Το Εργαστήριο Διλημμάτων του Γιώργου Δρίβα στο ΕΜΣΤ

Η εθνική συμμετοχή στην 57η Μπιενάλε Βενετίας

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης πήρε την πρωτοβουλία παρουσίασης στην Ελλάδα της Εθνικής Συμμετοχής στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης – La Biennale di Venezia (13 Μαΐου – 26 Νοεμβρίου, 2017) με την βιντεοεγκατάσταση με τίτλο Εργαστήριο Διλημμάτων, του Γιώργου Δρίβα σε επιμέλεια του Ορέστη Ανδρεαδάκη.

Το συγκεκριμένο έργο επελέγη τον Ιούνιο του 2016 ανάμεσα από 30 προτάσεις, από καλλιτεχνική επιτροπή που όρισε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Εργαστήριο Διλημμάτων

Το Εργαστήριο Διλημμάτων συγκέντρωσε στο Ελληνικό Περίπτερο περισσότερους από 450.000 επισκέπτες και έλαβε πολύ θετικά σχόλια και κριτικές από τον διεθνή τύπο. Πρόκειται για μια βιντεοεγκατάσταση που πραγματεύεται σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και προσφέρει μια περιπατητική οπτικοακουστική εμπειρία, ενώ ταυτόχρονα υποβάλει τον επισκέπτη σε σκέψεις και διλήμματα ηθικού περιεχομένου. Παραπέμπει στην τραγωδία του Αισχύλου «Ικέτιδες», με την οποία τίθεται για πρώτη φορά το δίλημμα μεταξύ της σωτηρίας του Ξένου και της διατήρησης της ασφάλειας του Εγχώριου. Πραγματεύεται την αγωνία, την απορία και τη σύγχυση ατόμων ή και κοινωνικών ομάδων, τα οποία καλούνται να διαχειριστούν παρόμοια διλήμματα.

Εργαστήριο Διλημμάτων

Το Εργαστήριο Διλημμάτων επαναφέρει το δίλημμα της αρχαίας τραγωδίας μέσα από τα αποσπάσματα ενός ημιτελούς ντοκιμαντέρ για ένα επιστημονικό πείραμα που «βρέθηκαν» τυχαία μετά από χρόνια. Το πείραμα δεν ολοκληρώθηκε για άγνωστους λόγους, ωστόσο τα αποσπάσματα του ημιτελούς ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει η βιντεοεγκατάσταση, αποκαλύπτουν σήμερα, μαζί με λεπτομέρειες του πειράματος _ τις ελπίδες του καθηγητή που το δυήυθυνε, τις ανακαλύψεις, τις διαφωνίες με τους συνεργάτες του_  και  τη διαχρονικότητα τέτοιου τύπου διλημμάτων.

Εργαστήριο Διλημμάτων

Η ιστορία παρουσιάζεται αποσπασματικά μέσα από πολλαπλές πηγές βίντεο και ήχου μέσα σε ένα λαβύρινθο. Πρωταγωνιστικό ρόλο στα βίντεο του έργου έχουν η ηθοποιός Charlotte Rampling και ο Γιώργος Κοτανίδης, ενώ συμμετέχουν και άλλοι γνωστοί Έλληνες ηθοποιοί, όπως οι Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Κόρα Καρβούνη, Πολύδωρος Βογιατζής, Ρένα Κυπριώτη, Πάνης Καλοφωλιάς.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.