Kαλοκαιρινή συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων στο Μουσείο Μπενάκη

Kαλοκαιρινή συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων

Μια βραδιά κλασικής μουσικής με έργα κορυφαίων Ρώσων συνθετών

Μια βραδιά κλασικής μουσικής, όπου κυριαρχεί η αίγλη έργων κορυφαίων Ρώσων συνθετών, θα απολαύσει το κοινό της καλοκαιρινής συναυλίας  της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου Αθηναίων, υπό τη μουσική του μαέστρου Γιώργου Μπαλατσινού, που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη τη Δευτέρα 24 Ιουλίου στις 21: 00.

Η συναυλία ξεκινά με τη «Νύχτα στο φαλακρό βουνό» του Modest Mussorgsky σε ενορχήστρωση του Nikolai Rimsky – Korsakov, ένα παραμυθένιο έργο γεμάτο δύναμη και μυστήριο, ενώ το πρώτο μέρος της ολοκληρώνεται με έντονα λυρική διάθεση, καθώς η Συμφωνική Ορχήστρα θα παρουσιάσει τη Serenade Melancolique του Pyotr Ilyich Tchaikovsky και το διάσημο Csardas του Vittorio Monti, δύο έργα με σολίστ τον κορυφαίο Α βιολονίστα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Νικόλαο Μάνδυλα.

Στο δεύτερο μέρος η συναυλία ολοκληρώνεται με το δεξιοτεχνικό έργο του Nikolai Rimsky-Korsakov, Scheherazade, μία συμφωνική σουίτα που ο Korsakov συνέθεσε το 1888 εμπνευσμένος από το παραμύθι: «Χίλιες και μία νύχτες». Πρόκειται για ένα απαιτητικό έργο για συμφωνική ορχήστρα, πλούσιο σε ηχοχρώματα και με έντονο το στοιχείο της ανατολής.

 

Γιώργος Μπαλατσινός

Μαέστροι, όπως οι Peter Eötvös και Neeme Järvi, τον έχουν χαρακτηρίσει ως έναν από τους πλέον υποσχόμενους μαέστρους της νέας γενιάς , ενώ ο τύπος τον επαινεί για την τεχνική και τη διεισδυτικότητα του στο μουσικό κείμενο.

Το 2012 και 2013 διηύθυνε την Τraviata και τον Rigoleto στην Εθνική Όπερα “O. Danovsky” της Ρουμανίας, το 2015 τον “Don Pasquele” του Donizetti στο θέατρο του Meiningen, το 2015 διεύθυνε στη «Χρυσή Αίθουσα» του Musikverein της Βιέννης (SGL Festival) και τον Ιούνιο του 2016 στην αίθουσα της Φιλαρμονικής του Βερολίνου τη Berliner Symphoniker. Μεταξύ άλλων έχει διευθύνει διάφορες ορχήστρες, όπως την Ορχήστρα – NAC (Οττάβα),
τη Berliner Symphoniker, τη Meininger Hofkapelle, τη  Gstaad Festival Orchestra, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Κρατική Φιλαρμονική της Λιθουανίας, την  Ορχήστρα «Βέρντι» του Μιλάνου, τη Vaasa Symphony, την Ορχήστρα I Pomeriggi di Milano, τη Συμφωνική Ορχήστρα του San Remo, την Orchestra Sinfonica di Salerno, τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, την Εθνική Όπερα
“O. Danovsky” της Ρουμανίας, τη  Südwestdeutsche Philarmonie, τη Taurida Symphony Οrchestra και τη Danubia Symphony Orchestra.

Το 2016 κέρδισε τον διαγωνισμό International Concert Competition στην κατηγορία Διεύθυνσης Ορχήστρας του Βερολίνου και το 2012 απέσπασε το 1ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό διεύθυνσης ορχήστρας “Black Sea” του θεάτρου O. Danovsky, ενώ κατόπιν αυστηρής επιλογής ανάμεσα σε εκατοντάδες υποψηφίους θα λάβει μέρος στους Διεθνείς Διαγωνισμούς “Solti” και “Fitelberg”, που θα διεξαχθούν αυτή τη χρονιά.

Ως ενεργός συμμέτοχος σε διεθνή σεμινάρια είχε την ευκαιρία να μαθητεύσει δίπλα σε μαέστρους, όπως μεταξύ άλλων οι Peter Eötvös, David Zinman, Neeme Järvi, Paavo Järvi, G. Gelmetti,V. Jurowrky και J. Panula. Το 2017 είναι ένας από τους 3 φιναλίστ του διεθνούς εργαστηρίου για νέους μαέστρους ” Interaktion ” της Kritisches Orchester, που αποτελείται από κορυφαίους μουσικούς γερμανικών Ορχηστρών, όπως Berlin Philharmonic, Staatskapelle Dresden and Staatskapelle Berlin. Τέλος, έχει λάβει υποτροφίες από ιδρύματα όπως Lyra, Hirschmann, Ωνάση, ΙΚΥ, ΝICATE κ.ά.

 

Νίκος Μάνδυλας

Νικόλας Μάνδυλας - Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και έκανε μαθήματα βιολιού στη Φιλαρμονική Εταιρία και στο Ωδείο Κέρκυρας. Το 1990 πήρε δίπλωμα βιολιού με άριστα παμψηφεί, καθώς και
α’ βραβείο και μετάλλιο διάκρισης του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών από την τάξη του διακεκριμένου καθηγητή Στέλιου Καφαντάρη, με τον οποίο συνέχισε μαθήματα μέχρι το 2000. Το 1991 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος «Μουσηγέτης». Το 1993 συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του ΙΚΥ στην Κρατική Ανώτατη Σχολή Μουσικής της Στουτγάρδης, από την οποία πήρε το 1995 το μεταπτυχιακό δίπλωμα μουσικής δωματίου από την τάξη του κουαρτέτου εγχόρδων Melos, το 1997 το μεταπτυχιακό δίπλωμα βιολιού με διάκριση και το 1999 το ανώτατο δίπλωμα σολίστ (Solisten Klasse) από την τάξη του Wilhelm Melcher. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια βιολιού του Z. Bron, σεμινάρια μουσικής δωματίου του H. Buchberger στην Ακαδημία της Φρανκφούρτης, καθώς επίσης και σεμινάρια κουαρτέτου εγχόρδων με μέλη των κουαρτέτων εγχόρδων Amadeus, Alban Berg, Bartholdy και Cleveland.

Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Αλβανία και έχει συμπράξει ως σολίστ με διάφορες ορχήστρες, όπως οι Κρατικές  Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, η Συμφωνική Ορχήστρα της  Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής Λονδίνου, η Συμφωνική Ορχήστρα Ακαδημίας Στουτγάρδης,  η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Ναυπλίου, η Ορχήστρα Πανεπιστημίου Γιορκ, η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Κερκυραίων, η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου, η Ορχήστρα  της Παλαιάς Φιλαρμονικής  Κέρκυρας, κ.ά. Έλαβε το 3ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό κουαρτέτου εγχόρδων στο Μπούμπενροϋτ της Γερμανίας (1993) και το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό μουσικής δωματίου της Helexpo στη Θεσσαλονίκη (1994). Υπήρξε μέλος της Ορχήστρας Νέων της ΕΟΚ και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σαιντ Γκάλλεν της Ελβετίας.  Το 2007 πήρε δίπλωμα βιόλας με  άριστα και α΄ βραβείο στο Ωδείο Φαέθων Αλεξανδρούπολης. Από το 2003 είναι κορυφαίος A΄ – αναπληρωτής εξάρχων στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Από το 2002 διδάσκει βιολί και βιόλα στο Δημοτικό Ωδείο Άργους και στο Ιόνιο Ωδείο Κέρκυρας. Το 2013 δίδαξε βιολί στo Μουσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Surrey στην Αγγλία. Από το 2015 διδάσκει βιολί και βιόλα στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας,  ενώ μαθητές του έχουν βραβευτεί επανειλημμένα σε πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.