Ήταν κάποτε μια εποχή που η γάτα κυκλοφορούσε μόνο μέσα στα δάση. Μια μέρα αποφάσισε να παντρευτεί και να νοικοκυρευτεί. Από εκείνη τη μέρα μέχρι και σήμερα σε όλες τις γάτες αρέσει να χουχουλιάζουν κοντά στη φωτιά. Γιατί;

Στο χριστουγεννιάτικο αυτό εργαστήρι, κάθε παιδί θα πάρει τον παππού ή τη γιαγιά από το χέρι και θα ξεκινήσουν το ταξίδι από μια ζούγκλα γεμάτη ζώα για να καταλήξουν σε ένα δωμάτιο στολισμένο χριστουγεννιάτικα, κοντά σε ένα τζάκι που καίει. Στη συνέχεια, παππούδες, γιαγιάδες και παιδιά θα πάρουν ένα μικρό κουτάκι στα χέρια τους για να χωρέσουν μέσα τη δική τους ιστορία, το δικό τους μικρόκοσμο.

Όλα αυτά,μαγειρεύοντας και παίζοντας όλοι μαζί με ένα εύπλαστο υλικό, τη ζαχαρόπαστα. Θα ανακατέψουν τα υλικά στις λεκάνες, θα ζυμώσουν, θα  πλάσουν, θα ζουλήξουν, θα κόψουν και θα δημιουργήσουν πολύ μικρές φιγούρες για να χωρέσουν στο μικρόκοσμό τους. Στο τέλος θα δώσουμε στο κουτάκι τους χριστουγεννιάτικα χρώματα και αρώματα.

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αντιδρούν ενστικτωδώς στη μαλακή και εύπλαστη φύση των υλικών της ζαχαροπλαστικής. Θέλουν να τα ζουλήξουν, να τα πλάσουν, να τους κάνουν τρύπες και να παρατηρούν πώς αντιδρά κάθε φορά η επιφάνεια τους.  Οι παππούδες και οι γιαγιάδες θα ανακαλύψουν τη χαρά της δημιουργίας με ζαχαρόπαστα.

Για παιδιά 2-3,5 ετών/Απαραίτητη η παρουσία ενήλικα
Χριστουγεννιάτικο εργαστήριο: «Γιαγιάδες και παππούδες σε δράση. Γιατί οι γάτες χουχουλιάζουν κοντά στη φωτιά; Ένας κόσμος τόσο δα μικρός…»
Τετάρτη 28/12,  11.30-13.00
Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου 

Είναι Χριστούγεννα! Το σπίτι γεμίζει με κουτιά που κρύβουν δώρα. Στο χριστουγεννιάτικο εργαστήρι υπάρχει ένα κουτί γεμάτο μαγικά και θαυμαστά πράγματα. Τι κρύβει μέσα, θα το αποκαλύψει το παραμύθι του κοριτσιού που τα έβαλε με τον κυρ-Βορριά.

Στη συνέχεια τα παιδιά θα ανοίξουν το δικό τους κουτί, εμπνευσμένο από το κίνημα Fluxus και θα βάλουν μέσα τα δικά τους αγαπημένα αντικείμενα που θα φτιάξουν με ανακυκλώσιμα και άλλα υλικά. Κουτιά, ρολλά, φτερά, καθαριστές πίπας, pon-pon, ξύλα, κόλλες, ταινίες και άλλα υλικά θα γίνουν τα μέσα δημιουργίας των παιδιών. Εικόνες από έργα του κινήματος θα αποτελέσουν έμπνευσή και θα κινητοποιήσουν την πειραματική τους διάθεση.

Τα παιδιά μπορούν να φέρουν μαζί τους το αγαπημένο τους cd για να το βάλουν μαζί με τους άλλους θησαυρούς. Στο τέλος, παππούδες, γιαγιάδες και παιδιά θα φτιάξουν από κοινού ένα αγαπημένο τους αντικείμενο.

Υ.Γ. Τα παιδιά να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα.

Fluxus*: κίνημα που γεννήθηκε στη Γερμανία το 1962. Πρόκειται για ένα διεθνές καλλιτεχνικό ρεύμα το οποίο χαρακτηρίστηκε από την ανάμειξη πολλών και διαφορετικών μορφών τέχνης, από τις εικαστικές τέχνες μέχρι τη λογοτεχνία και τη μουσική. Τα έργα του στοχεύουν στην πρόκληση του θεατή και έχουν αντισυμβατικό χαρακτήρα. Σκοπός του είναι  η κατάργηση των ορίων μεταξύ του κοινού και  των καλλιτεχνών.

Για παιδιά 4-5 ετών
«Ένα κουτί γεμάτο δώρα! Fluxus* Box Με τη βοήθεια των παππούδων και των γιαγιάδων!»
Πέμπτη 29/12, 11:30-13:00
Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου