Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού 5

Ένα τριήμερο δράσεων αφιερωμένο στο ελληνικό τραγούδι & την πολύπλευρη δημιουργία του

Με τους Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού να γιορτάζουν πέντε χρόνια δημιουργίας, το Ελληνικό Σχέδιο και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση αποδεικνύουν μέσα από διαφορετικούς κύκλους εκδηλώσεων πως η ελληνική μουσική δημιουργία έχει παρόν και μέλλον.

Οι Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού είναι πλέον θεσμός στο χώρο της έντεχνης ελληνικής δημιουργίας: περισσότεροι από 1.500 συμμετέχοντες και πάνω από 100 τραγούδια έχουν ξεχωρίσει σε αυτούς, κερδίζοντας τις εντυπώσεις στις τέσσερις συναυλίες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Η φετινή, πέμπτη χρονιά των Αγώνων δεν θα είναι διαγωνιστική, αλλά εορταστική. Ένα τριήμερο δράσεων και εκδηλώσεων αφιερωμένο αποκλειστικά στο ελληνικό τραγούδι και την πολύπλευρη δημιουργία του. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 9 & 10 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν στη Μικρή Σκηνή ανοιχτές στο ευρύ κοινό δράσεις με εργαστηριακό και ιστορικό/νοσταλγικό χαρακτήρα και με σκοπό την εκπαίδευση και τη στήριξη των νέων συνθετών, τραγουδοποιών και στιχουργών σχετικά με τη διαδρομή του τραγουδιού από τη δημιουργία του και την καταγραφή του στο χαρτί έως την παρουσίαση στο κοινό, την ηχογράφηση και τελικά, την έκδοσή του σε cd.

Τέλος, στις 11 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη συναυλία των Αγώνων Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, με νέα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης από 17 συνθέτες προηγούμενων Αγώνων. Μια γιορτή για τα πέντε χρόνια του θεσμού και, ταυτόχρονα, μια γιορτή του Ελληνικού Τραγουδιού που θα ηχογραφηθεί ζωντανά για την παραγωγή ενός επετειακού cd.

– Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου στις 20:30

Μεγάλη συναυλία: 17 Συνθέτες των Αγώνων σε νέα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης
Στη βραδιά της συναυλίας θα ακουστούν νέα μελοποιημένα τραγούδια από τους: Σοφία Αβραμίδου, Άγγελο Αγγέλου, Κωνσταντίνο Ευαγγελίδη, Χρυσόστομο Καραντωνίου, Ιφιγένεια Κορολόγου, Παναγιώτη Λάμπουρα, Νεφέλη Λιούτα, Γιάννη Μαθέ, Κώστα Μάκρα, Δημήτρη Μαραμή, Ηλία Μαυροσκούφη, Ελευθερία Παναγάκου, Νίκο Παπαδογιώργο, Απόλλωνα Ρέτσο, Στέλλα Σαμαρά, Χρυσοβαλάντη Σωτηρίου, Φένια Χρήστου σε ποιήματα των: Κωνσταντίνου Καβάφη, Γιάννη Ρίτσου, Αργύρη Εφταλιώτη, Κωστή Παλαμά, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Γιάννη Δούκα, Νικηφόρου Βρεττάκου, Γεώργιου Βιζυηνού, Μάνου Ελευθερίου, Ρήγα Γκόλφη, Ιωάννη Πολέμη, Κωνσταντίνου Χατζόπουλου, Μάγιας-Μαρίας Ρούσσου, Ανθούλας Σταθοπούλου-Βαφοπούλου, Γεώργιου Σουρή, Βασίλη Κάσσου, Μαρίας Π. Ράλλη, Ανθία Τεύκρου και Ευτυχίας Παναγιώτου.

– Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου στις 20:00

Το Ελληνικό Τραγούδι Θυμάται: Μαρτυρίες και Προσωπικά Στιγμιότυπα
Στο πλαίσιο των Αγώνων Δημιουργίας Ελληνικού τραγουδιού, Το Ελληνικό Σχέδιο και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση φιλοξενούν μια ξεχωριστή συνάντηση, που σκοπό έχει να αναδείξει στιγμιότυπα από τον παράπλευρο κόσμο της νεότερης ελληνικής μουσικής ιστορίας. Άνθρωποι από τους χώρους του τραγουδιού, της ποίησης, της δημοσιογραφίας και του ραδιοφώνου, καταθέτουν για πρώτη φορά βιωματικές τους στιγμές, μνήμες και γεγονότα, που συνόδευσαν τη σχέση τους με τη μουσική και το λόγο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα ακουστούν τα αγαπημένα τραγούδια των συμμετεχόντων ομιλητών. Συμμετέχουν οι συνθέτες: Γιώργος Ανδρέου, Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Ξυδάκης και Δημήτρης Παπαδημητρίου, οι ποιητές Γιώργος Κοροπούλης και Γιώργος Μαρκόπουλος, o παραγωγός ραδιοφώνου Γιώργος Τσάμπρας, ο μουσικοκριτικός Θάνος Μαντζάνας και ο παραγωγός και διευθυντής του Μελωδία FM, Δημήτρης Βραχνός.

– Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου στις 19:00

Τρεις συνθέτες συνομιλούν με δέκα νέους στιχουργούς των Αγώνων
Οι Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού τραγουδιού συναντώνται ξανά με τον ελληνικό στίχο. Στο πλαίσιο του εορταστικού τους χαρακτήρα, δέκα στιχουργοί που ξεχώρισαν κατά τη δεύτερη διοργάνωση των Αγώνων Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού (2012) συνομιλούν μέσα από καινούρια στιχουργικά κείμενα, με τους συνθέτες: Γιώργο ΑνδρέουΔημήτρη Παπαδημητρίου, Νίκο Ξυδάκη και τον στιχουργό Κώστα Φασουλά.

Το θέμα που καλούνται να αποδώσουν με τους στίχους τους είναι κοινό και για τους 10 συμμετέχοντες. Πρόκειται για το «Το τραγούδι ενός πλανόδιου μουσικού». Ένας πλανόδιος μουσικός αποτελεί τη «φωτογραφία» της έμπνευσης και της δημιουργίας των στίχων, που θα ακουστούν για πρώτη φορά στις 9 Δεκεμβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Η συμμετοχή δεν θα έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα.

Συντελεστές

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος, Κώστας Φασουλάς
Ιδέα: Ραλλού Βογιατζή
Οργάνωση-εκτέλεση παραγωγής: Το Ελληνικό Σχέδιο

tags / workshops

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.