Ο Δημήτρης Μητρόπουλος και η μουσική πρωτοπορία

Έκθεση και εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο συνθέτη και μαέστρο

Οι Φίλοι του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός διοργανώνουν μια ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο συνθέτη και μαέστρο Δημήτρη Μητρόπουλο, με την υποστήριξη του Ωδείου Αθηνών.

• Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016, 19.00 Εγκαίνια αφιερωματικής έκθεσης
Η έκθεση θα περιλαμβάνει υλικό από το Αρχείο του Ωδείου Αθηνών από τα χρόνια που ο Δημήτρης Μητρόπουλος υπήρξε μαθητής και αργότερα καθηγητής σε αυτό ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλεται και άγνωστο οπτικοακουστικό υλικό. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά άγνωστα μουσικά, φιλολογικά και φωτογραφικά τεκμήρια: φωτογραφίες με χειρόγραφες αφιερώσεις, προγράμματα συναυλιών που διηύθυνε ο Δημήτρης Μητρόπουλος με την ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών, προγράμματα με έργα του από την εποχή της μαθητείας του στο Ωδείο Αθηνών, παρτιτούρες έργων του με αφιερώσεις (έντυπες και χειρόγραφες – κάποιες μοναδικές), αλληλογραφία, μετάλλια, βραβεύσεις, προσωπικά αντικείμενα κ.α.

H έκθεση θα φιλοξενείται στην αίθουσα «Κωστής Παλαμάς» έως και τις 21 Οκτωβρίου 2016.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 – 14:00

Είσοδος ελεύθερη

•20.00
Ομιλία του Καθηγητή και Κοσμήτορα της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου Χάρη Ξανθουδάκη με τίτλο: «O Δημήτρης Μητρόπουλος, ένας πρωτοπόρος μουσικός»

Συναυλία με έργα για φωνή και πιάνο του Δημήτρη Μητρόπουλου, με τη μεσόφωνο Αγγελική Καθαρίου και τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα:
14 Invenzioni (αποσπάσματα)
Ελπίδες χαμένες
Ο θάνατος του ναύτη
Κασσιανή
Romance d’Esmeralda – είναι το παλαιότερο εντοπισμένο έργο του συνθέτη (1911) και θα ερμηνευθεί για πρώτη φορά.

Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Μητρόπουλο και την εκδήλωση:
Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της μαθητείας του στο Ωδείο Αθηνών, ο Δημήτρης Μητρόπουλος (1896-1960) εκδήλωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πιο προχωρημένη μουσική του καιρού του. Η αναζήτηση καινούργιας «μουσικής τροφής» τον οδήγησε στο Βερολίνο όπου μπόρεσε να γνωρίσει όλες τις πρωτοποριακές τάσεις της τέχνης που υπηρέτησε κατά την επιστροφή του στην Αθήνα, ως συνθέτης, κυρίως μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’20 και ως εκτελεστής, για μιαν ακόμη δεκαετία, καθιστώντας την ελληνική πρωτεύουσα ένα από τα κέντρα της διεθνούς μουσικής πρωτοπορίας. Ο Δημήτρης Μητρόπουλος, κατά την εικοσαετή σταδιοδρομία του εκτός Ελλάδος, δεν έπαψε ποτέ να προβάλλει τολμηρές μουσικές ερμηνείες και να προσπαθεί να προωθήσει νέα και νεωτερικότερα έργα, μέσα στο περιοριστικό πλαίσιο προγραμμάτων που απευθυνόταν σ’ ένα στερεότυπο συναυλιακό κοινό.

Συντονισμός και Οργανωτική Επιμέλεια της εκδήλωσης: «Οι Φίλοι το Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός» – Αρχείο Ωδείου Αθηνών

Γενική είσοδος: 10€
Φοιτητές: 5€
Η είσοδος για τους σπουδαστές του Ωδείου Αθηνών θα είναι δωρεάν.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 10 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.