Η Χαμένη Λεωφόρος στη Θεσσαλονίκη: «Σκοτεινή Πόλη»

Σκοτεινή Πόλη

Σπάνιες ελληνικές ταινίες των δεκαετιών 1960-1990

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί να ανακαλύψετε (ξανά) σπάνιες ελληνικές ταινίες των δεκαετιών 1960-1990, οι οποίες δεν προβάλλονται συχνά στη μεγάλη οθόνη, μέσα από την ιδιότυπη κινηματογραφική λέσχη της «Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά», την οποία επιμελείται η ΕΣΠΕΚ (Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου).

Πιστή στο ραντεβού της με το κοινό της Θεσσαλονίκης μία Τετάρτη κάθε μήνα ως τον Απρίλιο του 2019, η «Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά» συνεχίζει να μας συστήνει τα πιο σημαντικά παραγνωρισμένα ελληνικά φιλμ. Αυτή τη φορά, την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσ/κης) διασχίζει τη «Σκοτεινή Πόλη» του ελληνικού κινηματογράφου. Θα προβληθούν τα φιλμ Πρόσωπο με Πρόσωπο του Ροβήρου Μανθούλη (ώρα προβολής 20:00) που καταγράφει καθηλωτικά το αδιέξοδο μιας γενιάς στην ταραγμένη Αθήνα του 1966 και Ληστεία στην Αθήνα του Βαγγέλη Σερντάρη (ώρα προβολής 22:00) που ξετυλίγει την προδιαγεγραμμένη –μοιραία- πορεία μιας ομάδας νεαρών ληστών.

Τις ταινίες θα παρουσιάσουν στους θεατές οι σκηνοθέτες Γιάννης Βεσλεμές και Νίκος Πάστρας.

Τα φιλμ της «Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά» επιλέγουν οι σκηνοθέτες Αλέξης Αλεξίου, Γιάννης Βεσλεμές και Ελίνα Ψύκου και η ιστορικός κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαΐδου. Τις ταινίες θα προλογίζουν κάθε φορά κινηματογραφιστές και συγγραφείς, ενώ όπου είναι εφικτό θα παρευρεθούν και οι σκηνοθέτες. Η δράση είναι μια συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ΕΣΠΕΚ (Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου).

Πρόγραμμα

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019: «Ντοκουμέντα»

19:30 Θηραϊκός όρθρος των Κώστα Σφήκα και Σταύρου Τορνέ (1967, 20’, 35mm) | Το άλλο γράμμα του Λάμπρου Λιαρόπουλου (1973, 76’, 35mm)
21:30 Αλουμίνιον της Ελλάδος του Ρούσσου Κούνδουρου (1965, 20’, dcp) | Μέγαρα των Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου (1974, 69’, dcp)

Τετάρτη 24 Απριλίου 2019: «Αόρατη απειλή»

20:00 Κιέριον του Δήμου Θέου (1968, 86΄, 35mm) |22:00 Δι’ ασήμαντον αφορμήν του Τάσου Ψαρρά (1974, 101’, 35mm)

 

Οι Ταινίες:

 

Πρόσωπο με πρόσωπο

(Ελλάδα, 1966) | Σκηνοθεσία-Σενάριο: Ροβήρος Μανθούλης. Με τους: Κώστα Μεσσάρη, Ελένη Σταυροπούλου, Θεανώ Ιωαννίδου, Λάμπρο Κοτσίρη, Αλέξη Γεωργίου κ.ά. | Ασπρόμαυρη, 90΄

Ένας νεαρός καθηγητής Αγγλικών κάνει ιδιαίτερα στην κόρη μιας οικογένειας εύρωστων Αθηναίων. Η πρόσκαιρη σχέση του με την κοπέλα, αλλά και όλη την οικογένεια, θα τον βυθίσει μέσα στις παραξενιές της μεγαλοαστικής τάξης. Η συντριβή των ονείρων της νιότης, ο συμβιβασμός, η υποκρισία του περιβάλλοντος, το αδιέξοδο μιας γενιάς γίνονται το υλικό για να αποδοθεί με προσωπική και μοντέρνα κινηματογραφική γραφή το ταραγμένο πολιτικό κλίμα της Αθήνας του 1966.

 

Ληστεία στην Αθήνα

(Ελλάδα, 1969) | Σκηνοθεσία-Σενάριο: Βαγγέλης Σερντάρης. Με τους: Ανέστη Βλάχο, Χρήστο Τσάγκα, Γιώργο Καλατζή, Δώρα Σιτζάνη, Θόδωρο Έξαρχο κ.ά. | Ασπρόμαυρη, 97´

Τρεις νέοι ληστεύουν το χρηματοκιβώτιο του κτηματομεσίτη Θωμά Χρηστίδη, του οποίου το γραφείο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Ο πρώτος, ο Ντίνος, είναι υπάλληλος του Χρηστίδη, ο μικρός αδελφός του, ο Σταύρος, δουλεύει σαν πλασιέ βιβλίων κι ο φίλος τους, ο Μιχάλης, είναι οδηγός πειρατικού ταξί. Η ληστεία πραγματοποιείται και η επιτυχία δημιουργεί ευφορία και ενθουσιασμό. Στη συνέχεια, όμως, ο Σταύρος συλλαμβάνεται από την αστυνομία και μέσα στον πανικό του πηδάει από το παράθυρο, ενώ και οι συνεργάτες του πολύ σύντομα θα βρεθούν σε στενό κλοιό

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

4 €
- 8 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.