«Η Ιδέα» του Γκούσταβ Χολστ από την Καμεράτα

Η Ιδέα

Ένα έργο για παιδιά με υπόθεση που μπορούν να απολαύσουν το ίδιο και οι ενήλικες

Η Καμεράτα εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, παρουσιάζοντας ένα έργο για παιδιά, με υπόθεση που μπορούν να απολαύσουν το ίδιο και οι ενήλικες. Το λιμπρέτο της «Ιδέας» υπογράφει ο Φριτζ Μπενίκε Χαρτ, ενώ τη μετάφραση-προσαρμογή συνυπογράφουν οι Νίκος Βασιλείου, που διευθύνει μουσικά και Σίμος Παπαναστασόπουλος, που αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία.

Δύσκολα θα το φανταζόταν κανείς, αλλά η παιδική οπερέτα, «Η Ιδέα» (The Idea) του Βρετανού συνθέτη Γκούσταβ Χολστ (Gustav Holst), είναι έργο του 1896. Ο Χολστ συνέθεσε το δίπρακτο μουσικοσκηνικό του έργο σαν μια «χιουμοριστκή οπερέτα για σχολεία».

Στην παράσταση της Ιδέας, η μουσική υπογραμμίζει την παιγνιώδη και ειρωνική διάθεση του έργου, καθώς κάτω από την πέννα του εκκεντρικού Χολστ περνούν μουσικές αναφορές από το ηρωικό μοτίβο του Ζίγκφριντ μέχρι τη Μασσαλιώτιδα και τον Εθνικό Ύμνο της Αγγλίας.

Η υπόθεση, αντιστοίχως έξυπνη, αλλά και διασκεδαστική, περιστρέφεται γύρω από την εμμονή ενός Πρωθυπουργού να ενώσει το λαό με μια σπουδαία «ιδέα». Είναι η εποχή που οι πολιτικές ζυμώσεις στο κέντρο της Ευρώπης φλερτάρουν με τη σοσιαλιστική μεταμόρφωση κι ακόμα και η γηραιά Αλβιών δεν μένει ασυγκίνητη. Στο τέλος, η λύση δίνεται με Βρετανικό φλέγμα, με ακόμη μία υπόσχεση του Πρωθυπουργού.

Υπόθεση:
Σε ένα βασίλειο, ένας άβουλος πλην βολεμένος βασιλιάς, μία αυταρχική βασίλισσα, ένας κατά φαντασίαν έξυπνος πρωθυπουργός, η όχι καλών προθέσεων πρώτη κυρία του, ένας βασιλικός φρουρός μάλλον χαμηλού δείκτη νοημοσύνης αλλά με παγιωμένη υπερεξουσία και η φυσιολογική, πρακτική σύζυγός του, έχουν βρει τις ισορροπίες τους και συμβιώνουν αρμονικά με το λαό που αρκείται στις στοιχειώδεις απαιτήσεις να ζει ήρεμα και χαρούμενα.

Η ξαφνική αρρώστια του πρωθυπουργού ταράζει την καθημερινότητα λαού και αρχών, ενώ ο πυρετός και η καταρροή δίνουν τροφή στο μυαλό του ασθενούς να συλλάβει την υπέρτατη ιδέα: Εφόσον την εξουσία ασκούν οι άνδρες, χωρίς να έχουν καταφέρει να επιλύσουν ικανοποιητικά τα προβλήματα του κόσμου τούτου, να αντιστραφούν οι ρόλοι και τις εργασίες των ανδρών να τις αναλάβουν οι γυναίκες. Και τούμπαλιν, φυσικά…

Η ιδέα στην αρχή επικροτείται από τον καταπιεσμένο βασιλιά και την αρχομανή πρώτη κυρία, ενώ ο λαός που βιώνει την καθημερινότητα και προφανώς έχει ξανακαεί από τις «ιδέες» του πρωθυπουργού την αντιμετωπίζει με δυσπιστία, αλλά συμμορφώνεται…

Συντελεστές

Λιμπρέττο: Φριτζ Μπενικε Χαρτ
Μετάφραση – Προσαρμογή: Σίμος Παπαναστασόπουλος – Νίκος Βασιλείου
Σκηνοθεσία: Σίμος Παπαναστασόπουλος
Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Βασιλείου
Διδασκαλία – Διεύθυνση παιδικής χορωδίας: Μαρία Κοκολάκη, Αναστάσιος Στέλλας
Κίνηση – Χορογραφία: Ειρήνη Κυρμιζάκη

Τραγουδούν:
Χριστίνα Ασημακοπούλου
Μιχάλης Κατσούλης
Λητώ Μεσσήνη
Ελένη Σωτηρίου
Σωτήρης Τριάντης
Μαριλένα Χρυσοχοϊδή
Μιχάλης Ψύρρας

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

6 €
- 8 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.