20 & 20 για τα 20 χρόνια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Έργα παιδιών και ενηλίκων παρουσιάζονται δίπλα δίπλα

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 ετών λειτουργίας του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης το 2014, διοργανώθηκε η ομαδική εικαστική έκθεση «20 + 20 για τα 20», μια αναφορά στην αυτοτελή αξία του θαυμαστού και περιπετειώδους εικαστικού κόσμο των παιδιών, ενός κόσμου με αισθητική ποιότητα ισάξια με εκείνη των ενηλίκων καλλιτεχνών, που χρειάστηκαν, κατά τα λεγόμενα των μεγάλων μοντερνιστών «πολλά χρόνια για να ξανα-μάθουν να ζωγραφίζουν σαν παιδιά».

diafaneies19

Μετά την παρουσίασή της στην Ιανός Αίθουσα Τέχνης (Νοέμβριος 2014), τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεγάρων “Ο Θέογνις” (Ιανουάριος 2015), τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα (Μάρτιος 2015) και το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας Δ. Νομικός στη Σαντορίνη (Μάιος 2015) και την ψηφιακή παρουσίασή της στο Μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο ημερίδας για τον εορτασμό των 20 χρόνων του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης (Νοέμβριος 2014), η έκθεση φιλοξενείται στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας από τις 5 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου 2016.

diafaneies17

Κατά τη διαδικασία προετοιμασίας της έκθεσης, αρχικά επελέγησαν από την επιμελήτρια 20 παιδικά έργα τέχνης από τις συλλογές του Μουσείου, με μέλημα την ποικιλότητα ως προς το θέμα, τη φόρμα, την τεχνική και τα χρησιμοποιούμενα υλικά αλλά και την άμεση ή την έμμεση σύνδεση με διαφορετικά κινήματα τέχνης ή καλλιτεχνικά ευρήματα (art brut, αφαίρεση, μοντερνισμός, εξπρεσσιονισμός, objet trouvé κ.ά.). Στη συνέχεια, για κάθε έργο παιδιού, επελέγη το έργο ενός ενήλικα εικαστικού, με γνώμονα την προοπτική της συνύπαρξης και της συνομιλίας δύο φαινομενικά διαφορετικών κόσμων με αναπάντεχο ωστόσο και αρμονικό οργανικό διάλογο.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.