Η φετινή παραγωγή του κύκλου «Όπερα και Μόδα» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία παρουσιάζεται στις 19 Μαΐου στο Θέατρο Ολύμπια, έχει τίτλο “Dammi i colori“. Πρόκειται για τον στίχο από την διάσημη άρια “Recondita armonia” που ερμηνεύει ο ζωγράφος Μάριο Καβαραντόσι στην Τόσκα του Πουτσίνι.

Η νέα παραγωγή του κύκλου «Όπερα και Μόδα», σε επιμέλεια της Ίσμας Τουλάτου, επιχειρεί μια τολμηρή ανατροπή, προτού εγκαινιάσει μια καινούρια σελίδα το 2017 στις νέες εγκαταστάσεις της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ: Για πρώτη φορά, εστιάζει στο μακιγιάζ δια χειρός του Αχιλλέα Χαρίτου δίνοντάς στο στοιχείο αυτό την θέση του ενδύματος… Χρωματικές αντιθέσεις, αναπάντεχες συνθέσεις, τολμηροί συνδυασμοί υλικών, απρόσμενες προσμείξεις δημιουργούν ένα αποτέλεσμα που φιλοδοξεί να ανοίξει νέους δρόμους στο θεατρικό και όχι μόνο make up. Παράλληλα, η φετινή παραγωγή σχεδιάστηκε προκειμένου να αποτελέσει φόρο τιμής στην ίδια την ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στους σπουδαίους ενδυματολόγους που συνεργάστηκαν με αυτήν στην διάρκεια της μακράς ιστορίας της. Κοστούμια από το βεστιάριο της ΕΛΣ «παντρεύονται» με ειδικές για την παράσταση κατασκευές, εμπνευσμένες από τις σύγχρονες τάσεις της μόδας, επιχειρώντας να δείξουν πώς ένα ιστορικό θεατρικό κοστούμι θα μπορούσε να αποτελέσει και δημιουργία υψηλής ραπτικής. Μέσα από αυτό το πρίσμα η βραδιά αποτελεί παράλληλα κι ένα διαφορετικό αφιέρωμα στους κύριους σταθμούς της Μόδας του 20ου και 21ου αιώνα.

ΟΠΕΡΑ ΚΑΙ ΜΟΔΑ2016_ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗΣ-ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ - ΦΩΤΟ ΚΩΝ. ΡΗΓΟΣ

Το φετινό event γίνεται στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Ολύμπια, πάνω στο σκηνικό του Αντώνη Δαγκλίδη για τον Βαφτιστικό του Θ. Σακελλαρίδη. Πρόκειται για μια επιλογή υψηλού συμβολισμού καθώς η σεζόν 2015-16 είναι η τελευταία πλήρης καλλιτεχνική περίοδος της ΕΛΣ στο ιστορικό Θέατρο Ολύμπια, το οποίο αποτελεί την έδρα του οργανισμού από το 1944. Με τον τρόπο αυτό κλείνει ο πρώτος κύκλος του project που εγκαινιάστηκε το 2013 στις σκάλες του Ολύμπια (στο πλαίσιο του κύκλου του «φιλοξενούμενου συνθέτη» Γιώργου Κουμεντάκη) κι αργότερα συνεχίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ωδείο Αθηνών. Στα τρία χρόνια της δυναμικής πορείας του ο κύκλος “Όπερα και Μόδα” φιλοξένησε εκτός από τους διαπρεπείς καλλιτέχνες της ΕΛΣ, μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες σχεδιαστές. Ανάμεσά τους οι Δημήτρης Ντάσιος, Βασίλης Ζούλιας, MIRO, Ορσαλία Παρθένη και η μεγάλη κυρία του χώρου, η Λουκία.