Ποια είναι τα όρια διαφοροποίησης των ειδών στο τραγούδι; Πόσο αλλάζει ένα τραγούδι με την ενορχήστρωση; Πόσο αλλάζει ο χαρακτήρας του τραγουδιού με την ερμηνεία; Για τρίτη χρονιά, το Ελληνικό Σχέδιο πειραματίζεται με τη μουσική και, φέτος, παρουσιάζει «Ένα διαφορετικό χειμωνιάτικο ταξίδι».

Με τον κύκλο Μετασχηματισμοί, το Ελληνικό Σχέδιο θέλησε με ελευθερία να παρουσιάσει ιδέες, τρόπους ακρόασης έργων σύγχρονου ρεπερτορίου ή νέων έργων. Ο εμβληματικός κύκλος τραγουδιών Χειμωνιάτικο Ταξίδι, του Φραντς Σούμπερτ σε ποίηση Βίλχελμ Μύλερ, αποτέλεσε το αντικείμενο πειραματισμού.

Ο κύκλος των lieder μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Διονύση Καψάλη και παρουσιάστηκε στο κοινό τον Νοέμβριο του 2015. Έπειτα, τα μεταφρασμένα ποιήματα του κύκλου μελοποιήθηκαν σε κύκλους τραγουδιών από τους Νίκο Ξυδάκη, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Τάσο Ρωσόπουλο και παρουσιάστηκαν με τίτλο Χειμωνιάτικο ταξίδι: τρεις πορείες, τον Μάρτιο του 2016.

Η σειρά αυτών των μετασχηματισμών κλείνει με ένα πείραμα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σε Ένα Διαφοτετικό Χειμωνιάτικο Ταξίδι τα τραγούδια των Ελλήνων συνθετών, «μετασχηματισμένα» για πιάνο και φωνή, όπως και κάποια από τα lieder του Σούμπερτ, θα ερμηνευθούν από τους διακεκριμένους λυρικούς σολίστες Μυρσίνη Μαργαρίτη και Διονύση Σούρμπη και τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης στις 3 Νοεμβρίου.