«Κεφάλαιο Τέταρτο» στην Cask Gallery

Πηγή έμπνευσης της έκθεσης αποτελεί η επιστημονική φαντασία, ο Ισαάκ Ασίμοβ και το βιβλίο του «Ακόμα και οι θεοί»

Τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται στην Cask η ομαδική έκθεση Κεφάλαιο Τέταρτο. Η έκθεση αποτελεί συνέχεια των ομαδικών εκθέσεων που διοργανώνει η Cask κάθε φθινόπωρο και είναι αφιερωμένες, κάθε φορά σε ένα διαφορετικό λογοτέχνη, κείμενο, βιβλίο και φιλολογικό περιστατικό.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια οι εκθέσεις ήταν εμπνευσμένες από τον Ίταλο Καλβίνο και το βιβλίο “Αν μια νύχτα του χειμώνα ένας ταξιδιώτης”  το 2016 και τον Στεφάν Μαλαρμέ, τη συμβολική ποίηση και το “Απομεσήμερο ενός Φαύνου” το 2017.

Για το 2018 πηγή έμπνευσης αποτελεί η επιστημονική φαντασία, ο Ισαάκ Ασίμοβ και το βιβλίο του «Ακόμα και οι θεοί» το οποίο κυκλοφόρησε το 1972. Το βιβλίο όπως και η έκθεση μας τοποθετούν μπροστά στη μη μοναδικότητα του σύμπαντος, της ιστορίας και του πολιτισμού. Την εποχή που οι συζητήσεις στους επιστημονικούς κύκλους περί πολλαπλών συμπάντων αποτελούν σχεδόν επιστημονική φαντασία, ο Ασίμοβ τοποθετεί το μυθιστόρημα του σε ένα παράλληλο κόσμο που κατοικείται από όντα διαφορετικά από εμάς, με άλλους νόμους της φυσικής και τα επιστημονικά πειράματα φέρνουν απρόσμενα αποτελέσματα.

Ο Ασίμοβ (1920-1992), καθηγητής βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, σε μία συζήτηση τον Ιανουάριο του 1971, σχολίασε για το τυχαίο παράδειγμα του ισοτόπου Πλουτώνιο-186 ότι με τους ισχύοντες νόμους της φυσικής είναι αδύνατο να υπάρξει. Μέσα στο έργο του “Ακόμα και οι θεοί”, ένα χρόνο αργότερα περιγράφει μια πραγματικότητα, την οποία διέπουν διαφορετικοί νόμοι της φυσικής και στην οποία η ζωή και το σύμπαν εξελίσσονται με εντελώς διαφορετικούς τρόπους από αυτούς που έχουμε συνηθίσει, χωρίς όμως να είναι ελεύθερη από τις αγωνίες που διακατέχουν και το δικό μας σύμπαν.

Συντελεστές

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Marc Charpentier
Χλόη Ακριθάκη
Αλέξης Ακριθάκης
Χρήστος Δεληδήμος
Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης
Κατερίνα Κότσαλα
Χαράλαμπος Κουρκούλης
Τζένη Μπαμπαλή
Χρήστος Μπουρονίκος
Αλέξιος Παπαζαχαρίας
Ηλίας Παπαηλιάκης
Λίλα Πολενάκη
Μαρία Πολυζωίδου
Άρτεμις Ποταμιάνου
Νίκος Σαμαράς
Νάνα Σαχίνη
Γιώργος Τσακίρης
Σοφία Τούμπουρα
Πυθαγόρας Χατζιανδρέου
Διονύσης Χριστοφιλογιάννης
Αλέξανδρος Ψυχούλης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.