Όνειρο στο κύμα – Έρως Ήρως

«Όνειρο στο κύμα - Έρως Ήρως» στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Το πρώτο μέρος της τριλογίας, αφιερώματος του Δήμου Αβδελιώδη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

Το «Όνειρο στο κύμα – Έρως Ήρως» είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας, αφιερώματος του Δ. Αβδελιώδη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

Τα διηγήματα του Α. Παπαδιαμάντη, «Όνειρο στο Κύμα & Έρως Ήρως» μετά την πρώτη παρουσίαση τους στην Αθήνα και ανά την Ελλάδα, επαναλαμβάνονται και φέτος στο θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών από τη Παρασκεύη 18 Νοεμβρίου.

«Στο πρώτο διήγημα της παράστασης ο Παπαδιαμάντης δημιουργώντας ένα ιδανικό ονειρικό τοπίο, φυσικής ομορφιάς μέσα στο φεγγαρόφωτο, αποφεύγοντας συνειδητά το βάρος και το πάθος μιας μάταιης, στιγμιαίας ικανοποίησης, εστιάζει το βλέμμα και αντικρίζει με δέος, την ομορφιά του γυμνού γυναικείου σώματος, καθώς βυθίζεται και αναδύεται μέσα στους φωσφορίζοντες από τη Σελήνη κυματισμούς της Θάλασσας, όπως η «Αναδυομένη Αφροδίτη» ενός αγάλματος με πολλές παραλλαγές, όπου όμως σ’ όλες του τις μορφές και απ’ όλους τους καλλιτέχνες έχει αποτυπωθεί σταθερά το δέος, δηλαδή ο μετά φόβου και ρίγους θαυμασμός αλλά και ο σεβασμός απέναντι στο γυμνό γυναικείο κορμί, σαν ένθεης υπόστασης της αλήθειας. Ο Έρωτας, μόνιμος συνοδός της Αφροδίτης, φτερουγίζει από πάνω ψηλά αλλά δεν πληγώνει, γιατί δεν ρίχνει τα βέλη του πάθους, παραμένοντας ουράνιος και αθώος.

Στο δεύτερο διήγημα ο Έρωτας, έχοντας ρίξει τα βέλη του πάθους, έχει κατέβει στη γη και έχει κουρνιάσει μέσα στο νου και την καρδιά ενός Νεαρού ναύτη, για ένα συνομήλικό του Κορίτσι. Ο αφηγητής Παπαδιαμάντης αφουγκράζεται το πάθος του Νεαρού, τον νοιώθει και συντάσσεται μαζί του, μπροστά στον άμεσο και αιφνίδιο κίνδυνο να χάσει το ύψιστο αντικείμενο της επιθυμίας του, την Νεαρή αγαπημένη του, από έναν πολύ μεγαλύτερό του Άνδρα.

Αφηγητής και Νεαρός ταυτίζονται, μάχονται με σκέψεις, μήπως αποτρέψουν ακόμα και με τη βία, την επερχόμενη συντριβή των πόθων τους πάνω στον κάβο της πραγματικότητας, όπου σε λίγο θα προσεγγίσει η βάρκα του Νεαρού ναύτη, μεταφέροντας, έναντι αμοιβής, στην απέναντι από το νησί ακτή τον ηλικιωμένο Γαμπρό, και Νύφη, την ίδια την αγαπημένη του.

Όμως το πάθος μετριάζεται και υποχωρεί, όταν υπακούει στη λογική τάξη. Τότε ο γήινος Έρως μεταμορφώνεται, και γίνεται Ήρωας.»

Ο Δ. Αβδελιώδης προτείνει με τις παραστάσεις του έναν ανανεωμένο και μοντέρνο τρόπο θεατρικής έκφρασης, που στηρίζεται στη διαύγεια και τη σαφήνεια του νοήματος, χωρίς στοιχεία πειραματισμού.

Η παρακολούθηση της παράστασης γίνεται μια βιωματική εμπειρία για όλους τους θεατές, ανεξαρτήτως ηλικίας ή παιδείας.

Συντελεστές

Διδασκαλία Ερμηνείας, Σκηνική Όψη, Δραματουργία, Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Ερμηνεύει: Θεμιστοκλής Καρποδίνης
Μουσική: Debussy, la mer
Προβολή – Επικοινωνία: BrainCo S.A.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 12 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.