«Η Γυναίκα – Το Ρούχο» επιστρέφει στο Θέατρο Φούρνος

Μία performance από την ομάδα θεάτρου Νοητή Γραμμή ξεκινά για 2η χρονιά

Αν έπρεπε να πετάξεις όλα σου τα ρούχα και να κρατήσεις μόνον ένα, ποιο θα ήταν αυτό;
Τι θα φορούσες για να ξεχωρίσεις;
Τι θα ‘βαζες για να περάσεις απαρατήρητη;
Θα μπορούσες να ζεις σε ένα σπίτι χωρίς καθρέφτη;
Θα ήθελες να μπορούσες να κυκλοφορείς γυμνή στον δρόμο;
Έχασες ποτέ το ένα γάντι, το ένα σκουλαρίκι, τη μία κάλτσα;
Όταν είναι να πετάξεις ένα ρούχο, μην πονάς για τον αποχωρισμό, απλά ευχαρίστησέ το για τη χαρά που σου πρόσφερε και γιόρτασε την νέα του ζωή.
Ποτέ μα ποτέ, μη δένεις τα καλσόν! Ποτέ, μα ποτέ, μην κάνεις τις κάλτσες σου κουβαράκια. Ήρθε η ώρα κι αυτές να ξεκουραστούν… Όλη τη μέρα ήταν στους δρόμους.
Να τις φυλάξεις όλες τις φωτογραφίες σου που δεν σου αρέσεις. Σε είκοσι χρόνια θα τις βλέπεις και θα λες, «τι όμορφη που ήμουν τότε!».

Οι ιστορίες της παράστασης αφορούν τα ρούχα ως οικειότητα, ως συναίσθημα και ως μνήμη. Τα ρούχα ως εργαλεία για μεταμόρφωση. Ως ένδειξη θριάμβου. Ως σημάδι συγγένειας και επαφής.

Συνέντευξη: «Είναι αλήθεια ότι τα ρούχα λένε ιστορίες μέσα στη ντουλάπα;»

Είναι σαν να μιλούν 328 γυναίκες… Γιατί το υλικό μας ήταν πλούσιο και ετερογενές: μοιράσαμε ερωτηματολόγια, πήραμε συνεντεύξεις, διαβάσαμε μελέτες και ποιήματα, κρυφακούσαμε συνομιλίες, αναζητήσαμε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεφυλλίσαμε περιοδικά, ακούσαμε τραγούδια, ξετρυπώσαμε παλιές φωτογραφίες και… και… και…

Η σχέση ειδικά των γυναικών με το ντύσιμο είναι μια σχέση εξαιρετικά λεπτή, πολυσήμαντη και συχνά αποκαλυπτική – μια σχέση με πολλές πτυχές: άλλοτε φανερές και ερμηνεύσιμες, άλλοτε σκοτεινές και δυσερμήνευτες.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός το ότι οι ενδυματολογικές μας επιλογές μας καθορίζουν. Μας προσδίδουν ή μη κύρος, αντικατοπτρίζουν την ιδεολογία μας, προσδιορίζουν τον επαγγελματικό χώρο στον οποίο ανήκουμε, εκφράζουν τη σεξουαλικότητά μας, απηχούν την ηθική μας, μας εντάσσουν σε ομάδες ή μας διαφοροποιούν… Τα κάνουμε εργαλείο, πανοπλία, μάσκα μας.

Στην παράσταση κάποια στιγμή, αφήσαμε τα ρούχα στην άκρη και αφουγκραστήκαμε. Γιατί τα ρούχα λένε ιστορίες.

Συντελεστές

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Όλγα Ποζέλη
Σύνθεση κειμένων: Όλγα Ποζέλη & η ομάδα
Σκηνικά: Κωστής Δάβαρης
Κοστούμια: Κωστής Δάβαρης & Όλγα Ποζέλη
Μουσική επιμέλεια & κίνηση: Όλγα Ποζέλη
Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ιζαμπέλλα Κυριαζή, Σοφία Λιάκου, Όλγα Ποζέλη
Παραγωγή: ομάδα θεάτρου ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 12 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

14 Απαντήσεις

  1. και βέβαια τα ρούχα λένε ιστορίες μέσα στις ντουλάπες! θα ήθελα δωρεάν πρόσκληση, στο φούρνο χωρίς πατάτες, με ρούχα, για το σάββατο 2.12.. γίνεται; και γίνεται για δυο άτομα; ευχαριστώ.

  2. Παρακολουθησα την παρασταση χθες. Ηταν πραγματικα μια εκπληξη. Μια ζωντανη διαδραστικη performance με 3 γυναικες απλες καθημερινες, η καθεμια με την δικη της προσωπικοτητα. Ειχαν απιστευτο δεσιμο μεταξυ τους, και στο τελος, εκαναν την παρασταση ενα prive παρτυ με τους θεατες να χορευουν! Το συστηνω ανεπιφυλακτα σε καθε γυναικα που θελει να αναστοχαστει, να δει κριτικα την σχεση της με τα ρουχα και την εμφανιση, τα στερεοτυπα και τα role models, και σε καθε ανδρα που θελει να καταλαβει λιγο περισσοτερο την ιδιοσυγκρασια μιας γυναικας σε σχεση με την εξωτερικη εμφανιση.

  3. Πολύ όμορφη παράσταση! Γεννά προβληματισμούς, αφήνοντάς σε παράλληλα με μια πολύ ευχάριστη διάθεση στο τέλος. Να πάτε και θα περάσετε καλά. Ευχαριστώ το elculture για την πρόσκληση!

  4. Πολύ ενδιαφέρουσα η σύνδεση της γυναίκας με το ρούχο και όλες τις προεκτάσεις της. Πολύ θα ήθελα να δω αυτή την παράσταση!

  5. Πολύ καλή παράσταση καθημερινές καταστάσεις μπράβο στα κορίτσια ειπώθηκαν αλήθειες σίγουρα θα χαρίσω ρούχα που κρατάω μήπως και……..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.