Μία γέφυρα μουσικής επάνω από τη Συγγρού

H Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεργάζονται σε έναν κύκλο συναυλιών

Για πρώτη φορά, τα δύο γειτονικά ιδρύματα μηδενίζουν τη μεταξύ τους απόσταση και μοιράζονται το κοινό ενδιαφέρον τους για τον πολιτισμό, με επίκεντρο τη σύγχρονη μουσική. Καρπός της συνεργασίας τους είναι τέσσερις συναυλίες ανερχόμενων –ως επί το πλείστον– μουσικών που έχουν επιλεγεί από τη Στέγη (24 Φεβρουαρίου, 16 Μαρτίου, 19 Απριλίου και 24 Μαΐου 2016).

Ποια είναι η ταυτότητα της σύγχρονης μουσικής; Μας αφορά; Πώς μπορούμε να την ανακαλύψουμε; Οι απαντήσεις σάς περιμένουν στην αίθουσα τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Την οργάνωση και προώθηση των συναυλιών έχουν αναλάβει φοιτήτριες και φοιτητές της κατεύθυνσης «Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση» του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με τους μουσικούς και, με το πάθος για τη μουσική να ενώνει τις δυνάμεις τους, προσπαθούν να βρουν τους βέλτιστους τρόπους για να μεταδώσουν το όραμα των καλλιτεχνών σε ένα ευρύτερο κοινό νέων, και όχι μόνο, ανθρώπων. H Στέγη συμβουλεύει και υποστηρίζει το έργο των ομάδων, με την τεχνογνωσία και το δίκτυο επικοινωνίας της, ενώ το εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα και των δύο ιδρυμάτων.

Ο τρομακτικός καταιγισμός εικόνων που δέχεται ο σύγχρονος άνθρωπος τον εμποδίζει να συγκεντρωθεί και να απολαύσει τον ήχο και τη μουσική. Σε αυτές τις συναυλίες, εμβληματικά έργα του 20ού και του 21ου αιώνα μας προτρέπουν να ανακαλύψουμε εκ νέου τη μαγεία της μουσικής. Αρκετά από τα έργα του κύκλου παίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή γράφτηκαν ειδικά για την περίσταση.

Στις συναυλίες θα παρουσιαστούν μουσικές συνθέσεις των: Michael Amann, George Crumb, Mario Davidovsky, Morton Feldman, Henrik Hellstenius, Rudolf Jungwirth, Karlheinz Stockhausen, Jacob ter Veldhuis, Claude Vivier, Γιώργου Απέργη, Νίκου Ιωακείμ, Γιάννη Ιωαννίδη, Ορέστη Καραμανλή, Ευαγγελίας Κίκου, Παναγιώτη Κόκορα, Δημήτρη Μαρωνίδη, Δημήτρη Οικονόμου, Μιχάλη Παρασκάκη και Χρήστου Σαμαρά.

Αναλυτικά για την 3η συναυλία
— Πώς θα αντιδράσει ένα κανονάκι στον προγραμματισμό του;
— Υπάρχει αντιστοιχία των maqams με τους ηλεκτρονικούς ήχους;
— Πώς μιλάει ένα νέυ μέσω ενός laptop;

Το GO του Ορέστη Καραμανλή, που αποτελείται από επιμέρους κομμάτια για κανονάκι, νέυ και laptop, είναι ένα έργο σε εξέλιξη που έχει γραφτεί ειδικά για την τρίτη κατά σειρά συναυλία της σειράς «Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού». Το έργο θα ερμηνεύσουν, σε πρώτη εκτέλεση, ο Ορέστης Καραμανλής, ο Χάρης Λαμπράκης και η Σοφία Λαμπροπούλου.

Οι δύο δεξιοτέχνες ερμηνευτές, η Σοφία Λαμπροπούλου στο κανονάκι και ο Χάρης Λαμπράκης στο νέυ, καλούνται να ζωντανέψουν την αυτοσχεδιαστική μουσική παράδοση διαθλασμένη πολλαπλά στον ήχο του σήμερα. Το βίωμα της (τρόπον τινά) «επαυξημένης πραγματικότητας» των παραδοσιακών οργάνων γεννά απρόσμενες μουσικές συνηχήσεις, όταν τα παραπάνω συνδιαλέγονται με το laptop του συνθέτη, το οποίο ανακατασκευάζει τον ήχο σε πραγματικό χρόνο. «Δεν υπάρχει τίποτα προ-ηχογραφημένο, όλα γίνονται στο live. Όλοι οι ήχοι γεννιούνται και πεθαίνουν εκείνη τη στιγμή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνθέτης.

Η μουσική σύνθεση του Ορέστη Καραμανλή μεταχειρίζεται τον χώρο ως βασική δομική παράμετρο και δημιουργεί ένα μεταβλητό ηχητικό γλυπτό. Πρόκειται για μια ξεχωριστή εμπειρία γνωριμίας με τη σύγχρονη ελληνική σύνθεση, μέσα από το αρχέγονο ηχόχρωμα των παραδοσιακών οργάνων και τη συστοιχία ηλεκτρονικών ήχων που θα περιβάλλουν το κοινό.

Αναλυτικό Πρόγραμμα Συναυλιών

Τρίτη 19 Απριλίου
Έργο του: Ορέστη Καραμανλή
Ερμηνευτές:
Σοφία Λαμπροπούλου: κανονάκι
Χάρης Λαμπράκης: νέυ
Ορέστης Καραμανλής: ηλεκτρονικά

Tρίτη 24 Μαΐου
Έργα των: Γιάννη Ιωαννίδη, Γιώργου Απέργη, Claude Vivier, Morton Feldman, Νίκου Ιωακείμ, Μιχάλη Παρασκάκη
Ερμηνευτές:
Κατερίνα Κωνσταντούρου: πιάνο

Συντελεστές

Συντονισμός/Επιμέλεια: Λορέντα Ράμου
Υπεύθυνοι καθηγητές: Ανδρομάχη Γκαζή, Σταύρος Καπερώνης

Σοφία Λαμπροπούλου: κανονάκι
Χάρης Λαμπράκης: νέυ
Ορέστης Καραμανλής: laptop

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.