Η «Κάρμεν» από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Η γαλλική όπερα σε σκηνοθεσία Στήβεν Λάνγκριτζ, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Μια από τις πλέον εμβληματικές γαλλικές όπερες, η Κάρμεν εξακολουθεί να προκαλεί σήμερα όπως και όταν πρωτοείδε το φως, πριν από 140 χρόνια και παρουσιάζεται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Η τσιγγάνα ηρωίδα υπερασπίζεται την ελευθερία της και το δικαίωμα να διαλέγει η ίδια ερωτικούς συντρόφους, όχι να την διαλέγουν εκείνοι. Αποτελεί απειλή για μια κοινωνία ανδροκρατούμενη και πατριαρχική. Μόνη λύση, η εξόντωσή της. Την αναλαμβάνει ο ερωτευμένος και «προδομένος» Δον Χοσέ. Μια αντισυμβατική υπόθεση, την οποία εξέφρασε μέσα από την τότε εξίσου αντισυμβατική, σήμερα δημοφιλέστατη, μουσική του ο Ζωρζ Μπιζέ.

Ο ρεαλισμός της υπόθεσης και η ταυτότητα της ηρωίδας και της παρέας της, η οποία κινείται στο περιθώριο της κοινωνίας και των οργανωμένων δομών της, αποτελούν πρόκληση για κάθε σκηνοθέτη. Στη νέα του παραγωγή ειδικά για την Εθνική Λυρική Σκηνή, ο Στήβεν Λάνγκριτζ, καλλιτεχνικός διευθυντής της Όπερας του Γκαίτεμποργκ, εξηγεί: «Η Ανδαλουσία του Μπιζέ έχει επινοηθεί, είναι υποθετική, ωστόσο αντανακλά τον κόσμο μας. Η συντριπτική φτώχεια αποτελεί καθημερινότητα για πολλά εκατομμύρια ανθρώπους, στους οποίους η όπερα Κάρμεν δίνει φωνή. Οι άνθρωποι σε αυτό τον επινοημένο κόσμο ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας, στα γεμάτα απόγνωση άκρα. Όρια και φτώχεια, ελευθερία και σκλαβιά: δύσκολο να βρεθούν πιο επίκαιρα θέματα. Η Κάρμεν είναι μια ιστορία για το σήμερα».

Συντελεστές

Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός
Σκηνοθεσία: Στήβεν Λάνγκριτζ.
Κάρμεν: Ρινάτ Σαχάμ (24, 26/7) και  Ζεραλντίν Σωβέ (27, 29/7)
Δον Χοσέ: Δημήτρης Πακσόγλου (27, 29/7)
Συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Χορωδία και το Μπαλέτο και η Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 100 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

5 Απαντήσεις

  1. Απο που να αρχισω και που να τελειωσω!! Αισχος!!!! Απαραδεκτο να βλεπουμε κοντεινερ μεσα στο Ηρωδειο!! Δεν ειδα την Καρμεν αλλα τους συριους λαθρομεταναστες να παιζουν οπερα!! Απαραδεκτη διασκευη! Θα επρεπε το φεστιβαλ να ντρεπεται που βαζει τετοιες παραστασεις μεσα σε αυτο το θεατρο, ειναι ιεροσυλια για τον χωρο! Το μονο που αξιζε ηταν η ορχηστρα με τον μαεστρο και ο τενορος που εκανε τον Χοσε.Τιποτα αλλο απολυτως!!Το φεστιβαλ υποτιμα την νοημοσυνη μας, ειδα την προβα τζενεραλε και στο διαλειμμα ο μισος κοσμος ειχε φυγει λεγοντας τα χειροτερα!!! Ντροπη στον διευθυντη του φεστιβαλ!

  2. Απο που να αρχισω και που να τελειωσω!! Αισχος!!!! Απαραδεκτο να βλεπουμε κοντεινερ και σιδεριες μεσα στο Ηρωδειο!! Δεν ειδα την Καρμεν αλλα τους συριους λαθρομεταναστες να παιζουν οπερα!! Απαραδεκτη διασκευη! Θα επρεπε το φεστιβαλ να ντρεπεται που βαζει τετοιες παραστασεις μεσα σε αυτο το θεατρο, ειναι ιεροσυλια για τον χωρο! Το μονο που αξιζε ηταν η ορχηστρα με τον μαεστρο και ο τενορος που εκανε τον Χοσε.Τιποτα αλλο απολυτως!!Το φεστιβαλ υποτιμα την νοημοσυνη μας, ειδα την προβα τζενεραλε και στο διαλειμμα ο μισος κοσμος ειχε φυγει λεγοντας τα χειροτερα!!! Ντροπη στον διευθυντη του φεστιβαλ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.