Η Κυριακή στην Τεχνόπολη είναι GR80s

Οι μικροί επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν παιδικές σειρές από τα ’80s, ενώ οι μεγάλοι θα αναγνωρίσουν κάθε ήρωα από το πρώτο λεπτό

Η Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, στην Τεχνόπολη είναι αφιερωμένη στη δεκαετία του Ογδόντα. Με αφορμή την έκθεση «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη», το πρόγραμμα της ημέρας ερευνά, ανακαλύπτει, παρακολουθεί και ακούει όλα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας.

Οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σειρές και ταινίες που σημάδεψαν τα παιδιά του ’80, ενώ οι μεγάλοι θα αναγνωρίσουν κάθε ήρωα από το πρώτο λεπτό. Η Ομάδα Θεάτρου Δον Κιχώτες θα μας καλέσει να παίξουμε με τα κινούμενα σχέδια και τις μουσικές της δεκαετίας, ενώ σε ένα λαμπερό εικαστικό εργαστήρι θα κατασκευάσουμε τις πιο GR80s ντισκομπάλες, φορώντας τις αποκριάτικες στολές μας. Μία διαδραστική δραματοποιημένη αφήγηση, με αφορμή το βιβλίο της Άλκης Ζέη Μια Κυριακή του Απρίλη, θα βοηθήσει τα παιδιά να πάρουν μία γεύση από την καθημερινότητα και τις συνήθειες του ’80. Μουσική, κοστούμια και αποκριάτικη ατμόσφαιρα θα κατακλύσουν τους χώρους της Τεχνόπολης και το κέφι θα θυμίσει άλλες (GR80s) εποχές!

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
– GR
80s προβολές για μικρά και μεγάλα παιδιά!
Χώρος: Πατάρι Παλαιών Φούρνων (Περίπτερο: Κινηματογράφος και Οπτικοακουστική Κουλτούρα)
Ώρες: 10.00 – 13.00
Στο πλαίσιο της ιστορικής και αναβιωτικής έκθεσης «GR80s. Η Ελλάδα του 80 στην Τεχνόπολη», το περίπτερο «Κινηματογράφος και Οπτικοακουστική Κουλτούρα» καλωσορίζει τα παιδιά. Μέσα από ένα τρίωρο πρόγραμμα προβολών, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τηλεοπτικές σειρές και ταινίες που σημάδεψαν τα παιδιά του ’80, ενώ οι μεγαλύτεροι, να θυμηθούν και να νοσταλγήσουν.

10:00 – 11:00
Σειρά: Φρουτοπία (1985, 22’)
Σειρά: Του Κουτιού τα Παραμύθια (1987, 30’)

11:00 – 12:30
Το Δέντρο που Πληγώναμε, του Δήμου Αβδελιώδη (1986, 75’)

12:30 – 13:00
Σειρά: Ο Κήπος με τα Αγάλματα (1981, 30’)

*Οι προβολές απευθύνονται σε παιδιά από 5 ετών και άνω.

– Παιχνίδι με τα κινούμενα σχέδια των ‘80s με την Ομάδα Θεάτρου «Δον Κιχώτες»
Χώρος: Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο
Ώρα: 11.00
Ποια είναι η Κάντυ Κάντυ; Πού ταξίδεψε ο Νιλς Χόλγκερσον; Πόσοι ήταν οι Θάντερκατς; Πού μένει ο Αστυνόμος Σαίνης; Τι δεν είχε μέσα το τσαντάκι του Σπορτ Μπίλι;
Αυτά και άλλα βασανιστικά ερωτήματα φωτίστουν στις Κυριακές στην Τεχνόπολη, με παιχνίδια και μουσικές από τα κινούμενα σχέδια της δεκαετίας του ‘80. Η Ομάδα Θεάτρου Δον Κιχώτες προσκαλεί τους μικρούς επισκέπτες της έκθεσης να γνωρίσουν τα κινούμενα σχέδια με τα οποία μεγάλωσαν… οι γονείς τους.

Το πρόγραμμα διαρκεί 70΄και απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών και άνω.

– GR80s Party Crafty time! από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Χώρος: Innovathens (ισόγειο)
Ώρα: 12.00
Πώς διασκέδαζαν άραγε τη δεκαετία του 80; Τι μουσική άκουγαν;
Με γυαλιστερά υλικά οι συμμετέχοντες κατασκευάζουν την αγαπημένη τους ντισκομπάλα σε ένα εικαστικό εργαστήρι. Φοράνε τα αποκριάτικα κοστούμια τους και προσθέτουν GR80s λάμψη.

Το πρόγραμμα διαρκεί περίπου 60’ και απευθύνεται σε παιδιά από 5 έως 12 ετών.

– Μια Κυριακή του… ’80, δραματοποιημένη αφήγηση από τις “Μικρές Ιστορίες” βασισμένη στο βιβλίο «Μια Κυριακή του Απρίλη» της Άλκης Ζέη
Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Χώρος: Νέοι Φούρνοι (Περίπτερο: Η βιβλιοθήκη του ’80 – Αναγνωστήριο)
Ώρα: 12.00
Πώς μπορεί ένα παραμύθι να οδηγήσει τα παιδιά να βιώσουν για λίγο την καθημερινότητα και τις συνήθειες της δεκαετίας του ‘80; Πόσο μοιάζει η οικογένεια αυτής της δεκαετίας με τη δική μας;

Μια διαδραστική δραματοποιημένη αφήγηση από την παιδαγωγική ομάδα «Μικρές Ιστορίες», με αφορμή το βιβλίο Μια Κυριακή του Απρίλη, της αγαπημένης συγγραφέως όλων Άλκης Ζέη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο Μάνος είναι ένα παιδί που θέλει μια Κυριακή του Απρίλη να περάσει τη μέρα του ανέμελα στο πάρκο της γειτονιάς, παίζοντας μπάλα με τους φίλους του. Τι θα γίνει, όμως, όταν η  οικογένειά του έχει άλλα σχέδια για εκείνη τη μέρα; Η αφήγηση ξεκινάει και ένα μαγικό λεωφορείο μας οδηγεί στην οικογένεια του 1980, με το κυριακάτικο τραπέζι, τις συμβουλές της γιαγιάς και του παππού, αλλά και το ανέμελο παιχνίδι στο πάρκο με τους φίλους. Άραγε, πόσο έχουν αλλάξει οι συνήθειες αυτές σήμερα;

Παιδαγωγική επιμέλεια κειμένου – αφήγηση: Κατερίνα Ανωγιαννάκη
Παίζουν: Μάριος Παραδείσης, Μαρία Αλβέρτη

Το πρόγραμμα διαρκεί περίπου 70’ και απευθύνεται σε παιδιά από 3 έως 10 ετών.

– Από το κάρβουνο στον ατμό: Η εξέλιξη στην παραγωγή ενός αερίου από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Σημείο συνάντησης: Κεντρική Καμινάδα
Ώρα: 13.00
Οι συμμετέχοντες επισκέπτονται τα κτίρια των Φούρνων, αγγίζουν τα κορνούτα, μαθαίνουν για την πρώτη ύλη της παραγωγής, το λιθάνθρακα. Στη συνέχεια, βρίσκονται στο κτίριο του Νέου Υδαταερίου κάνοντας ένα άλμα στο χρόνο και γνωρίζουν την τεχνολογικά πιο εξελιγμένη διαδικασία παραγωγής του υδαταερίου.

Τέλος, ανεβαίνουν στον Πύργο του κτιρίου, στη νέα στάση του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, το Παρατηρητήριο, απ’ όπου μπορούν να δουν το παλιό εργοστάσιο από τα 30 μέτρα.

Το πρόγραμμα διαρκεί περίπου 70’ και απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά από 7 ετών.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.