδάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Τάσος Ρωσόπουλος

Φωνή:
Μυρσίνη Μαργαρίτη, Διονύσης Σούρμπης

Πιάνο:
Δημήτρης Γιάκας

Μεταγραφές κύκλου τραγουδιών:
Τάσος Ρωσόπουλος

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 15 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.