Διάλεξη του Andri-Snaer Magnason στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Andri Snær Magnason

Ο Αντρί Σνερ Μάγκνασον πραγματεύεται στα βιβλία του σημαντικά ζητήματα χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της μυθολογίας με έναν σύγχρονο τρόπο

Ο δημοφιλής Ισλανδός συγγραφέας Andri Snær Magnason επισκέπτεται την Αθήνα πραγματοποιώντας μια διάλεξη με θέμα «Γράφοντας για τα παιδιά και τους νέους του ταλαίπωρου πλανήτη μας. Ένα σεντούκι του χρόνου στον μπλε πλανήτη», την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, στις 19:00, στο πλαίσιο του Μegaron Plus. Μαζί του συνομιλούν η σκηνοθέτιδα και παιδοψυχίατρος Σοφία Βγενοπούλου και ο συγγραφέας Φίλιππος Μανδηλαράς, που θα συζητήσουν τις πολιτικές προεκτάσεις των βιβλίων του, τις οικολογικές ανησυχίες του αλλά και τη γενικότερη στάση του ως καλλιτέχνη και πολιτικού όντος την εποχή της παγκοσμιοποίησης και των τεράστιων κλιματικών αλλαγών.

Η ομιλία του βραβευμένου λογοτέχνη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» του δήμου Αθηναίων (ενότητα Ένας κόσμος συγγραφείς – A Wolrd of Writers), καθώς η πόλη επελέγη από την UNESCO για να φιλοξενήσει αυτή τη σπουδαία πολιτιστική διοργάνωση, στόχος της οποίας είναι να φέρει τα «βιβλία παντού». Η επίσκεψη του Αντρί-Σνερ Μάγκνασον στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πατάκη και την πρεσβεία της Ισλανδίας καθώς και με την υποστήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων.

«Η μυθολογία έχει να κάνει με τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου μας. Μια θεά φέρνει την άνοιξη, ένας λύκος καταπίνει τον ήλιο και ο έρωτας μπορεί να μας χτυπήσει με ένα βέλος. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι σημερινοί καιροί στη γη είναι κατά κάποιο τρόπο μυθολογικοί. Έχουμε μάθει πώς να διασπάμε το άτομο ενώ η δυναμική της γης αλλάζει δραματικά με την αλλαγή του κλίματος». 

Ο Αντρί Σνερ Μάγκνασον πραγματεύεται στα βιβλία του σημαντικά ζητήματα χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της μυθολογίας με έναν σύγχρονο τρόπο. Στο πλαίσιο της ομιλίας του θα μιλήσει για την έμπνευση και τα υλικά που χρησιμοποιεί για να γράψει ένα βιβλίο, αλλά και για το πώς η κοινωνία στην οποία ζούμε διαμορφώνει τις ιστορίες.

Andri Snær Magnason

Είναι ένας από τους πιο δυναμικούς και γνωστούς Ισλανδούς συγγραφείς των πρόσφατων χρόνων. Ασκεί δριμεία κοινωνική κριτική και θέτει συχνά προ των ευθυνών τους κυβερνήσεις και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα τόσο ως πολιτικός (ήταν υποψήφιος για την προεδρία της χώρας του στις εκλογές του 2016) όσο και ως καλλιτέχνης. Γεννήθηκε το 1973. Έργα του έχουν εκδοθεί και παιχτεί σε πάνω από τριάντα χώρες, ενώ έχει λάβει πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για ενήλικες και για παιδιά καθώς και με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου. Επιπλέον, έχει γράψει ποιητικές συλλογές και θεατρικά έργα. Αγωνίζεται ενεργά ενάντια στην καταστροφή των ισλανδικών υψιπέδων. Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες, όπως με την ποπ σταρ Björk, για να δοθεί διεθνής προσοχή στο θέμα. Ο Αντρί Σνερ Μάγκνασον και η Björk είναι μεταξύ των ιδρυτών μιας περιβαλλοντικής ομάδας, η οποία αγωνίζεται για τη δημιουργία ενός Εθνικού Πάρκου που καλύπτει ολόκληρη την περιοχή των κεντρικών ισλανδικών υψιπέδων. Ζει στο Ρέικιαβικ και έχει τέσσερα παιδιά. Στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο του «ΤΙΜΑΚΙΣΤΑΝ – Το σεντούκι του χρόνου» και το παιδικό μυθιστόρημά του «Τα παιδιά του γαλάζιου πλανήτη».

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Συντελεστές

Διάλεξη του Andri Snær Magnason

Μαζί του συνομιλούν η σκηνοθέτιδα και παιδοψυχίατρος Σοφία Βγενοπούλου και ο συγγραφέας Φίλιππος Μανδηλαράς

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.