Η Σοφία Φιλιππίδου σκηνοθετεί την «Ιστορία του πρίγκιπα της Κούμπα Τάντι»

Η άγρια κωμωδία του Λεντς για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μια άγρια κωμωδία του ιδιοφυούς Λεντς, σε μετάφραση – σκηνοθεσία (και ρόλο -έκπληξη) της Σοφίας Φιλιππίδου, ανεβαίνει στις 7 Μαΐου στο Θέατρο Αθηνών.

Ο Λεντς μαζί με τον Γκαίτε, υπήρξε από τους κεντρικούς δημιουργούς του κινήματος “Sturm und Drang” (Θύελλα και Ορμή), των αρχών της δεκαετίας 1770.Ο επαναστάτης συγγραφέας και γιατρός Γκέορκ Μπύχνερ, σε μια επιστολή στους γονείς του, τον Οκτώβριο του 1885, γράφει: «Έχω συγκεντρώσει κάθε λογής ενδιαφέρουσες σημειώσεις, γύρω από κάποιον φίλο του Γκαίτε, έναν κακότυχο ποιητή Λεντς, που έζησε εδώ, την ίδια εποχή με κείνον και που κατέληξε μισότρελος {…}.

Η σκηνοθέτης Σοφία Φιλιππίδου σημειώνει:

Η θυελλώδης περιπέτεια του πρίγκιπα Τάντι, της φανταστικής Κούμπα και ο διακριτικός, μετριοπαθής, αυτοπεριοριζόμενος, ντροπαλός Λεντς, ήταν για μένα ένα άπιαστο «όνειρο», που μέσα στο πέρασμα του χρόνου, βρίσκει δρόμους και τρόπους πραγμάτωσης.

Η φανταστική χώρα Κούμπα της Ασίας, είναι η άλλη  πραγματικότητα και ο «ευγενής άγριος», πρίγκιπας Τάντι, ένας ακροβάτης δυο κόσμων- μια άλλη φυσικότητα, ένα διονυσιακό πνεύμα, που έρχεται από την Ανατολή, για να βάλει φωτιά στις στέγες της «φυλακισμένης» στους τύπους και αλλοτριωμένης Ευρωπαϊκής κοινωνία, αλλά εντέλει ενσωματώνεται και αφομοιώνεται από την γερμανική κουλτούρα, υποκύπτοντας -χτυπημένος από τα βέλη του «αδελφικού» έρωτα- στην σαρκική αδυναμία! Θρίαμβος!

Πως γίνεται παράσταση ένα- πρωτοποριακό για την εποχή του- διαμελισμένο σε μικρές σκηνές έργο, όπου η δράση ορίζεται από τον συγγραφέα «εδώ κι εκεί» και όπου οι διαρκείς ανατροπές θυμίζουν μοντάζ αμερικανικής ταινίας θρίλερ;

Αυτό είναι το στοίχημα: να συστήσουμε ένα έργο που αγαπάμε-και που πρώτη φορά ανεβαίνει στην Ελλάδα- να αναδείξουμε τις συναισθηματικές  καταστάσεις, τα ακραία πάθη των χαρακτήρων και την αυστηρή –ρομαντική- ειρωνεία του Λεντς. Τέλος -ακολουθώντας τους δρόμους της παρωδίας και ακροβατώντας στο σκοινί της  ακραίας τραγικωμικότητας- να φτιάξουμε μια σύγχρονη, μοντέρνα παράσταση, ένα αληθινό θέατρο.

Συντελεστές

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Σοφία Φιλιππίδου
Συνεργάτης Μετάφρασης: Ζαφειρούλα Χοχ
Σκηνικά, Κοστούμια, Κίνηση: Σοφία Φιλιππίδου
Βοηθός ενδυματολογικού: Μάγδα Καλορίτη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σπύρος Ματζαβίνος
Βοηθός για σκηνικά-κοστούμια: Αντζέλικα Κάτσα
Μουσική-τραγούδια: Ελένη Μπούκλη
Τραγουδάει και παίζει πιάνο: Ουσίκ Χανικιάν
Χορογραφία μασκέ πάρτι: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος

Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Θανάσης Πατριαρχέας, Βάσια Λακουμένα, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Έλενα Μεγγρελή, Μάνος Καρατζογιάννης, Άκης Δήμας, Τατιάνα Μελίδου, Ντίνος Φλώρος, Χάρης Μπόσινας.

Στον ρόλο του Παλιάτσου: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος
Σε ρόλο έκπληξη: Σοφία Φιλιππίδου

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 15 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Μία Απάντηση

  1. Πραγματικα υπεροχη παρασταση,κωμωδια χωρις την αισθηση της υπερβολης! Πολυ καλες ερμηνειες ολ ων των ηθοποιων και ρολος εκπληξη αυτος του Μανου Καρατζογιαννη τον οποιο απεδωσε εξαιρετικα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.