Έργα των Βισμέρ, Κόρνγκολντ και Σωσόν από την Κ.Ο.Θ.

Συμφωνίες τριών συνθετών που ξεχώρισαν για το ταλέντο τους

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης προσφέρει ένα πρόγραμμα με αριστουργήματα τριών συνθετών, που ξεχώρισαν από μικρή ηλικία για το ταλέντο τους και μεγαλούργησαν στο μεταίχμιο της μετάβασης από την ύστερη ρομαντική περίοδο προς τις πρωτοποριακές συνθέσεις των αρχών του 20ου αιώνα, με αποτέλεσμα να συνοψίσουν στη γραφή τους τα κύρια χαρακτηριστικά μίας σπουδαίας για τη μουσική εποχής που έφτανε στο αναπόφευκτο τέλος της και να ενσωματώσουν παράλληλα στοιχεία της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας που ανέτειλε θριαμβικά.

Ο Πιερ Βισμέρ υπήρξε ένα γνήσιο τέκνο του 20ου αιώνα και η γραφή του χαρακτηρίζεται από ένα λιτό, σχεδόν ασκητικό, πνεύμα. Πατώντας στο στέρεο έδαφος της υστερο-ρομαντικής παράδοσης, δεν δίστασε να χαράξει το δικό του συνθετικό δρόμο εμπλουτίζοντας τη γραφή του με ιμπρεσσιονιστικά στοιχεία και να δημιουργήσει ένα διακριτό προσωπικό ύφος. Η Συμφωνία αρ.1 αποτελεί μία σύνοψη της μουσικής του ύστερου ρομαντισμού και παράλληλα μία έκφραση των ερωτημάτων της εποχής σχετικά με την εξέλιξή της.

Ο Κόρνγκολντ έμεινε στην ιστορία για την κινηματογραφική του μουσική, αν και η ενασχόλησή του με αυτό το είδος ήταν αποτέλεσμα μίας «αυτο-φίμωσης» μέχρι να ηττηθεί ο Χίτλερ, ως διαμαρτυρία για το διωγμό του από την Αυστρία, λόγω της εβραϊκής καταγωγής του. Στο Χόλιγουντ μεγαλούργησε αποτελώντας τον πρώτο συνθέτη που βραβεύτηκε με Όσκαρ, ενώ όρισε τους κανόνες της κινηματογραφικής μουσικής έως σήμερα. Το δυναμικό Κοντσέρτο για βιολί είναι το πρώτο συμφωνικό έργο που έγραψε μετά το τέλος του πολέμου και με αυτό θέλησε να αποδείξει ότι δεν έπαψε ποτέ να είναι ένας συνθέτης πρώτης γραμμής και όχι απλά ένας δημιουργός εύπεπτων κινηματογραφικών θεμάτων. Ο εξάρχων της Κ.Ο.Θ. Αντώνης Σουσάμογλου θα αναμετρηθεί με ένα από τα πλέον απαιτητικά κοντσέρτα για βιολί του ρεπερτορίου, με σκοπό να μας μεταδώσει όλη τη θετική ενέργεια του έργου.

Ο Ερνέστ Σωσόν θεωρείται πρόδρομος του εξπρεσιονισμού και ανέπτυξε ένα ύφος που χαρακτηρίζεται από χάρη και λεπτότητα. Προώθησε τη γαλλική μουσική δημιουργία μέσω της θέσης του γραμματέα της Société Nationale de Musique και βοήθησε να ανατείλει το άστρο του γαλλικού ιμπρεσιονισμού. Η μουσική του είναι παθιασμένη και ερωτική, αμφιταλαντευόμενη μεταξύ του Βαγκνερικού ρομαντισμού και του αισθησιασμού του Ντεμπισί. Η Συμφωνία σε σι ύφεση μείζονα πραγματεύεται τον αγώνα για ζωή και τη νίκη του φωτός έναντι του σκότους και είναι το αριστούργημα της σύντομης, λόγω του πρόωρου χαμού του, καριέρας του.

Πρόγραμμα:
Pierre Wissmer (1915-1992): Συμφωνία αρ.1
Erich Wolfgang Korngold (1897-1957): Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζονα, έργο 35
Ernest Chausson (1855-1899): Συμφωνία σε σι ύφεση μείζονα, έργο 20

Διεύθυνση ορχήστρας: Alain Paris
Βιολί: Αντώνης Σουσάμογλου

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 15 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.