Πασχαλινά εκπαιδευτικά προγράμματα στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας

Ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας

Την περίοδο του Πάσχα, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάζονται από το εκπαιδευτικό τμήμα του για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-6 χρόνων, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα:

Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Απριλίου 2016
«Πάσχα, Πασχαλίτσα, Πασχαλιά!»
Τα παιδιά ανακαλύπτουν τη σχέση που έχει το Πάσχα με την Άνοιξη, εντοπίζουν τα χαρακτηριστικά της πασχαλίτσας και τη σύνδεση του ονόματός της με την Πασχαλιά. Πειραματίζονται με τα χρώματα και δημιουργούν τη δική τους πασχαλίτσα πάνω σε πέτρα.

Μ. Τρίτη 26 Απριλίου 2016
«Μύρισε Πάσχα!»
Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τον λόγο ύπαρξης των πασχαλινών εθίμων, εξοικειώνονται με διαφορετικά υλικά μαγειρικής και πειραματίζονται με τις ποσότητες αυτών. Παρασκευάζουν τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλούρια.

Μ. Τετάρτη 27 Απριλίου 2016
«Το τσουρέκι της ανάστασης»
Το πιο γνωστό εορταστικό ψωμί στην Ελλάδα είναι το τσουρέκι. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τον συμβολισμό του σε σχέση με την ανάσταση του Χριστού. Πειραματίζονται με υλικά, γεύσεις και μυρωδιές και παρασκευάζουν το αγαπημένο τους γλύκισμα για το Πάσχα.

Μ. Πέμπτη 28 Απριλίου 2016
«Αυγά αλλιώτικα από τα άλλα!»
Ποια σχέση έχουν τα αυγά με το Πάσχα; Πού κρύφτηκαν τα αυγά στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας; Τα παιδιά ανακαλύπτουν το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας με τη βοήθεια ενός κρυμμένου θησαυρού από αυγά και κατασκευάζουν το δικό τους πασχαλινό αυγό με διαφορετικά πρωτότυπα υλικά, όπως χαρτόνι και σύρμα.

Μ. Σάββατο 30 Απριλίου 2016
«Αποτυπώνω το Πάσχα»
Τα παιδιά παρατηρούν πίνακες ζωγραφικής με θέμα το Πάσχα, συζητούν για τα έργα, τους καλλιτέχνες και τον τρόπο που απεικονίζουν το Πάσχα. Δημιουργούν τον δικό τους πίνακα ζωγραφικής με μηνύματα για τη γιορτή της αγάπης.

Τετάρτη 4 Μαΐου, Πέμπτη 5 Μαΐου & Παρασκευή 6 Μαΐου 2016
«Από κάμπια, πεταλούδα»
Τα παιδιά παρατηρούν τη συλλογή πεταλούδων και εξοικειώνονται με την ανατομία του σώματός τους. Μέσα από παιχνίδια ανακαλύπτουν τις μεταμορφώσεις του εντόμου και δημιουργούν τη δική τους πεταλούδα. Tα παιδιά σχολικής ηλικίας 7-12 χρόνων, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα:

Κυριακή 24 Απριλίου 2016, «Ένα παιχνίδι για το Πάσχα»
Τα παιδιά ερευνούν τα έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα και εντοπίζουν τα μέρη στον χάρτη. Εμπνέονται από τα έθιμα και δημιουργούν το δικό τους επιτραπέζιο παιχνίδι μνήμης για το Πάσχα.

Μ. Τρίτη 26 Απριλίου 2016, «Το φαναράκι της Λαμπρής»
Ποια η σημασία του φωτός; Τι συμβολίζει; Τα παιδιά ανακαλύπτουν τη σημασία του και φτιάχνουν το δικό τους φαναράκι για να το μεταφέρουν την ημέρα της Ανάστασης.

Μ. Τετάρτη 27 Απριλίου 2016, «Πασχαλινές κουτσούνες από το Λυθρί»
Τα παιδιά ανακαλύπτουν ένα πασχαλινό έθιμο, την κουτσούνα, που έχει τις ρίζες του στο Λυθρί της Μ. Ασίας και στη μετέπειτα Νέα Ερυθραία. Πειραματίζονται με υλικά μαγειρικής και δημιουργούν τα δικά τους ιδιαίτερα τσουρέκια.

Μ. Πέμπτη 28 Απριλίου 2016, «Γιατί τα αβγά είναι κόκκινα;»
Τα παιδιά γίνονται ερευνητές και ανακαλύπτουν τον συμβολισμό των αυγών και του κόκκινου χρώματος. Στη συνέχεια βάφουν τα δικά τους αβγά με έναν διαφορετικό τρόπο από τον συνηθισμένο, με κηρομπογιά και βαφή.

Μ. Σάββατο 30 Απριλίου 2016, «Τα αβγά και το κουνέλι»
Τα παιδιά ανακαλύπτουν το γερμανικό έθιμο του κουνελιού για το Πάσχα και δημιουργούν με απλά υλικά, μια αυγοθήκη – κουνέλι για το δικό τους κόκκινο αυγό.

Τετάρτη 4 Μαΐου, Πέμπτη 5 Μαΐου & Παρασκευή 6 Μαΐου 2016
«Ένα ανοιξιάτικο μοτίβο»
Πόσο διαφορετική μπορεί να φαίνεται η Άνοιξη μέσα από μοτίβα; Τα παιδιά παρατηρούν και ερευνούν είδη λαϊκής τέχνης, ανακαλύπτουν τη σχέση που έχουν τα μοτίβα με τη λαϊκή παράδοση και τη σύνδεση κάποιων μοτίβων με τις εποχές του χρόνου. Με αφορμή την Άνοιξη δημιουργούν το δικό τους έργο με μοτίβα.

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα που υποστηρίζουν τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι. Αντλούν τα θέματά τους από την επικαιρότητα και τον κόσμο που μας περιβάλλει έχοντας πάντα ως στόχο τη σύνδεση του Μουσείου με την κοινωνία. Κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα παιδιά αλληλεπιδρούν με τα αντικείμενα των συλλογών παρατηρούν, ανακαλύπτουν και εκφράζονται δημιουργικά.

Οι ώρες λειτουργίας του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας είναι Τρίτη έως Παρασκευή 10:00–14:00 και τα Σαββατοκύριακα 10:00-15:00. H είσοδος στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας είναι ελεύθερη. Η συμμετοχή των παιδιών στα προγράμματα είναι προαιρετική –καθώς υπάρχει η δυνατότητα της ελεύθερης ερμηνείας στα εκθέματα- και δηλώνεται στην υποδοχή του Μουσείου την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

3,5 €
- 7 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.