Η Marisa Merz φέρνει την Arte Povera στη γκαλερί Bernier/Eliades

Μία από τις κεντρικές φιγούρες και μοναδική γυναίκα του ιστορικού κινήματος της Arte Povera, παρουσιάζει την 4η ατομική της έκθεση

H Marisa Merz είναι μία από τις κεντρικές φιγούρες και μοναδική γυναίκα του ιστορικού κινήματος της Arte Povera. Γνωστή για τη χρήση ασυνήθιστων υλικών, όπως χάλκινο σύρμα, πηλός και κερί, η  Merz δημιουργεί γλυπτά και σχέδια που αντανακλούν μια ποιητική ευαισθησία και ξετυλίγουν απαλά το όραμά της για την τέχνη και τη ζωή.

Το κίνημα της Arte Povera σχηματίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, θέτοντας σε αμφισβήτηση παγιωμένες αντιλήψεις και παραδοχές σχετικά με τις διαδικασίες και τα υλικά που καθόριζαν την μέχρι τότε καλλιτεχνική πρακτική της δύσης.

Μαζί με τους υπόλοιπους καλλιτέχνες του κινήματος, συμπεριλαμβανομένων και του συζύγου της Mario Merz, η Merz αρχίζει να ενσωματώνει στα έργα της καθημερινά και οργανικά υλικά, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το καθεστώς ελίτ που είχαν αποκτήσει τα έργα τέχνης, μέσα στα πλαίσια της καταναλωτικής κουλτούρας και του προηγμένου καπιταλισμού.

Χρησιμοποιώντας αφηρημένες, οργανικές μορφές, η Merz δημιουργεί οικεία πορτραίτα και γλυπτά, που επιμένουν στην υποκειμενικότητα, εκπέμπουν  ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο μήνυμα αλλά και  την σταθερή πεποίθηση της καλλιτέχνιδας ότι κάθε σχήμα πρέπει να είναι ικανό να μετατρέπεται πάντα σε ένα άλλο σχήμα.

Η Merz δεν κάνει καμία διάκριση ανάμεσα στην τέχνη και την ζωή, χρησιμοποιεί χειροτεχνίες και αντισυμβατικά υλικά για να εξερευνήσει τις άπειρες δυνατότητες της καθημερινότητας και πολλές φορές υιοθετεί παραδοσιακές τεχνικές που σχετίζονται με έθιμα του γυναικείου οικιακού  περιβάλλοντος όπως πχ. πλέξιμο. Η ιδέα του σπιτιού ως σφαίρα του ιδιωτικού, οικείου και θηλυκού στοιχείου είναι από τις κεντρικές αναφορές στη δουλειά της.

Στα έργα της επίσης, αναδεικνύεται η εικόνα του προσώπου, σύμβολο του αιώνιου ανθρώπινου πνεύματος. Αυτά τα πρόσωπα χαρακτηρίζονται από φευγαλέες  γραμμές και αφηρημένες φόρμες. Οι φιγούρες της Merz αψηφούν εκφράσεις της ατομικής ταυτότητας, θυμίζουν φαντάσματα και μοιάζουν να είναι αποκομμένα από οποιοδήποτε κοινωνικό ή αφηγηματικό πλαίσιο, σαν να αιωρούνται για πάντα μέσα στο χρόνο.

Στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στην γκαλερί Bernier-Eliades, θα παρουσιαστούν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και έργα σε χαρτί, τονίζοντας τον πρωτοπόρο ρόλο της Merz στην Arte Povera και την ευρύτερη συμβολή της στην τέχνη. Ανάμεσά τους και έργα από την πρόσφατη μεγάλη της αναδρομική έκθεση The Sky is a Great Spac e που παρουσιάστηκε αρχικά στο Metropolitan Museum of  New York και ταξίδεψε σε σημαντικά μουσεία (Hammer LA, Serralves  Πορτογαλία, Museum de Moderne  Salzburg).

Η Marisa Merz γεννήθηκε το 1926 στο Τορίνο της Ιταλίας. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις σε μουσεία, μεταξύ άλλων: Centre Internationale d’arte et du Paysage, ÎIe de Vassivière, Γαλλία, Museo d’Arte Contemporanea Donnaregina, Νάπολη, Ιταλία, Stedelijk Museum, Άμστερνταμ, Kunstmuseum Winterthur, Ελβετία, Centre Georges Pompidou, Παρίσι.

To 2013 της απονεμήθηκε ο Χρυσός Λέων για την πολύχρονη προσφορά της στην τέχνη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.