Η Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων κλείνει 10 χρόνια και έρχεται στην Ελλάδα

Η Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων κλείνει 10 χρόνια και έρχεται στην Ελλαδα

Σε Ρόδο, Κρήτη, Αθήνα και Ελευσίνα με κοινή γλώσσα τη φιλία, την αρμονία και τη μουσική

Η Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων [Greek-Turkish Youth Orchestra | GTYO] αποτελούμενη από 60 νέους Έλληνες και Τούρκους μουσικούς, διανύοντας τη δέκατη επιτυχημένη της χρονιά, πρόκειται να πραγματοποιήσει τον Σεπτέμβριο του 2017, πέντε συναυλίες σε Ρόδο, Κρήτη, Αθήνα και Ελευσίνα.

1/9 – Ρόδος | Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου | Ώρα 21.00

4/9 – Ηράκλειο |Τεχνόπολις | Ώρα 21.00

5/9 – Ρέθυμνο | Φρούριο Φορτέτζας | Ώρα 21.00

7/9 – Ελευσίνα | Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος | Ώρα 21.00

8/9 – Αθήνα | Ζάππειo Mέγαρο | Ώρα 20.30

Στη φετινή της περιοδεία, την ορχήστρα πρόκειται να διευθύνει η ανερχόμενη μαέστρος Ζωή Ζενιώδη, οποία είναι η πρώτη Ελληνίδα μαέστρος στα 10 χρόνια λειτουργίας του θεσμού. Η ορχήστρα αποσκοπεί στο να ενώσει μουσικούς με διαφορετικές κουλτούρες, έχοντας ως κοινή γλώσσα την φιλία, την αρμονία και τη μουσική.

Στόχος της ορχήστρας είναι να ενισχύσει τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας μέσω της μουσικής, να συναντήσει, να επικοινωνήσει, να προωθήσει τη φιλία και να ξεπεράσει τις παρελθούσες και σημερινές διαφορές. Η ορχήστρα στοχεύει στο να μεταδώσει μια συναισθηματική και ενοποιητική εμπειρία, με την κοινή χρήση και τη δημιουργία της μουσικής. Αυτοί οι νέοι μουσικοί, από τις δύο χώρες, είναι σε θέση να μοιράζονται συναισθήματα χωρίς να μιλάνε μια κοινή μητρική γλώσσα. Επικοινωνούν μέσω της γλώσσας της μουσικής, εκεί όπου δεν υπάρχουν τα όρια που επικρατούν στον υπόλοιπο κόσμο.

Βασισμένη στις παραπάνω αρχές, η Ιδρύτρια και Πρόεδρος της Ορχήστρας Leni Konialidis οραματίστηκε την Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων πριν 10 χρόνια. Η ορχήστρα αποτελείται από περίπου 60 νέους μουσικούς και από τις δύο χώρες, ηλικίας μεταξύ 18 και 28 ετών. Τα μέλη της συναντιούνται κάθε καλοκαίρι για πρόβες πριν δώσουν συναυλίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Τουρκίας. Μέχρι σήμερα η Ορχήστρα έχει εμφανιστεί σε ιδιαιτέρως σημαντικούς τόπους όπως το θέατρο Ηρώδου του Αττικού στην Αθήνα, το αίθριο του μουσείου της Ακρόπολης, το Μέγαρο Μουσικής στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας (Seferihisar, Cesme, Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα).

Κατά τη διάρκεια των 10 αυτών ετών, η Ορχήστρα αντιμετώπισε θετικά σχόλια από τον ελληνικό και τουρκικό Τύπο, ενώ η θερμή υποδοχή που είχε συγκινώντας το κοινό και στις δύο χώρες, συνέβαλε στην πεποίθηση ότι η κοινή γλώσσα της μουσικής προωθεί πραγματικά  την αρμονία, αντικατοπτρίζει την ελπίδα των νέων σε όλες τις χώρες για μια ουσιαστικότερη κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων και μια θετική προοπτική για τις μουσικές γέφυρες που οφείλουν να χτιστούν σε όλο τον κόσμο.

 

Λίγα λόγια για τη μαέστρο Ζωή ΖενιώδηΖωή Ζενιώδη

Η Ζωή Ζενιώδη, πρώτη γυναίκα με διδακτορικό στη διεύθυνση ορχήστρας στην Ελλάδα, επιλέχθηκε ανάμεσα σε 156 υποψήφιες από την Όπερα του Ντάλας ως μέλος του Institute of Women Conductors, το 2016. Πρόσφατα έκανε ντεμπούτο στο Carnegie Hall με την ορχήστρα New England Symphonic Ensemble και είναι η πρώτη γυναίκα που διήθυνε στην Opera Southwest στο New Mexico (Pagliacci 2017).

Έχει διευθύνει παραγωγές όπερας και μπαλέτου στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στη Florida Grand Opera, στο Φεστιβάλ Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο του Miami.  Επίσης, μεταξύ άλλων, έχει διευθύνει τις Brno Philharmonic, Tatarstan National Symphony Orchestra, Vietnam National Symphony Orchestra, Pan-European Philharmonia, Palm Beach Symphony, New Florida Philharmonic, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, Καμεράτα και τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης.

Έχει διατελέσει Αρχιμουσικός της MOYSA, Καλλιτεχνική Διευθύντρια και Μαέστρος της Broward Symphony Orchestra και της Alhambra Orchestra και Συνεργάτις Μαέστρος της Frost Symphony Orchestra και του Φεστιβάλ Αιγαίου. Είναι Διδάκτωρ Διεύθυνσης Ορχήστρας από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Έχει ηχογραφήσει 5 CD για την Albany Records, την Puzzlemusik και την Uroboros Music. Ως πιανίστα, έχει εμφανιστεί σε σημαντικούς συναυλιακούς χώρους και διεθνή Φεστιβάλ στην Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Κροατία, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ρωσία, Βενεζουέλα, Βιετνάμ και Μαυρίκιο. Έχει υπάρξει υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, του Συλλόγου ‘Οι Φίλοι της Μουσικής’, του Ιδρύματος Προποντίς, του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι και του Royal College of Music, στο οποίο εργάστηκε ως Junior Fellow κατά τα έτη 2003-2005.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.