Αφιέρωμα στον Σαίξπηρ

Με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατό του Βάρδου

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τιμούν τα 400 χρόνια από το θάνατο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ με μία ιδιαίτερη συναυλία/παράσταση, που θα παντρέψει πάνω στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου τους δύο καλλιτεχνικούς οργανισμούς, σε μία διαφορετική από τα συνηθισμένα προσέγγιση των αθάνατων έργων του Άγγλου δημιουργού. Οι μουσικοί της Κ.Ο.Θ. ερμηνεύουν συνθέσεις εμπνευσμένες από την πένα του «Βάρδου του Έιβον», ενώ οι ηθοποιοί του Κ.Θ.Β.Ε. παρουσιάζουν κλασικές σκηνές από τα αντίστοιχα αριστουργήματά του.

Ο Πέρσελ και ο Μέντελσον άντλησαν έμπνευση από το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» και έγραψαν μουσική που μας μεταφέρει όλη τη μαγεία και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του έργου. Ο Ντβόρζακ συγκινήθηκε από την τραγική κατάληξη μίας δυνατής αγάπης όπως αυτής του Οθέλλου και της Δυσδαιμόνας και περιγράφει τα έντονα συναισθήματά τους λίγο πριν το θάνατο. Ο Ρ. Στράους προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις με τη βοήθεια της ψυχολογίας στις πράξεις του ζεύγους Μάκβεθ, ενώ ο Τσαϊκόφσκι θέλησε να υμνήσει την αγάπη του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας που δεν λύγισε ούτε μπροστά στο θάνατο, μένοντας πάντως λίγο παραπάνω στο ζήτημα του «λυτρωτή θανάτου», λόγω και των προσωπικών του αδιεξόδων.

To πρόγραμμα:
– Χένρι Πέρσελ (1659-1695):
Σουίτα από το έργο «The Fairy-Queen»
– Φέλιξ Μέντελσον (1809-1847): Εισαγωγή από το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», έργο 21
– Αντονίν Ντβόρζακ (1841-1904): Εισαγωγή «Οθέλλος», έργο 93, B.174
– Ρίχαρντ Στράους (1864-1949): «Μάκβεθ», έργο 23
– Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893): Εισαγωγή-Φαντασία «Ρωμαίος και Ιουλιέτα»

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 15 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.