Εθνικό Θέατρο και Θέατρο Βαχτάνγκοφ: Οιδίπους Τύραννος

Το έργο του Σοφοκλή παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Ρίμας Τούμινας

Στο πλαίσιο της επιδίωξής του για συνεργασία τόσο με ελληνικούς όσο και διεθνείς θεατρικούς οργανισμούς, το Εθνικό Θέατρο συμπράττει για πρώτη φορά με το Θέατρο Βαχτάνγκοφ και μετά το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου παρουσιάζει τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, το εμβληματικότερο ίσως δράμα της αρχαίας γραμματείας, που μιλά για τον αγώνα του ανθρώπου να αποφύγει το πεπρωμένο του, στο Ηρώδειο.

Διαβάστε τι είπε ο Θοδωρής Αμπαζής για τη συνεργασία με το θέατρο Βαχτάνγκοφ

Πρόκειται για μια μεγάλη συμπαραγωγή σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Ρίμας Τούμινας, με Ρώσους και Έλληνες ηθοποιούς και τον Βίκτορα Ντομπρονράβοφ στον κεντρικό ρόλο. Η δραματουργική επεξεργασία είναι της Έλσας Ανδριανού και η μουσική του Θοδωρή Αμπαζή.

Ο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, το εμβληματικότερο, ίσως, δράμα της αρχαίας γραμματείας, ανήκει στο Θηβαϊκό κύκλο. Σύμφωνα με τις πηγές διδάχθηκε  για πρώτη φορά το 428 π.Χ., εν μέσω του Πελοποννησιακού πολέμου και του λοιμού που είχε αποδεκατίσει το λαό της Αθήνας. Στο επίκεντρο της προβληματικής του έργου τίθεται το άτομο σε σχέση με την προσωπική του ελευθερία, την εξουσία, την κοινωνία και τη θεϊκή βούληση.

Η περίληψη του έργου
Τα ανάκτορα της Θήβας έχουν γεμίσει από ικέτες που ζητούν από τον βασιλιά Οιδίποδα να βοηθήσει το λαό. Ο λοιμός, που αποδεκατίζει την πόλη, έχει ανησυχήσει και τον ίδιο το βασιλιά, που έχει ζητήσει χρησμό από το μαντείο των Δελφών. Ο χρησμός του Απόλλωνα προβλέπει πως η πόλη θα σωθεί μόλις βρεθεί ο υπαίτιος για το θάνατο του βασιλιά Λάιου και αποβληθεί από την πόλη. Ο Οιδίποδας ξεκινά την έρευνα, που όσο πιο βαθιά πηγαίνει τόσο πιο κοντά τον φέρνει στην αλήθεια. Ο ίδιος που έσωσε τη Θήβα από τη μάστιγα της Σφίγγας, ο ίδιος τώρα την μολύνει με τις πράξεις του. Ένας παλιός χρησμός επαληθεύτηκε. Όσο κι αν προσπάθησε να αποφύγει το πεπρωμένο του, κάθε πράξη του τον οδήγησε προς αυτό. Τώρα, ο μόνος δρόμος που μένει είναι αυτός της εξορίας.

Συντελεστές

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ρίμας Τούμινας
Γενική διεύθυνση: Κιρίλ Κροκ
Σκηνικά: Αντόμας Γιατσόφσκις
Κινησιολογία: Ανζέλικα Χόλινα
Μουσική: Φάουστας Λατένας
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιρίνα Γκρόμοβα
Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής
Βοηθός B‘: Δημήτρης Γεωργιάδης
Μετάφραση χορικών: Έλσα Ανδριανού 

Παίζουν:
Γεβγκένι Κνιάζεφ, Λουντμίλα Μαξάκοβα, Πάβελ Γιούντιν, Βικτόρ Ντομπρονράβοφ, Γεκατερίνα Σιμόνοβα, Βαλέρι Ουσακόφ, Βιτάλις Σιμιόνοφς, Μαξίμ Σεβρινόφσκι, Έλνταρ Τζανιμπέκοφ, Αρτούρ Ιβάνοφ, Γεβγκένι Κόσιρεφ 

Χορός:
Ιλιά Αλγκάερ, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Θανάσης Βλαβιανός, Γιώργος Γάλλος, Δημήτρης Γεωργιάδης, Κώστας Κοράκης, Δαυίδ Μαλτέζε, Λεονάρδος Heifetz-Μπατής, Σωκράτης Πατσίκας, Γιώργος Στάμος, Σπύρος Τσεκούρας

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

4 Απαντήσεις

  1. Όπως δήλωσε ο Ρίμας Τούμινας, ο καλλιτέχνης νιώθει την αρχαία ελληνική τραγωδία σαν «μία αξεπέραστη, αθάνατη μελωδία» κι ετοιμάζεται να την τραγουδήσει. Επέλεξε τον «Οιδίποδα Τύραννο», διότι θεωρεί ότι είναι «η κατάλληλη στιγμή γι’ αυτό το έργο».

    Όπως εξήγησε ο ίδιος, «είναι μια ιστορία για έναν ηγέτη, έναν άνθρωπο αρκετά δυνατό ώστε να δεχθεί την τιμωρία για τις αμαρτίες του: εξορία και φτώχεια έως το τέλος της ζωής του. Ο Οιδίποδας τιμωρεί τον εαυτό του για το έγκλημά του. Είναι σχεδόν απίθανο να βρεις ένα τέτοιο πρόσωπο στις μέρες μας. Οι ηθικές αξίες του ήρωα είναι κάτι που έχουμε ξεχάσει. Ήρθε η ώρα λοιπόν να τις θυμηθούμε. Ο Οιδίποδας είναι ένας Τιτάνας για τη δύναμη της προσωπικότητας του. Τέτοιοι Τιτάνες υπήρχαν στη γενιά των γονιών μου, όχι πολύ καιρό πριν και όχι μόνο στην αρχαιότητα! Άνθρωποι που αναγνώριζαν τα λάθη τους και θα μπορούσαν να κατηγορήσουν τους εαυτούς τους, αν πίστευαν ότι αυτό ήταν δικαιοσύνη».

    Πόσο δίκαιο έχει ο Ρίμας Τούμινας. Φαίνεται να αντιλαμβάνεται στην πλήρη διάσταση την ουσία του εργού και τα μηνύματα που περνάει και μόνο γι’ αυτό δεν θα τη χάσω την παράσταση.

    ΥΓ: Έχω υποβάλει και συμμετοχή να κερδίσω πρόσκληση! (αν και γενικά δεν τα πάω καλα με τις κληρώσεις, με εξαίρεση το ΣΚΡΑΤΣ που κέρδισα την προηγούμενη εβδομάδα). Πάντως είτε κερδίσω την πρόσκληση είτε όχι, αυτήν την παράσταση δεν θα τη χάσω 🙂

  2. Η παράσταση ήταν υπέροχη απο όλες τις απόψεις!Η σκηνοθεσία μοναδική, οι Έλληνες ηθοποιοί σε απόλυτη αρμονία με τους Ρώσους και όλοι καταπληκτικοί και η μουσική υπέροχη!’Ήταν μια υπέροχη εμπειρία και πραγματικά σας ευχαριστώ πάρα πολύ που σε τόσο δυσκολους καιρούς μου δώσατε την ευκαρία να παρακολουθήσω κάτι τόσο μοναδικό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.