Απονομή και Επετειακή Έκθεση: 10 χρόνια Βραβεία ΔΟΜΕΣ για την Αρχιτεκτονική

10 χρόνια Βραβεία ΔΟΜΕΣ

Ο ετήσιος θεσμός συμπληρώνει 10 χρόνια ανάδειξης της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής με κριτική επιτροπή κορυφαίους αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο

Οι Δομές διοργανώνουν την Παρασκευή 1 Μαρτίου την Τελετή Απονομής των ομώνυμων Βραβείων για το 2019, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη. Επίσης, τιμώντας τους αρχιτέκτονες που έχουν διακριθεί, από το 2010 έως και φέτος, παρουσιάζουν την έκθεση «10 Χρόνια Βραβεία ΔΟΜΕΣ», με φωτογραφικό υλικό από 109 έργα, σε χώρο 1.000m2, στον 1ο όροφο του πολυχώρου The Hub.

Στα 10 χρόνια του θεσμού, έχουν υποβληθεί συνολικά 1.604 συμμετοχές με περισσότερους από 5.200 συντελεστές, έχουν απονεμηθεί 39 βραβεία και 76 έπαινοι και έχουν δημοσιευθεί 141 έργα στις ομώνυμες εκδόσεις.

Στη φετινή διοργάνωση υποβλήθηκαν 144 έργα για τις εξής τέσσερις (4) κατηγορίες: «Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο», «Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο νέας αρχιτεκτονικής σε υφιστάμενο κτήριο», «Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα», και «Καλύτερη μελέτη». Κατά τη διάρκεια της Απονομής, θα δοθούν ένα Βραβείο και δύο έπαινοι ανά κατηγορία. Επίσης, για δεύτερη συνεχή χρονιά θα απονεμηθούν και τα Βραβεία Συναδέλφων, όπου κριτές είναι οι αρχιτέκτονες που συμμετείχαν ως υποψήφιοι για τις κατηγορίες «καλύτερο πραγματοποιημένο έργο», και «καλύτερη μελέτη».

 

Κριτική Επιτροπή

Οι Δομές, έχοντας ως στόχο την σύνδεση της ελληνικής με τη σύγχρονη διεθνή αρχιτεκτονική, προσκαλούν αρχιτέκτονες διεθνούς κύρους να απαρτίσουν την εκάστοτε κριτική επιτροπή. Ενδεικτικά, την πρόσκληση έχουν αποδεχθεί οι Richard Meier (USA), Juhani Pallasmaa (FIN), David Chipperfield (UK), Steven Holl (USA), και Enrique Walker (CL).

Για τα Βραβεία «ΔΟΜΕΣ 2019», η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους:

Toyo Ito, αρχιτέκτων, διευθυντής, Toyo Ito & Associates, Τόκιο – Ιαπωνία, κάτοχος του Βραβείου Pritzker
Stefano Boeri, αρχιτέκτων, διευθυντής, Stefano Boeri Architetti, Μιλάνο – Ιταλία, καθηγητής αστικού σχεδιασμού, Πολυτεχνείο του Μιλάνου, πρόεδρος, Τριενάλε του Μιλάνου
Mauricio Pezo & Sofia von Ellrichshausen, αρχιτέκτονες, διευθυντές, Pezo von Ellrichshausen, Concepcion – Χιλή

 

Επετειακό τεύχος 10 Χρόνια Βραβεία ΔΟΜΕΣ

Με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων των Βραβείων ΔΟΜΕΣ, θα κυκλοφορήσει επετειακό τεύχος, το οποίο, εκτός των φετινών Βραβείων και Επαίνων, θα παρουσιάσει ακόμη 7 προτάσεις που αξιολογήθηκαν υψηλά από την κριτική επιτροπή. Επίσης θα φιλοξενήσει ειδικό αφιέρωμα, στο οποίο θα παρουσιαστούν όλες οι βραβευμένες συμμετοχές από το 2010 έως και φέτος. Το τεύχος θα διανεμηθεί κατά τη διάρκεια της έκθεσης «10 χρόνια Βραβεία ΔΟΜΕΣ».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.