Ζάφος Ξαγοράρης. Η Παράσταση

Ο ΝΕΟΝ παρουσιάζει μια καλλιτεχνική εγκατάσταση εμπνευσμένη από «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καµπανέλλη

Η παράσταση «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» αποτελεί το σημείο εκκίνησης για τον Ζάφο Ξαγοράρη και το έργο του «Η Παράσταση» σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου, που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ τον Δεκέμβριο 2016.

Η εγκατάσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Έργο στην Πόλη», στο πλαίσιο του οποίου ο ΝΕΟΝ αναθέτει σε έναν καλλιτέχνη κάθε χρόνο τη δημιουργία έργου που εκτίθεται σε δημόσιο χώρο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σκοπός του ΝΕΟΝ είναι η παρουσίαση της σύγχρονης τέχνης σε δημόσιους και ιστορικούς χώρους, συμβάλλοντας στη διάδραση μεταξύ της τέχνης, της κοινωνίας και της πόλης.

Ο εικαστικός Ζάφος Ξαγοράρης μιλάει στην Αργυρώ Μποζώνη

Ο Ζάφος Ξαγοράρης αντλεί την έμπνευσή του από την παράσταση «Το Μεγάλο µας Τσίρκο» του ποιητή, θεατρικού συγγραφέα και σεναριογράφου Ιάκωβου Καµπανέλλη, η οποία παρουσιάστηκε στο θέατρο Αθήναιον το 1973, στην συμβολή των οδών Μάρνη και Πατησίων.

Η εγκατάσταση «Η Παράσταση» είναι το πρώτο μέρος του πρότζεκτ που θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2017 με μια ταινία και ένα βιβλίο. Το έργο είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας του καλλιτέχνη και μελετά το ανέβασμα του έργου το 1973 και τον αντίκτυπό του στην πολιτιστική ιστορία της Ελλάδας, με το πλεονέκτημα της ύστερης γνώσης. Η αναφορά στο ιστορικό αυτό έργο αποβλέπει στην υπενθύμιση ερωτημάτων σχετικά με το ρόλο των καλλιτεχνών σε περιόδους κρίσης, τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των διαφορετικών καλλιτεχνικών εκφάνσεων και τέλος την ιστορία του θεάτρου του τόπου μας και την ετοιμότητα των ανθρώπων του να αντιστέκονται ή να επηρεάζουν την κοινωνική πραγματικότητα.

Αφετηρία του πρότζεκτ αποτελεί η μαρκίζα της παράστασης, η οποία ανακατασκευάζεται, σε κινητή πλατφόρμα, και παρουσιάζεται σε ένα χώρο στάθμευσης, πίσω από το ερειπωμένο σήμερα θέατρο Αθήναιον. Όπως δηλώνει και η Κατερίνα Γρέγου, επιμελήτρια του Έργο στην Πόλη 2016: «Παρουσιαζόμενο στο σημείο αυτό, το έργο προκαλεί τόσο στους πεζούς όσο και στα διερχόμενα αυτοκίνητα μια στιγμιαία αναγνώριση, αλλά ταυτόχρονα και αιφνιδιασμό που αναστέλλει τη δυσπιστία και γεφυρώνει απρόσμενα παρελθόν και παρόν». 

Με τον τρόπο αυτό, το Έργο στην Πόλη 2016 εκπληρώνει το στόχο του ΝΕΟΝ και εντάσσεται οργανικά στον αστικό ιστό και γίνεται αναπόσπαστο μέρος μιας καθημερινής δραστηριότητας της πόλης και των κατοίκων της.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.