Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σ’ένα άδειο κουτί πίτσας

Ένας μονόλογος για το ζήτημα των διατροφικών διαταραχών που παραμένει ταμπού

Ο Θεατρικός Οργανισμός «Νέος Λόγος» και το Studio Μαυρομιχάλη,  παρουσιάζουν το έργο της Έρσης Νιαώτη, «Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σ’ένα άδειο κουτί πίτσας», σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Στέλλας Κρούσκα. Ένας μονόλογος για το φλέγον ζήτημα των διατροφικών διαταραχών, που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στην εποχή μας.

Το έργο
Μια γυναίκα αποφασίζει να μιλήσει για το πρόβλημα που τη βασανίζει. Νευρική ανορεξία και βουλιμία. Οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Η προσπάθεια να είναι κανείς φυσιολογικός. Και μπουκάλια νερό, γιατί το νερό βοηθάει. Η ζωή ενός ανθρώπου που τρώει μόνο τρία φιστίκια. Και ενός ανθρώπου που τρώει έξι πίτσες. Του ίδιου ανθρώπου. Κρυμμένα τσιπς σε τσάντες, νερό και φυστικοβούτυρο στα μαλλιά. Ανορεξία, βουλιμία, χιούμορ, σαρκασμός και ένας πορτοκαλής γάτος. Μία γυναίκα-κορίτσι επιτέλους μιλάει.

Οι διατροφικές διαταραχές είναι πρόβλημα συναισθηματικό και σωματικό. Συσχετίζονται με έμμονες ιδέες για το φαγητό, το βάρος και το σχήμα του σώματος. Έχουν αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία και εμποδίζουν αυτούς που πάσχουν να έχουν μια ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Προκαλούν σοβαρές βλάβες στη σωματική υγεία και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο.

Στην εποχή της παντοκρατορίας της εικόνας, οι διατροφικές διαταραχές απασχολούν ολοένα και περισσότερο κόσμο. Ένας δυνατός μονόλογος για ένα πρόβλημα που παρά την έκτασή του παραμένει ταμπού.

Η παράσταση πλαισιώνεται από σειρά συζητήσεων πάνω στο θέμα των διατροφικών διαταραχών, με διαφορετικούς καλεσμένους από διάφορους χώρους. Τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, καλεσμένος στο Studio Μαυρομιχάλη για τη συζήτηση με το κοινό, θα είναι ο διαιτολόγος-διατροφολόγος, Δρ.Τάσος Παπαλαζάρου. Ο Τάσος Παπαλαζάρου είναι πτυχιούχος και διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο King’s College στην κατεύθυνση Human Nutrition και στο Χαροκόπειο στην Αθλητική Διατροφή.

Οι διδακτορικές σπουδές του αφορούν στην επίδραση ενός μοντέλου τροποποίησης συμπεριφοράς σε ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία και είναι από τους πρώτους διατροφολόγους στην Ελλάδα που ασχολήθηκε με την επίδραση της τροποποίησης συμπεριφοράς (Behavior modification) στην απώλεια βάρους. Από το 2013 είναι Πρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας «Η Διατροφή του Παιδιού» με στόχο την ενημέρωση σε θέματα διατροφής και άσκησης σε παιδιά και γονείς. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος συνεδρίων και είναι συγγραφέας βιβλίων σχετικά με τη διατροφική συμπεριφορά και τη δίαιτα. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον ειδικό για τις διατροφικές διαταραχές, εστιάζοντας στην πλευρά της διατροφική συμπεριφοράς.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Στέλλα Κρούσκα
Σκηνογραφία: Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί – Φωτογραφίες: Κωστής Καπελώνης
Βοηθός σκηνογράφου: Δάφνη Μαλέα

Παίζει η Στέλλα Κρούσκα

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 10 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.