Καλοκαιρινά Εργαστήρια Φωτογραφίας 2017

ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΜΦΘ - Καλοκαίρι 2017

Τέσσερις εβδομάδες που εισάγουν τους μικρούς φίλους στον κόσμο της φωτογραφίας

Τα «ταξίδια» στον μαγικό κόσμο της φωτογραφίας για παιδιά και νέους συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Ιούνιος 2017

Φωτογραφικά εργαστήρια για εφήβους

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συνεχίζει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τα εκπαιδευτικά του εργαστήρια στη φωτογραφία για εφήβους ηλικίας 13-16 χρονών. Στο πρώτο εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 19 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 23 Ιουνίου τις ώρες 11:00-14:00. , με εισηγητή τον φωτογράφο Στέφανο Τσακίρη, οι έφηβοι θα εκπαιδευτούν στην τέχνη της φωτογραφίας αναλύοντας έννοιες όπως κάδρο, οπτική γωνία, αποφασιστική στιγμή, ενώ θα ασχοληθούν με τις βασικές αρχές της φωτογραφικής τεχνικής. Το δεύτερο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 26 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 30 Ιουνίου τις ώρες 11:00-14:00, με εισηγήτρια τη φωτογράφο Άρτεμη Πυρπύλη, αφορά έννοιες όπως φωτοειδησεογραφία, φωτογραφία δρόμου, πορτραίτο, προσωπική φωτογραφία. Τα μαθήματα και στα δύο εργαστήρια είναι θεωρητικά και πρακτικά. Τα εργαστήρια είναι διάρκειας 15 ωρών το καθένα και  λειτουργούν αυτόνομα, αλλά και συνδυαστικά.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι συμμετέχοντες να έχουν τη δική τους ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.

*Ο Στέφανος Τσακίρης είναι απόφοιτος του Τμήματος Φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθηνών, με ειδίκευση στις ιστορικές τεχνικές εκτύπωσης. Εργάζεται ως καθηγητής φωτογραφίας στη Σχολή ΑΚΤΟ. Στο ενεργητικό του συγκαταλέγονται εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, καθώς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σε συνεργασία με μουσεία και πολιτιστικούς φορείς (ΜΜΣΤ, ΜΦΘ, ΑΠΘ, Βιβλιοθήκη Βέροιας και σχολεία). Διατηρεί φωτογραφικό στούντιο στη Θεσσαλονίκη. Δραστηριοποιείται στην αντιγραφή έργων τέχνης και στη διαφημιστική φωτογραφία.

*Η Άρτεμις Πυρπύλη είναι απόφοιτη της Ecole de Photographie de Paris. Εργάστηκε ως επίσημη φωτογράφος σε φεστιβάλ (μουσικά και κινηματογραφικά) στη Γαλλία, στην Αγγλία, στη Γερμανία και στην Αμερική. Ταυτόχρονα, εργάστηκε ως βοηθός φωτογράφων, αλλά και ως βοηθός ατζέντη φωτογραφικού πρακτορείου στο Παρίσι. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει διδάξει φωτογραφία σε ιδιωτικά ΙΕΚ και εργαστήρια φωτογραφίας (ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Stereosis), καθώς επίσης και στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Ιούλιος 2017

Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά

Για δύο εβδομάδες μέσα στον Ιούλιο, ο χώρος του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης θα μετατραπεί σε ένα εργαστήριο δημιουργικότητας και φαντασίας. Παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με τη φωτογραφία, το θέατρο, τη ζωγραφική και το κολάζ, κατανοώντας συγχρόνως και θέματα που σχετίζονται με το φωτογραφικό μέσο. Μερικές από τις δραστηριότητες με τις οποίες θα ασχοληθούν κατά τη διάρκεια των δύο εργαστηρίων είναι η δημιουργία φωτογραφικών εικόνων, η διερεύνηση της έννοιας του πορτραίτου, η δημιουργία φωτοϊστοριών, καθώς και η κατασκευή φωτογραφικών άλμπουμ με την τεχνική της βιβλιοδεσίας. Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των εργαστηρίων έχουν αναλάβει η μουσειολόγος και εκπαιδευτικός θεάτρου Αγάπη Γκιούνα και η υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΜΦΘ Μαρία Κοκορότσκου. Το πρώτο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 10 Ιουλίου μέχρι και την Παρασκευή 14 Ιουλίου, τις ώρες 9:30-14:30 και το δεύτερο από τη Δευτέρα 17 Ιουλίου μέχρι και την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017, τις ίδιες ώρες. Τα εργαστήρια λειτουργούν αυτόνομα, αλλά και συνδυαστικά.

Θεωρείται χρήσιμο τα παιδιά να φορούν άνετα ρούχα, να έχουν φάει πρωινό και να έχουν μαζί τους επαρκή σνακς για όλη την ημέρα, καπέλο και αντιηλιακό.

Όσα παιδιά έχουν ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, παρακαλούνται να τη φέρουν μαζί τους, όπως και τα καλώδια USB για σύνδεση με τον Η/Υ.

*Η Αγάπη Γκιούνα είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Σκηνογραφία-Ενδυματολογία (Τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ) και στη Μουσειολογία (Τμήμα Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ). Έχει πολυετή πείρα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση όπου διδάσκει το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής. Έχει εκπονήσει πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων που σχετίζονται με χώρους τέχνης, συνδυάζοντας το θέατρο και τα εικαστικά. Παράλληλα, έχει ασχοληθεί με την εκπαίδευση ενηλίκων και έχει συμμετάσχει σε επιμορφώσεις εκπαιδευτικών σχετικά με το θέατρο. Στα άμεσα ενδιαφέροντά της είναι η χρήση του θεάτρου στα μουσεία, καθώς και η σκηνογραφική διάσταση των μουσειακών εκθέσεων. Είναι μέλος της ομάδας Θεάτρου Φόρουμ SoloΚρύο.

*H Μαρία Κοκορότσκου σπούδασε Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή και Θέατρο στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (ΜΑ) στη Μουσειολογία και στην Πολιτιστική Κληρονομιά στο University College London και στην Παιδαγωγική του Θεάτρου στο ΑΠΘ. Έχει εκπονήσει διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια που απευθύνονται σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, καθώς και σε οικογένειες. Παράλληλα, έχει διδάξει σε σεμινάρια επιμόρφωσης δασκάλων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με την οπτική παιδεία, την τέχνη της φωτογραφίας και το θέατρο, και σε δομές εκπαίδευσης ενηλίκων αισθητική αγωγή και θέατρο. Στα άμεσα ενδιαφέροντά της είναι η χρήση του θεάτρου και του δράματος ως μέσο ανάπτυξης της οπτικής παιδείας στα μουσεία.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

30 €
- 60 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.