Δέκα street και graffiti καλλιτέχνες "συνομιλούν" με τα έργα του εξπρεσιονιστή Γεώργιου Μπουζιάνη

Το Μουσείο Μπουζιάνη εγκαινιάζει την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016 και ώρα 20.00 την έκθεση “Ιερή γνωριμία“,  παρουσιάζοντας μέσα από το πρίσμα δέκα street και graffiti καλλιτεχνών της χώρας, έργα εμπνευσμένα από το έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου.

Οι Alex Martinez, Billy Gee, Cacao Rocks, Exit, Kez, Lune82, Pupet, Yiakou, Zie, Μανώλης Αναστασάκος, δημιούργησαν την δική τους Σύγχρονη Τέχνη στο Μουσείο – τελευταία κατοικία του καλλιτέχνη. Η πλειονότητα εξ αυτών δεν έχει δει ζωντανά ζωγραφική του Γιώργου Μπουζιάνη. Βασιζόμενοι στις εικόνες του βιβλίου -μονογραφίας του Δ. Δεληγιάννη και μέσα σε 15 ημέρες, ‘’συνομίλησαν’’ με τα έργα του σπουδαίου εξπρεσιονιστή, αποδίδοντας τα με τη δική τους τεχνική: το στυλ του δρόμου.

Ο Μπουζιάνης είναι σπουδαίος γιατί απεικονίζει τον κυκλώνα της ανθρώπινης φύσης, χωρίς ποτέ να μειώνει και να ασχημαίνει την ανθρώπινη ψυχή. Το σκεπτικό της έκθεσης  που επιμελείται ο Φοίβος Κυπραίος, στηρίζεται στην βεβαιότητα πως η ευαισθησία αυτή, επιβάλλεται να ‘’αναστηθεί’’  μέσω των καλλιτεχνών τής πιο δημοφιλούς σύγχρονης μορφής έκφρασης, της street art. Ο ίδιος ο ζωγράφος, το 1927, σε μια επιστολή του προς τον Γερμανό γκαλερίστα Μπάρχφελντ, έγραφε για τη συγκίνηση του μπροστά στο έργο ενός νεαρού:

‘’Ήταν για μένα μία χαρά και μια ιερή στιγμή από τις σπάνιες να μπορούμε να συμπεριλάβουμε στην πορεία μας, εμείς οι διψασμένοι για ανείπωτες συνομιλίες με πράγματα που τόσο μας αφορούν, που όλο και περισσότερο κάτι μας σπρώχνει και θα μας σπρώχνει σε μια γωνιά της σιωπής. Πόση ομορφιά, όταν τέτοιες ωραίες στιγμές οδηγούν σε μια  Ιερή γνωριμία που μπορεί πάντοτε να σημαίνει ένα σταθμό στο ταξίδι της ζωής.’’

Αυτή την Ιερή γνωριμία διαφορετικών γενεών θα απολαύσετε στο Μουσείο Μπουζιάνη. Παράλληλα, στο αμφιθέατρο του Μουσείου θα προβάλλεται ένα μικρό βίντεο “Making-of”, η διαδικασία δηλαδή της δημιουργίας των έργων από τους 10 καλλιτέχνες.

Ο δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού Μιχαήλ Σταυριανουδάκης εγκαινίασε το 2010 το Μουσείο Μπουζιάνη, καθώς και το όμορο Πνευματικό Κέντρο «Γιώργος  Μπουζιάνης» παραπλεύρως του σπιτιού του ζωγράφου, ως φόρο τιμής  στον καλλιτέχνη που έζησε στη Δάφνη τα τελευταία 25 δημιουργικά του χρόνια.

Επιμέλεια έκθεσης: Φοίβος Κυπραίος

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.