Αναδρομική έκθεση σκηνογραφίας Γιώργου Ανεμογιάννη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη γέννησή του

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη τιμά τον ιδρυτή του, Γιώργο Ανεμογιάννη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη γέννησή του.  Ο σκηνογράφος-ενδυματολόγος Γιώργος Ανεμογιάννης, υπήρξε σπουδαίος θεατράνθρωπος που τίμησε με την καλλιτεχνική του πορεία το Ηράκλειο και την Κρήτη, ενώ συνέδεσε το όνομά του με εκείνο του Νίκου Καζαντζάκη, με τη δημιουργία πνευματικής στέγης για τον μεγάλο συγγραφέα στον τόπο κοινής καταγωγής τους, τη Μυρτιά Ηρακλείου.

Ο Ανεμογιάννης γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 15 Δεκεμβρίου του 1916. Το 1937 έφυγε για σπουδές στη Βιέννη. Αντί να σπουδάσει εμπόριο ή χημεία, όπως τον προόριζε ο πατέρας του, παρακολούθησε ταυτόχρονα τάξη σκηνογραφίας στη σχολή θεάτρου Μαξ Ράινχαρτ και ανάλογη τάξη στο Πολυτεχνείο της Βιέννης. Υπήρξε από τους πρωτοπόρους της ελληνικής σκηνογραφίας, εισάγοντας στη θεατρική πρακτική την εναλλαγή κινητών σκηνικών με ανοιχτή αυλαία. Στα 60 χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας συνεργάστηκε με το σύνολο σχεδόν των κρατικών και ιδιωτικών θεάτρων και θιάσων και με πρωταγωνιστές όπως τη Μαρίκα Κοτοπούλη, την Κατερίνα Ανδρεάδη, τη Σοφία Βέμπο, τις αδελφές Καλουτά, τη Σπεράντζα Βρανά, τον Δημήτρη Μυράτ, τον Μάνο Κατράκη, την Άννα Συνοδινού, την Έλσα Βεργή, τη Μελίνα Μερκούρη, την Έλλη Λαμπέτη, τον Δημήτρη Χορν, τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τον Νίκο Κούρκουλο και σκηνοθέτες όπως τον Κάρολο Κουν, τον Αλέξη Σολωμό, τον Τάκη Μουζενίδη, τον Ρενάτο Μόρντο, κ.ά., σε όλα τα είδη: κωμωδία, πρόζα, επιθεώρηση, μπουλβάρ, δράμα, όπερα.

Το θεατρικό υλικό από 400 και πλέον παραστάσεις -αποτελούμενο από ζωγραφικές μακέτες σκηνικών και κοστουμιών, σκίτσα, τεχνικά σχέδια, προγράμματα, αφίσες, επιστολές- κληροδότησε με τη διαθήκη του στο Μουσείο Καζαντζάκη. Για πρώτη φορά, μετά το 1986 όπου έγινε η πρώτη και μοναδική αναδρομική του έκθεση στην Αθήνα, το Μουσείο Καζαντζάκη παρουσιάζει σημαντικές δημιουργίες του καλλιτέχνη που καλύπτουν 60 χρόνια δημιουργικής πορείας (1939-1999). Την Αναδρομική Έκθεση με τίτλο «Διαδρομή στο χρώμα και στο όνειρο» έχουν επιμεληθεί ο μουσειολόγος Αντώνης Λεβέντης, η σκηνογράφος Μαρία Χανιωτάκη και η αρχιτέκτονας Κλέλια Νίνου.

Η Έκθεση, που οργανώνεται με τη συνεργασία των Δήμου Ηρακλείου και Αρχανών-Αστερουσίων και την υποστήριξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αλλά και πλήθους φίλων του δημιουργού από τον χώρο του Θεάτρου, θα παρουσιαστεί στη Βασιλική Αγίου Μάρκου, από 28 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου 2016.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.