«Η Δουλειά της»: Η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου κάνει 5 ερωτήσεις στον Νίκο Labôt και τούμπαλιν

Ένα παιχνίδι ερωτήσεων μεταξύ ηθοποιού και σκηνοθέτη για τη βραβευμένη, στα φεστιβαλικά ταξίδια της, ταινία «Η Δουλειά της»

«Η Δουλειά της», η βραβευμένη πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Νίκου Labôt έχοντας κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Σεπτέμβριο του 2018 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και συλλέγοντας από τότε βραβεία στα φεστιβαλικά ταξίδια της ανά τον κόσμο (Καλύτερης Πρώτης Ταινίας Μεγάλου Μήκους, Fipresci & Υoung Fipresci στη Βαρσοβία, Γυναικεία Ερμηνείας στη Θεσσαλονίκη,  Κριτικών κινηματογράφου και Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στις Βρυξέλλες), είναι έτοιμη να συναντήσει το ελληνικό κοινό στις αίθουσες. Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα διηγείται τη μικρή/μεγάλη ιστορία μιας γυναίκας που, σχεδόν κατά λάθος, προκαλεί τις ιδιότητες των ρόλων της ως συζύγου και μητέρας χρησιμοποιώντας την ανισορροπία του συστήματος για να βρει νέα πατήματα στη ζωή της. Με αφορμή την ιστορία της Παναγιώτας, «Η Δουλειά της» μιλάει για εκείνους τους ανθρώπους που συνεχίζουν να προχωράνε ακόμα κι όταν όλα γύρω τους καταρρέουν. Στο ρόλο της Παναγιώτας η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου επιστρέφει ως πρωταγωνίστρια στη μεγάλη οθόνη.

Αποκλειστικά για το ελculture η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου κάνει πέντε ερωτήσεις στον Νίκο Labôt κι έπειτα οι ρόλοι αλλάζουν. Τη σκυτάλη παίρνει ο σκηνοθέτης απευθύνοντας τις δικές του ερωτήσεις στην κινηματογραφική «Παναγιώτα».

Μαρίσσα: Γιατί επέλεξες και επέμενες να κάνω εγώ την Παναγιώτα;

Νίκος: Για δύο λόγους. Ενώ είσαι μια όμορφη γυναίκα, στην οντισιόν διέκρινα ότι μπορείς να μεταμορφωθείς, να τσαλακωθείς. Ακόμη είδα, από τις πρώτες συζητήσεις που κάναμε ότι αντιλήφθηκες πλήρως το πώς θέλω να προσεγγίσουμε τον χαρακτήρα της Παναγιώτας.

Μ: Τι σε δυσκόλεψε περισσότερο στο γύρισμα της ταινίας;

Ν: Κυρίως με δυσκόλεψε να προλάβω να τελειώσει το γύρισμα στους απαιτούμενους χρόνους σε κάποιες απαιτητικές σκηνές σε συνδυασμό με το να εκμαιεύσω ό,τι καλύτερο μπορούσα από τις ερμηνείες των μικρών παιδιών που παίζουν στην ταινία.

Μ: Τι νιώθεις πως κέρδισες μέσα από όλη τη διαδικασία, πριν /κατά τη διάρκεια / μετά το πέρας των γυρισμάτων στη μέχρι τώρα πορεία της ταινίας;

Ν: Έμαθα πόσο σημαντική είναι η επιμονή για να κάνεις όπως ονειρεύεσαι μια ταινία, έμαθα εκ νέου τη σημασία του να διαλέγεις αυτούς τους συνεργάτες που πραγματικά δίνουν την ψυχή τους για το όραμά σου και τέλος το να παρατηρώ και να κατανοώ καλύτερα τους ανθρώπους.

Μ: Συνδέεσαι καθόλου και αν με ποιον τρόπο με το χαρακτήρα της Παναγιώτας;

Ν: Γνωρίζω αρκετούς ανθρώπους που μοιάζουν στη συμπεριφορά και στις αντιδράσεις με την Παναγιώτα. Και ναι συνδέομαι με κάποια κομμάτια της όπως πιστεύω συνδέονται και πολλοί άνθρωποι. Άνθρωποι που θέλουν να είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους, τις επιθυμίες και τους φόβους τους.

Μ: Τι σε κάνει να χαμογελάς;

Ν: Ο ήλιος, οι φίλοι, ο έρωτας, τα ταξίδια, οι ταινίες και οι μικρές καθημερινές νίκες.

Αλλάζουν οι ρόλοι…

Νίκος: Τι σκέφτηκες μόλις πρωτοδιάβασες το σενάριο;

Μαρίσσα: Πρώτα απόρησα που σκέφτηκες εμένα να ενσαρκώσω αυτή τη γυναίκα και μετά αναρωτήθηκα αν αυτή η γυναίκα υπάρχει κάπου γύρω μου γιατί δεν την έχω προσέξει ποτέ;

Ν: Γιατί δέχτηκες να παίξεις σε αυτήν την ταινία;

Μ: Δέχτηκα να παίξω σε αυτήν την ταινία γιατί η πρόκληση ήταν τεράστια σε πολλά επίπεδα και ως γνωστόν μου αρέσουν τα δύσκολα. Κυρίως όμως γιατί αγάπησα την Παναγιώτα όπως την ένιωθα διαβάζοντας το σενάριο και γιατί σε εμπιστεύτηκα.

Ν: Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για να ενσαρκώσεις την Παναγιώτα;

Μ: Το να μην κρίνω το χαρακτήρα με οποιονδήποτε τρόπο και να δουλέψω πολύ για να μη φαίνεται απλώς ένα σχήμα ανθρώπου.

Ν: Ποια ήταν η πιο ωραία/ενδιαφέρουσα ερώτηση που σου έκαναν στα φεστιβάλ που ταξίδεψες με την ταινία; Και τι απάντησες;

Μ: Πόση δύναμη χρειάζεται ένας άνθρωπος για να βγει από το κλουβί που τον έχουν φυλακίσει; και η απάντηση μου ήταν: Λιγότερη από αυτή που χρειάζεται για να βγει απ’ το κλουβί που ο ίδιος έφτιαξε για τον εαυτό του.

Ν: Τι σκέφτεσαι για τους ανθρώπους/χαρακτήρες που βλέπουμε στην ταινία;

Μ: Σκέφτομαι πως δεν υπάρχουν οι στερεοτυπικά καλοί και κακοί. Πως όλοι οι ήρωες προσπαθούν, με τον τρόπο του ο καθένας και με τη φάση της ζωής που βρίσκεται, να βρουν τη θέση τους ανάμεσα στους άλλους, στο σπίτι, στην εργασία, στις φιλικές συναναστροφές.

Ν: Η ταινία θα βγει στις αίθουσες στις 28 Φεβρουαρίου. Τι θα ήθελες να πάρει ο κόσμος μαζί του βγαίνοντας από την αίθουσα;

Μ: Δύναμη και χαμόγελο.

Info:

Σύνοψη

Λίγο πριν τα 40 η Παναγιώτα, μια σχεδόν αναλφάβητη νοικοκυρά και μητέρα δύο παιδιών, θα χρειαστεί να αναζητήσει για πρώτη φορά δουλειά, όταν ο άντρας της χάσει τη δική του. Έχοντας ελάχιστα εφόδια θα προσληφθεί για λογαριασμό μιας ιδωτικής εταιρείας καθαρισμού σ’ ένα νέο πολυκατάστημα. Εκεί, παρά τις συνθήκες εκμετάλλευσης και εργασιακής απαξίωσης, θα βιώσει μια πρωτόγνωρη αίσθηση οικονομικής και συναισθηματικής ανεξαρτησίας και θα σταθεί για πρώτη φορά στα πόδια της. Ό,τι κι αν ακολουθήσει από κει και μετά, εκείνη δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια…

Από 28 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους από την Weirdwave

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.