Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με στόχο την προαγωγή ενός πιο δραστήριου και οικολογικού τρόπου ζωής, συμμετέχει ενεργά, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2018.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε το 2002 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να προάγει τη βιώσιμη κινητικότητα και να παροτρύνει τους πολίτες να υιοθετήσουν ένα διαφορετικό ήθος, πιο φιλικό προς το περιβάλλον αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο.

Στο πλαίσιο της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας οι επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ θα μπορέσουν:

-Να γνωρίσουν από κοντά και να δοκιμάσουν τα ηλεκτρικά ποδήλατα του μέλλοντος.
-Να μάθουν πώς να επιδιορθώνουν μόνοι το ποδήλατό τους.
-Να ενημερωθούν για το πώς μεγάλες πόλεις του εξωτερικού αξιοποίησαν το ποδήλατο, αλλά και για τον διαρκώς ανερχόμενο ποδηλατικό τουρισμό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου & Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου
Κέντρο Επισκεπτών, 17.00-21.00
Το ποδήλατο του μέλλοντος
(για ενήλικες)

Η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον του ποδηλάτου, καθώς αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση για άθληση, αναψυχή αλλά και μεταφορά όλης της οικογένειας. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν, σε πραγματικές συνθήκες, ηλεκτρικά ποδήλατα στον ποδηλατοδρόμο του ΚΠΙΣΝ. Μια ανοιχτή πρόσκληση γνωριμίας με μερικά από τα πιο σύγχρονα ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση της διεθνούς αγοράς και μια ευκαιρία επαναπροσδιορισμού του τρόπου με τον οποίο μετακινούμαστε στην πόλη.

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου
Πύργος Βιβλίων, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, 19.30-21.30
Οι πρεσβείες μας ξεναγούν στις χώρες τους με όχημα ένα ποδήλατο

Στρογγυλό τραπέζι με ομιλίες και παρουσιάσεις, μεταξύ άλλων, από τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ολλανδίας, με θέμα το ποδήλατο και την κοινωνιολογική, οικονομική, περιβαλλοντική αλλά και πολιτική του διάσταση. Ποιες είναι οι μεγάλες εφευρέσεις για το ποδήλατο και ποιες οι σημαντικότερες ποδηλατικές διοργανώσεις; Ποια είναι η σημερινή πραγματικότητα και τι εμπειρίες και πρακτικές έχουν να μοιραστούν οι χώρες που το έχουν επιλέξει ως μέσο βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών και της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου τους; Ποια είναι τα βήματα τους για το μέλλον;  Ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση.

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου
Πύργος Βιβλίων, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, 18:00 – 20:00
EuroVelo – Το στοίχημα του ποδηλατικού τουρισμού

To EuroVelo είναι ένα δίκτυο δεκαπέντε, έως τώρα, διαδρομών για ποδηλάτες, που ενώνουν την Ευρώπη σε ένα τεράστιο ποδηλατοδρόμο 50.000 χιλιομέτρων. Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, ο Michael Cramer, Γερμανός Ευρωβουλευτής και εμπνευστής του EuroVelo, αναλύει την ιδέα και τις ευκαιρίες που το δίκτυο προσφέρει για τις χώρες τις οποίες διασχίζει, ενώ ο οργανισμός Cities for Cycling, εθνικός συντονιστής του EuroVelo στην Ελλάδα, παρουσιάζει το πλάνο για το ελληνικό δίκτυο, τις ευκαιρίες και τις προοπτικές του. Επίσης, ο Ευγένιος Βασιλικός, έφορος δημοσίων σχέσεων της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, μας μιλά για τη σημασία του ποδηλατικού τουρισμού για την τουριστική βιομηχανία και τις ευκαιρίες για ανάπτυξη που μπορεί να δημιουργήσει. Ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση.

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, Κέντρο Επισκεπτών, 16.30-20.30
Workshop: Γίνε μάστορας στο ποδήλατο
(για παιδιά όλων των ηλικιών και ενήλικες)

Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, οι ποδηλάτες καλούνται να έρθουν στο ΚΠΙΣΝ με το ποδήλατό τους για να μάθουν από έμπειρους τεχνικούς πώς να λύνουν και να δένουν το ποδήλατό τους, πώς αλλάζουν ελαστικά, πώς ρυθμίζουν τις ταχύτητες ανάλογα με το δρόμο, πώς ρυθμίζονται τα φρένα και η θέση οδήγησης και τι φταίει αν τρίζει το ποδήλατο. Όλες οι απαραίτητες γνώσεις για την φροντίδα του ποδηλάτου, αλλά και την οδική ασφάλεια, από τους πλέον ειδικούς του ποδηλάτου.

Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).