Ένα παιχνίδι λέξεων ανάμεσα στο Ιδανικό και στο Νικώ, γιατί ο «ιδανικός κόσμος» χτίζεται μέσα από μικρές νίκες

31 Μαΐου 1923

Ένα τηλεγράφημα του προέδρου της Επιτροπής των Ελλήνων Προσφύγων στο Χαλέπι προς το υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας, ο οποίος ζητά να μην επιτραπεί σε άλλους Μικρασιάτες να καταφύγουν στο Χαλέπι, όπου «έχει καταστεί αδύνατο να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες».

1,2,3 Απριλίου 2016

ΙΔΑΝΙΚώ, ένα παιχνίδι λέξεων ανάμεσα στο Ιδανικό και στο Νικώ, γιατί ο «ιδανικός κόσμος» χτίζεται μέσα από μικρές νίκες. Μια εξιδανικευμένη υποδοχή και μεταχείριση προσφύγων. Μια ανεστραμμένη σημερινή πραγματικότητα. Ένα “καμπανάκι” στη συλλογική μνήμη. Ένα ταξίδι στο χρόνο. Το “εδώ και τώρα” μετατρέπεται σε “εκεί και τότε”. Το “Ελλάδα-2016” σε “Συρία-1923”. Μια ευκαιρία ουσιαστικής συνάντησης με το Συριακό πολιτισμό, εξετάζοντας και τροποποιώντας σταθερές του ελληνικού με το κομμάτι των δώρων μιας άλλης παράδοσης, της μουσικής, του χορού και του φαγητού. Στα πλαίσια αυτού του στόχου, η κοινωνική κουζίνα «ο άλλος άνθρωπος» θα συνοδεύει την γιορτή με παραδοσιακό συριακό φαγητό.

Η περφόρμανς ΙΔΑΝΙΚώ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα πλαίσια του In Progress Feedback Festival 2016 με τίτλο “Urban Surprises/Αστικές Εκπλήξεις” που διοργανώνει ο Κινητήρας, με την ευγενική στήριξη του Δήμου Αθηναίων, την υποστήριξη του Goethe-Institut και της Αυστριακής πρεσβείας καθώς και την αναγνώριση της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe, www.effe.eu) ως ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης.

Μια δημιουργία των: Θωμά Διάφα, Εύης-Δέσποινας Μωυσιάδου, Σοφίας Καψούρου και Αναστασίας Χαριτίδου

Κατά τις μέρες και ώρες τις performance θα γίνεται συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης σε συνεργασία με την Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.