Η Eleanor Friedberger παρουσιάζει το καινούριο της άλμπουμ στο ΚΠΙΣΝ

Eleanor Friedberger

Μια βραδιά υπό τους ήχους των συνθεσάιζερ

Τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στις 20.30 η ταλαντούχα τραγουδίστρια Eleanor Friedberger έρχεται με το συγκρότημά της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος για να παρουσιάσει το τελευταίο της άλμπουμ με τίτλο Rebound, εμπνευσμένο από την Αθήνα, και τον ομώνυμο θρυλικό χώρο της Πλατείας Αμερικής.

Όπως αναφέρει και η ίδια: «Το 2016, μετά από ένα μήνα στην Αθήνα, ρώτησα τη φίλη μου, την Ελληνίδα μουσικό Σtella ‘Ποιο είναι το ένα πράγμα που πρέπει να κάνω πριν φύγω;’. Κατόπιν ωρίμου σκέψεως, χαμογέλασε και μου είπε: ‘Πρέπει να πας στη Rebound. Είναι σαν ταξίδι στον χρόνο, σαν μια goth ντίσκο της δεκαετίας του ’80. Θα το λατρέψεις… αλλά είναι ανοικτά μόνο τα Σάββατα μετά τις τρεις τα ξημερώματα.’ Η Rebound αποδείχτηκε αποκάλυψη για να βρω τον ήχο και την ενέργεια για το τέταρτο άλμπουμ μου».

Η Eleanor Friedberger μεγάλωσε στο Όουκ Παρκ του Ιλινόι των ΗΠΑ και σπούδασε κινηματογράφο και αμερικανικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν. Το 2000 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και έφτιαξε μια μπάντα με τον αδερφό της Μάθιου, τους Fiery Furnaces. Ηχογράφησαν εννιά άλμπουμ και εμφανίστηκαν μαζί για τελευταία φορά το 2011 στη Βαρκελώνη. Την ίδια χρονιά ηχογράφησε το πρώτο της σόλο άλμπουμ με τίτλο Last Summer. Από τότε έχει κυκλοφορήσει άλλα τρία άλμπουμ και έχει περιοδεύσει εκτενώς στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία. Έχει συνεργαστεί με το Andy Warhol Museum στο πρότζεκτ «Exposed» παίζοντας ζωντανά μουσική για ακυκλοφόρητες ταινίες του Γουόρχολ και έχει εργαστεί ως μοντέλο σε διαφημιστικές εκστρατείες μεγάλων οίκων μόδας, όπως η Miu Miu.

Στο Rebound, η Eleanor Friedberger δημιούργησε έναν λεπταίσθητο κόσμο, με μια ευχάριστη ελαφρότητα, με περισσότερα συνθεσάιζερ, πιο κινηματογραφικό και στοχαστικό σε σχέση με τα τρία προηγούμενα άλμπουμ της, διατηρώντας πάντα τα indie στοιχεία που την ανέδειξαν. Σε αντίθεση με το γαλήνιο ηχοτοπίο του New View, που ενορχήστρωσε και ηχογράφησε με την μπάντα της περιοδείας της το 2016, το Rebound το ηχογράφησε κυρίως μόνη της και με τον παραγωγό Clemens Knieper. Τα προγραμματισμένα τύμπανα, το συνθεσάιζερ juno, οι χαμηλόφωνες ρυθμικές κιθάρες και, βέβαια, η μελωδική φωνή της κυριαρχούν, ενώ οι επιρροές της ξεκινούν από τους Stereolab και τους Suicide και φτάνουν στη Λένα Πλάτωνος και τη Yellow Magic Orchestra.

Στη συναυλία στο ΚΠΙΣΝ θα βρίσκεται για πρώτη φορά μαζί της επί σκηνής ένα κουαρτέτο εγχόρδων που αποτελείται από τους:

Κώστα Παναγιωτίδη, βιολί Α
Αργυρώ Σειρά, βιολί Β
Ali Basegmezler, βιόλα
Δημήτριο Τραυλό, βιολοντσέλο

Συντελεστές

Κώστας Παναγιωτίδης, βιολί Α
Αργυρώ Σειρά, βιολί Β
Ali Basegmezler, βιόλα
Δημήτριος Τραυλός, βιολοντσέλο

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.