«… από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ζούσα σινεμά και μυθιστόρημα. Ποτέ δεν περπάτησα σε δρόμους που υπήρχαν. Ήμουν παραδίπλα και έπαιρνα τους δικούς μου. Έτσι πέρασα.»

– Νίκος Νικολαΐδης

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) εγκαινιάζει μία σειρά αφιερωμάτων σε Έλληνες σκηνοθέτες του κινηματογράφου, τιμώντας τον πολυβραβευμένο κι ασυμβίβαστο κινηματογραφιστή, σεναριογράφο, παραγωγό και συγγραφέα, Νίκο Νικολαΐδη, με ένα τριήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στο έργο του, στις 05-07/10, με ελεύθερη είσοδο. Τρεις μέρες με προβολές ταινιών του, ομιλίες γύρω από το έργο του και τη σημασία του στις μέρες μας και συναυλίες καλλιτεχνών και συγκροτημάτων με μουσική από τις ταινίες του ή εμπνευσμένη από αυτές.

Το ΚΠΙΣΝ επιλέγει να ξεκινήσει τη σειρά αυτή αφιερωμάτων παρουσιάζοντας το έργο ενός οραματιστή σκηνοθέτη, ο οποίος ανέδειξε τα κοινωνικά θέματα της εποχής του και πέρα από αυτήν, με επίκεντρο τους νέους, μέσα από τη δική του ιδιαίτερη ματιά η οποία παραμένει διαχρονικά επίκαιρη.

Προβολές

Κεντρική θέση στο αφιέρωμα έχει το κινηματογραφικό έργο του Νίκου Νικολαΐδη. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ξαναδεί τις ταινίες σταθμούς του σκηνοθέτη σε αίθουσες και υπαίθριους χώρους του ΚΠΙΣΝ: τις οχτώ μεγάλου μήκους ταινίες Ευρυδίκη ΒΑ 2037 (1975), Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα (1979), Γλυκιά Συμμορία (1983), Πρωινή Περίπολος (1987), Singapore Sling (1990), Θα Σε Δω Στην Κόλαση Αγάπη μου (1999), Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα (2002), The Zero Years (2005), τη μικρού μήκους Lacrimae Rerum (1692), και την τηλεταινία Το Κορίτσι με τις Βαλίτσες (1993), με παρουσιάσεις από ηθοποιούς και σκηνοθέτες.

Ομιλίες

Ο κριτικός κινηματογράφου Ηλίας Φραγκούλης, στις 05/10, εισάγει το κοινό στο έργο του Νίκου Νικολαΐδη, ενώ προβάλλονται αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ Directing Hell που γύρισε για τον δημιουργό ο σκηνοθέτης και συνεργάτης του, Χρήστος Χουλιάρας.

Στις 06/10 προβάλλεται το οπτικοακουστικό αφιέρωμα στον Νίκο Νικολαΐδη Ο θάνατος μέσα στις στοές μυρίζει πάντα αγιόκλημα, των Άγγελου Φραντζή και Νίκου Πάστρα και ακολουθεί ομιλία με τίτλο Τα χρόνια της χολέρας, σχετικά με το πώς το μέλλον γίνεται παρόν στις ταινίες του Νικολαΐδη, την οποία συντονίζει η ιστορικός κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαΐδου.

Τέλος, στις 07/10,  ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιάννης Ράγκος συντονίζει τη συζήτηση σχετικά με το λογοτεχνικό έργο του Νίκου Νικολαΐδη, ενώ ο Κωνσταντίνος Τζούμας διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο Μια στεκιά στο μάτι του Μοντεζούμα και προβάλλονται σκηνές από τη μικρού μήκους ταινία Μόλλυ 6 με 8 που εμπνεύστηκε από το βιβλίο ο σκηνοθέτης Ευθύμης Μιχελουδάκης.

Μουσική

Η μουσική αποτελεί βασικό στοιχείο και των τριών ημερών. Καλλιτέχνες και συγκροτήματα θα παρουσιάσουν στο ΚΠΙΣΝ ξεχωριστά μουσικά performances με έμπνευση και αφορμή του έργο του κινηματογραφιστή.

Στις 05/10 οι Manouchedrome Trio feat. Sofia Braila & Alexis Stenakis διασκευάζουν σε swing ρυθμούς τραγούδια από τις ταινίες του Ν. Νικολαΐδη, ενώ οι Γιάννης Κασέτας και Απόστολος Λεβεντόπουλος συνοδεύουν μουσικά μονολόγους και διαλόγους από την ταινία Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα, που ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Χρήστος Βαλαβανίδης και Όλια Λαζαρίδου. Επίσης, ο Γιώργος Χατζηνάσιος ερμηνεύει στο πιάνο τις μουσικές που εμπνεύστηκε για τις ταινίες Πρωινή Περίπολος και Γλυκιά Συμμορία.

Στη συνέχεια ο Νίκος Τουλιάτος και η ομάδα ΗΧΟΠΟΙΟΙ ερμηνεύουν στα κρουστά τους μουσικές από την ταινία Θα Σε Δω Στην Κόλαση Αγάπη Μου, ενώ ο Coti K με το project του The Man from Managra, παίζει μουσικές που εμπνεύστηκε στην Τήνο, αγαπημένο νησί του Νίκου Νικολαΐδη. Την επόμενη μέρα, 06/10, δυο ακόμη μουσικά σχήματα, εκείνο του Dr. Albert Flipout’s one CAN band – aka Mickey Pantelous και των Nassia Gofa και Spiral Trio, παίρνουν τη σκυτάλη ερμηνεύοντας μπλουζ και rock ‘n’ roll κομμάτια που αγαπούσε ο σκηνοθέτης, καθώς και τζαζ μελωδίες από τις ταινίες του. Το κλείσιμο του μουσικού αφιερώματος σφραγίζουν το Kontafouris-Kapadai Quartet με τζαζ μουσικές από τις ταινίες του και οι Gravitysays_i με ηλεκτρισμένους ήχους και σκοτεινά ατμοσφαιρικά μονοπάτια που παραπέμπουν σε εκείνα των ταινιών του Νίκου Νικολαΐδη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

 Πέμπτη 5/10

 

ΟΜΙΛΙΕΣ/ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
19.00 | ΦΑΡΟΣ
Εισαγωγή στο αφιέρωμα στον Νίκο Νικολαΐδη από τον Ηλία Φραγκούλη, κριτικό κινηματογράφου
Μία εικόνα του Νίκου Νικολαΐδη: Αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ Directing Hell του Χρήστου Χουλιάρα

ΜΟΥΣΙΚΗ/PERFORMANCES
19.30 | ΦΑΡΟΣ
Manouchedrome trio ft. Alexis Stenakis & Sofia Braila
Gypsy swing διασκευές σε τραγούδια από ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη

Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα
Οι ηθοποιοί Χρήστος Βαλαβανίδης και Όλια Λαζαρίδου ερμηνεύουν διαλόγους και μονολόγους από την ταινία Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα, με τη συνοδεία της μουσικής των Γιάννη Κασέτα και Απόστολου Λεβεντόπουλου

Γιώργος Χατζηνάσιος
Ο μουσικοσυνθέτης ερμηνεύει στο πιάνο τις μουσικές που εμπνεύστηκε για τις ταινίες Πρωινή Περίπολος και Γλυκιά Συμμορία 

20.30 | ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΑ ΣΚΑΛΙΑ
Ο Νίκος Τουλιάτος και η ομάδα ΗΧΟΠΟΙΟΙ επαναπροσδιορίζουν με τα  κρουστά τους, μουσικές της ταινίας Θα Σε Δω Στην Κόλαση Αγάπη Μου 

The Man from Managra
Το project του Coti K, ο Άνθρωπος από τη Μανάγκρα, σε τραγούδια με Tηνιακή αύρα – το νησί που αγαπούσε ο Νίκος Νικολαΐδης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ:
MULTIFUNCTIONAL ROOM ΕΒΕ
17.30 | Θα Σε Δω Στην Κόλαση Αγάπη Μου (110’)
19.30 | The Ζero Υears (120’)

ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΒΕ
20.00 | Lacrimae Rerum (11’ – μικρού μήκους)
Ευρυδίκη ΒΑ 2037 (105’)

22.00 | Πρωινή Περίπολος (108’)

ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΑ ΣΚΑΛΙΑ
22.00 | Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα (110’)
Παρουσίαση: Χρήστος Βαλαβανίδης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6/10

ΟΜΙΛΙΕΣ/ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
19.30 | ΦΑΡΟΣ
Ο θάνατος μέσα στις στοές μυρίζει πάντα αγιόκλημα
Ένα οπτικοακουστικό αφιέρωμα στον Νίκο Νικολαΐδη, των Άγγελου Φραντζή και Νίκου Πάστρα, φτιαγμένο με υλικά από τις ταινίες του σκηνοθέτη

Τα χρόνια της χολέρας: Από την Ευρυδίκη στο ζοφερό μέλλον
Σκέψεις και απόψεις σχετικά με το πώς το μέλλον γίνεται παρόν, έτσι όπως παρουσιάζεται στις ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη

Συντονισμός:
Αφροδίτη Νικολαΐδου, ιστορικός κινηματογράφου

Ομιλητές:
Δημήτρης Παπανικολάου, αναπλ. καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης
Ρέα Γρηγορίου, Διδάκτωρ Ιστορίας και Δραματολογίας ΑΠΘ
Μαρί Λουίζ Βαρθολομαίου-Νικολαΐδου, σκηνογράφος-ενδυματολόγος

 

ΜΟΥΣΙΚΗ/PERFORMANCES
21.00 | ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΑ ΣΚΑΛΙΑ
Dr. Albert Flipouts one CAN bandaka Mickey Pantelous
Ένας άνθρωπος, μια κονσέρβα, μια ορχήστρα! Σε μπλουζ και rock ’n’ roll κομμάτια που αγαπούσε ο Νίκος Νικολαΐδης

Nassia Gofa & Spiral Trio
Τζαζ μελωδίες από ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ
MULTIFUNCTIONAL ROOM ΕΒΕ
17:30 | Το Κορίτσι Με Τις Βαλίτσες (120’ – τηλεταινία)
19:30 | Θα Σε Δω Στην Κόλαση Αγάπη Μου (110’)

ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΒΕ
20:00 | Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα (120’)
22:00 | Singapore Sling (115’)

Παρουσίαση:
Αλέξης Αλεξίου, σκηνοθέτης,
Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy), μουσικός-σκηνοθέτης

ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΑ ΣΚΑΛΙΑ
22:00 | Πρωινή Περίπολος (108’)
Παρουσίαση: Στέργιος Πάσχος, σκηνοθέτης

ΣΑΒΒΑΤΟ 7/10

 

ΟΜΙΛΙΕΣ/ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
19.00 | ΦΑΡΟΣ
Ίχνη νικοτίνης σε γυναικεία δάχτυλα, υγραμένα μάτια και βραχνή φωνή: Από τον Βαλκάνιο στον Μοντεζούμα – το λογοτεχνικό έργο του Νίκου Νικολαΐδη

Συντονιστής:
Γιάννης Ράγκος, συγγραφέας-δημοσιογράφος

Ομιλητές:
Άννα Πούπου, ιστορικός κινηματογράφου
Κώστας Περούλης, συγγραφέας-σεναριογράφος
Ευθύμης Μιχελουδάκης, σκηνοθέτης

Ο Κωνσταντίνος Τζούμας διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο Μια στεκιά στο μάτι του Μοντεζούμα, καθώς προβάλλονται σκηνές της, εμπνευσμένης από το βιβλίο, ταινίας μικρού μήκους, Μόλλυ 6 με 8, του Ευθύμη Μιχελουδάκη

ΜΟΥΣΙΚΗ/PERFORMANCES
ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΑ ΣΚΑΛΙΑ
20.00 | KontrafourisKapadai Quartet
Τζαζ μουσικές από τις ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη

Gravitysays_i
Ηλεκτρισμένοι ήχοι και σκοτεινά ατμοσφαιρικά μονοπάτια που παραπέμπουν σε εκείνα των ταινιών του Νίκου Νικολαΐδη

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ
MULTIMEDIA ROOM EBE
17:30 | Lacrimae Rerum (11’ – μικρού μήκους)
Ευρυδίκη ΒΑ 2037 (105’)
19:30 | Singapore Sling (115’)

ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΒΕ
20:00 | Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα (110’)
22:00 | Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα (120’)

ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΑ ΣΚΑΛΙΑ
21:30 | Γλυκιά Συμμορία (151’)

Παρουσίαση:
Τάκης Σπυριδάκης, ηθοποιός-σκηνοθέτης
Δώρα Μασκλαβάνου, ηθοποιός-σκηνοθέτης
Τάκης Μόσχος, ηθοποιός