Το πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ γιορτάζει 28 χρόνια λειτουργίας και παρουσιάζει τη μουσικοχορευτική παράσταση «Ταξίδι στην Ελλάδα» και τη θεατρική παράσταση «Το παλτό» του Νικολάι Γκόγκολ, στο θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ).

Λίγα λόγια για τις παραστάσεις:

«Ταξίδι στην Ελλάδα» (ομάδες μουσικής και χορού Πολιτιστικού Στεκιού ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ): μία παράσταση μουσικής και χορού από τις ομάδες του Πολιτιστικού Στεκιού του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ με χαρακτηριστικά τραγούδια και σκοπούς από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας (Θράκη, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα-Πελοπόννησος, Ήπειρος, Κρήτη, Νησιά, Μικρά Ασία). Παρουσιάζονται 25 τραγούδια και χοροί, ενώ η κάθε χορευτική ενότητα προλογίζεται με κείμενο.

«Το τραγούδι για μένα είναι η χαρά της ζωής… Αρχίστε να τραγουδάτε και να χορεύετε!

Έχω περάσει δύσκολη ζωή, το τραγούδι με έσωσε, μου δίνει ζωντάνια και δύναμη.» – Δόμνα Σαμίου

«Το παλτό» του Νικολάι Γκόγκολ (ομάδα θεάτρου Πολιτιστικού Στεκιού ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ): ο Γκόγκολ καταγράφει την ιστορία ενός ταπεινού δημοσίου υπαλλήλου, ο οποίος, οδηγημένος από την ανάγκη, αποφασίζει να αγοράσει, κάνοντας αιματηρές οικονομίες, ένα παλτό. Προς στιγμή, η ζωή του φαίνεται να γίνεται καλύτερη, ωστόσο ένα ατυχές γεγονός θα τον φέρει αντιμέτωπο με την αναλγησία της γραφειοκρατίας εντείνοντας τελικά τη μοναξιά του και την κοινωνική απομόνωση.

Ο κόσμος του Παλτού είναι ο αιώνιος κόσμος των ανθρώπων εκείνων, που υπηρετούν έναν μηχανισμό, εντεταλμένο να υποτάσσει και να αποβλακώνει. Η προσπάθεια του Ακάκι Ακάκιεβιτς να ξεφύγει αποδεικνύεται μάταιη, καθώς στηρίζεται συμβολικά στην υλική πλευρά, παραβλέποντας εκείνο που πραγματικά είναι η ουσία, οι ανθρώπινες σχέσεις. Ένα έργο ύμνος στην ανθρώπινη ανάγκη για «σχετίζεσθαι»με ισότιμους όρους, μια βαθιά ανάγκη και των ανθρώπων σε απεξάρτηση και βασική προϋπόθεση για μια ζωή καθαρή, χωρίς ουσίες.

Oι Ομάδες Μουσικής, Θεάτρου και Χορού του Πολιτιστικού Στεκιού απαρτίζονται από απόφοιτους του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, αλλά και φίλους – εθελοντές. Με σταθερές εβδομαδιαίες συναντήσεις και με τη βοήθεια Επιμορφωτών, οι Ομάδες στοχεύουν στη μάθηση, στην προσωπική και ομαδική βελτίωση και στην περαιτέρω καλλιέργεια των μελών τους και ανά τακτά χρονικά διαστήματα παρουσιάζουν παραστάσεις – συναυλίες – δρώμενα σε εκδηλώσεις εντός και εκτός Προγράμματος.